Sezona se postepeno zahuktava. Poslije još jedne utakmice u evropskim kupovima nas očekuje nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH. Ovog vikenda je na rasporedu II kolo u kojem ćemo ponovo gostovati. Željezničar će u Zenici odmjeriti snage sa Čelikom.

Prvenstvo smo otvorili minimalnom pobjedom u Gabeli. Očito je da ekipa sa mnogo novih igrača još uvijek ne izgleda najbolje, no to je jedna od osnovnih karakteristika uvodnih kola Premijer lige. U tom periodu je najvažnije skupljati bodove, odnosno izbjeći neželjena „proklizavanja“. Ipak, kako kolo za kolom prolazi, tako i navijači očekuju da igra počne pokazivati napredak. Naš tim će u sljedećem kolu imati priliku da pokaže jesmo li napredovali u odnosu na susret sa GOŠK-om. Utakmica sa Apollonom je pokazala mnoge slabosti, ali isto tako treba imati da je to jedna sasvim druga dimenzija. Naši uobičajeni protivnici su znatno slabiji od kiparskog tima.

Kada se tako gledaju stvari, predstojeća utakmica sa Čelikom bi trebala biti jednostavnija od prethode sa Apollonom, no ne smijemo se zavaravati da će biti lagana. Ne smijemo očekivati da će bodovi doći sami od sebe. Prvo kolo je već pokazalo da će liga ponovo biti neizvjesna i da svaka utakmica može donijeti probleme. Osim toga, zenička ekipa je u prvom kolu doživjela poraz u Krupi pa im to već sada stvara osjećaj imperativa osvajanja bodova. Čelik je u prošloj sezoni ostvario plasman koji ih je trebao odvesti u Prvu ligu FBiH. Ipak, iz lige je zbog nekih sasvim drugih razloga ispao Borac, a Čelik je sticajem okolnosti sačuvao premijerligaški status. U novoj sezoni žele izbjeći ispadanje, mada je izvjesno da će to biti veoma teško. Prva utakmica na domaćem terenu i naš tim su pokušaj da se na početku pokaže neko drugo svjetlo i sigurno su dobar poziv za publiku.

U timu iz Zenice je u ljetnom prelaznom roku bilo mnogo promjena. Otišao je veliki broj standardnih prvotimaca iz proljetnog dijela prošle sezone. Između ostalih, mogu se spomenuti Marković, Livančić, Pandža, Kadrić, Anđušić, Okoli, Đelmić, Ćemalović, Kouadio, Šantić i dr. Dakle, desila se gotovo čitava rekonstrukcija tima. Od novih igrača, najpoznatiji su Nermin Jamak i Ševko Okić. Osim Jamaka, stigao je Ivan Livaja, još jedan igrač koji je u prošlosti nastupao za naš tim, a od pojedinaca koji imaju premijerligaško isustvo su stigli Vladimir Grahovac (povratnik iz Slobode), Vedran Vrhovac (NK Vitez), Haris Dilaver (Mladost DK), Anel Dedić (Teuta, Albanija) i golman Branislav Ružić (Radnik). Neki od njih su već nastupili u prvom kolu protiv Krupe, Dedić je bio strijelac jedinog pogotka, dok su od „starosjedilaca“ nastupili golman Ratko Dujković, lijevi bočni Dino Bevab, štoper Tin Karamatić, vezni igrači Fenan Salčinović i Aldin Šišić, te u napadu Stevo Nikolić. Promjena je izvršena i na mjestu šefa stručnog štaba pa tim sada vodi Adnan Örnek koji je ranije radio u Bursasporu. Nije isključeno da će biti još promjena, no čini se da je pred Čelikom još jedna teška sezona.

Kada je u pitanju naša ekipa, za utakmicu u Zenici vjerovatno neće biti puno promjena u početnoj postavi. Najveće promjene se mogu očekivati u veznom redu, prije svega na krilnim pozicijama, a u prvih jedanaest bismo trebali gledati i potpuno spremnog Jovana Blagojevića. Probleme sa povredom još uvijek ima Siniša Stevanović koji će zbog toga pauzirati nekoliko sedmica. Naravno, pošto se radi o ranoj fazi prvenstva, još uvijek nemamo probleme sa kartonima.

Ovo će biti 48. duel ova dva kluba u prvenstvima BiH. Statistika je na našoj strani ako gledamo ukupan skor. Ako posmatramo samo utakmice u Zenici, imali smo manje uspjeha jer smo u 24 pokušaja ostvarili samo četiri pobjede, a jedanaest puta su utakmice završene neriješenim rezultatom. Jednu od te četiri pobjede smo upisali u prošloj sezoni kada smo prilično lako došli do pobjede 3:0.

Utakmica se igra u 20:30 sati uz prenos na Moja TV.