Željezničar je u prva dva kola nastavka Premijer lige BiH osvojio šest bodova te je na taj način zadržao vodeću poziciju na tabeli. Ipak, maksimalan učinak su ostvarili i glavni konkurenti pa nas očekuje neizvjesna borba za vrh. Već u sljedećem kolu nas očekuje i direktni okršaj s najbližim pratiocem, ekipom Zrinjskog. Derbi dosadašnjeg dijela prvenstva će se igrati u Mostaru.

Ovaj duel će vjerovatno odlučiti koji od ovih timova će s prvog mjesta ući u Ligu za prvaka. Oba kluba imaju visoke ambicije i sasvim sigurno žele ostvariti pozitivan rezultat. Mi u ovu utakmicu ulazimo nakon serije od šest uzastopnih pobjeda u prvenstvu, odnosno osam u svim takmičenjima, i nema sumnje da ćemo i u Mostaru pokušati osvojiti sva tri boda. Do pobjede želi doći i domaći tim, dok bi neriješen rezultat u trenutnim okolnostima vjerovatno više odgovarao nama. U svakom slučaju, ovo je tek uvod u borbu koja će se voditi do kraja sezone.

Mi u ovu utakmicu ulazimo poslije minimalne pobjede nad Slobodom. Naši momci su, uprkos inicijativi tokom većeg dijela susreta, uz mnogo muke došli do pobjede na teškom terenu. Sedam dana kasnije nas očekuje još jedan zahtjevan susret. Najavljuju se velike hladnoće, ali jednaki uslovi očekuju i domaćina. Zrinjski je poslije teško izvojevane pobjede na svom terenu protiv GOŠK-a, u prošlom kolu kao gost savladao Mladost. To je bila njihova peta pobjeda u nizu, zahvaljujući kojoj uspijevaju održati samo jedan bod zaostatka za našim timom. Osim toga, ovo će biti i okršaj tima koji je primio najmanje golova u dosadašnjem dijelu sezone i drugog najboljeg napada lige.

Inače, igrački kadar Zrinjskog je pretrpio određene promjene tokom zimske pauze. Napustila su ih dva važna igrača iz jesenjeg dijela sezone. To su mladi reprezentativac Marijan Ćavar i standardni defanzivac Matija Katanec. Pored njih, u timu više nije nekoliko igrača koji nisu imali veću minutažu, kao što su Tonći Kukoč, Salko Jazvin i Momčilo Mrkaić, a još nekoliko igrača je otišlo na posudbu. Među novim igračima, nama su svakako najpoznatiji dojučerašnji članovi našeg tima Srđan Stanić i Samir Bekrić. Od ostalih, za sada su nastupali desni bočni Advan Kadušić, vezni igrači Ismar Hairlahović i Šime Gržan, kao i Marko Bencun koji je rezervna opcija u napadu. U konkurenciji su još defanzivac Hrvoje Džijan i još jedan igrač sredine terena Ed Kevin Kokorović. S posudbe se vratilo Miloš Aćimović. Zajedno s postojećim igračima, to daje prilično brojan kadar, mada je upitno koliko je konkurencija zaista jaka. Nedostatak nekog od glavnih igrača bi bilo teško nadoknaditi, a u red takvih sigurno spadaju ofanzivni trojac Filipović-Bilbija-Todorović, zatim kapiten i lijevi bočni Pero Stojkić, stameni štoper Slobodan Jakovljević, te golman Kenan Pirić. Za nas je još važno izdvojiti i Nermina Jamaka, dok su u prvom planu još Hrvoje Barišić, koji najčešće igra u odbrani, kao i „veznjaci“ Semir Pezer i oporavljeni Toni Jović.

Naš stručni štab može računati na gotovo sve igrače. Nemamo suspendovanih igrača, kao ni povrijeđenih, a jedine probleme stvaraju prehlade karakteristične za ovaj period godine. Bilo kako bilo, naš cilj je jasan. Želimo da odigramo dobru utakmicu i da pokušamo nastaviti pobjednički niz. Kako stvari stoje, i domaći tim će biti kompletan tako da se može očakivati dobar duel.

Prvi ovosezonski susret ovih timova je odigran na Grbavici i Zrinjski je slavio zahvaljujući pogotku Bilbije. To je bio i posljednji poraz našeg tima u ovoj sezoni, no u tom trenutku se činilo da nam je mostarski tim teško dostižan. Zrinjski je poslije te pobjede odmakao na velikih osam bodova razlike. Jedanaest kola kasnije, mi imamo jedan bod više i u Mostar stižemo nešto rasterećeniji. Mostar smo u prošloj sezoni dva puta napustili neporaženi pa se nadamo da će tako biti i sada. Ukupno smo pod Bijelim Brijegom odigrali osamnaest utakmica. Zrinjski je uspješniji, ali smo mi relativno često uspijevali odnijeti bod(ove).

Utakmica se igra sutra u 14:30 sati uz direktan prenos na Moja TV.