Za razliku od prošle, ova prvenstvena pauza nam je došla u dobrom trenutku. Dva uzastopna poraza, od čega i onaj na domaćem terenu od Zrinjskog, uzrokovali su da se mostarski tim odvoji na vrhu tabele, a ispustili smo i drugo mjesto jer nas je prestigao Široki Brijeg. Sada nas očekuje gostovanje u Zenici gdje ćemo tražiti povratak na pobjednički kolosijek. To će biti posljednje kolo prvog kruga utakmica u Premijer ligi BiH.

Zajedno s ovom, pred nama je nekoliko utakmica u kojima ćemo uglavnom igrati van Grbavice. Naime, od narednih pet kola, čak četiri puta ćemo igrati u gostima pa se može reći da nas očekuje izuzetno važan period. Prvo od predstojećih gostovanja je duel sa Čelikom na Bilinom Polju. Čelik u ovoj sezoni igra veoma loše i naš tim na papiru ima ulogu favorita. Pobjeda je ono što naši navijači sigurno očekuju. Međutim, ulogu favorita moramo opravdati na terenu. To je pogotovo važno nakon prošla dva kola i poraza koji su pokvarili dobar početak sezone.

Protivnik je već sada u vrlo lošoj poziciji. To se znalo i pred početak sezone budući da su skoro pa jedva započeli prvenstvo. Sa samo sedam osvojenih bodova, Čelik se trenutno nalazi na jedanaestom mjestu na tabeli. Jedino je Vitez lošije plasiran od njih, iako je bio bolji od zeničke ekipe u međusobnom duelu. Uprkos tome što je u deset kola čak sedam puta poražen, Čelik je u nekim utakmicama pokazao da može biti neugodan ako se podcijeni. Na svom terenu su sa 3:0 savladali Radnik, a GOŠK sa 2:0. Još jedan bod su osvojili zahvaljujući domaćem remiju sa Slobodom, kada su stigli prednost gostiju od 0:2. Vrijedi izdvojiti i da su protiv Zrinjskog nakon nekoliko početnih minuta vodili sa 2:0, ali su na kraju ipak poraženi rezultatom 5:2. Dakle, očigledno je da ovoj utakmici treba pristupiti ozbiljno te da treba pokušati iskoristiti slabosti koje su Zeničani do sada pokazali.

Čelik je sezonu počeo sa velikim brojem manje poznatih igrača koji ranije nisu igrali u Premijer ligi BiH. Ipak, tokom sezone je došlo nekoliko novih igrača koji su pojačali konkurenciju. Najznačajnije novo ime je Aidin Mahmutović koji se ovog ljeta vratio iz inostranstva. Od poznatijih imena, tu su Zlatko Kazazić, Fenan Salčinović i Aldin Šišić (s tim da Šišić neće igrati zbog žutih kartona). Najistaknutiji igrači u dosadašnjem dijelu sezone su mladi golman iz Hrvatske Matej Marković te napadač iz Obale Slonovače Germain Kouadio. Ipak, Kouadio ima određene probleme sa dozvolama za boravak u našoj zemlji pa je njegov nastup malo vjerovatan. Nama je sigurno poznato i ime defanzivca Emraha Hasanhodžića koji je prošao našu omladinsku školu te je jedno vrijeme bio član prvog tima FK Željezničar. Ostatak tima popunjavaju mladi igrači i igrači koji su ranije igrali u nižim rangovima. Stoga i nije toliko čudno da Čelik ima velike probleme u premijerligaškoj konkurenciji. Pokušaj „pozitivnog šoka“ je bila nedavna smjena trenera. Kemala Hafizovića je poslije poraza u Vitezu zamijenio Elvedin Beganović kojem će ovo biti treće kolo na klupi.

Nama je osvajanje tri boda cilj pa je značajno da su gotovo svi prvotimci na raspolaganju stručnom štabu. U konkurenciji neće biti Jadranko Bogičević (akumulirani žuti kartoni). Ostali igrači konkurišu za nastup u Zenici. U štoperskom paru će utakmicu vjerovatno početi Kemal Osmanković i Daniel Graovac. Na drugim pozicijama se ne očekuju značajnije promjene u odnosu na jedanaestorku koja je počela susret sa Zrinjskim.

Željezničar je generalno uspješniji u međusobnim duelima sa Čelikom, kako u periodu od osamostaljenja naše zemlje, tako i ukupno gledajući sve odigrane utakmice. Posebno smo ubjedljivi kao domaćini, mada smo i kao gosti dosta puta ostajali neporaženi. U Zenici u posljednje vrijeme dominiraju remiji, a pobjedu na Bilinom Polju čekamo od 2012. godine.

Utakmica se igra od 18 sati.