Nakon što su porazi od Apóllona i Čelika uzdrmali atmosferu, pobjeda protiv Zrinjskog je među navijače vratila vjeru u ekipu. Ne samo da su osvojena tri boda, nego je to učinjeno na prilično siguran način i uz igru koja je zadovoljnom ispratila publiku sa stadiona. Ta pobjeda će, međutim, dobiti još veću važnost ako takvu igru i krajnji ishod ponovimo u narednom kolu. Sljedeći protivnik je Zvijezda 09, novajlija u Premijer ligi.

Željezničar se nalazi na trećem mjestu poslije isto toliko odigranih kola. Ostvarili smo dvije pobjede i poraz. Dobra stvar za nas je što nijedna ekipa u ligi nema maksimalan činak. Uspješniji od nas je samo Široki Brijeg koji ima bod više, dok su Sarajevo i Zrinjski bodovno poravnati s nama. Pred početak prvenstva se svakako očekivalo da ove četiri ekipe vode glavnu riječ u prvenstvu, mada se u prošlosti dešavalo da se u prvim kolima još neko umiješa u vrh. Čini se da će u ovoj sezoni već od samog početka biti jasno ko će se boriti za titulu. Mi bismo se dobrim rezultatom protiv Zvijezde 09 sigurno učvrstili u gornjem dijelu tabele. Poslije toga nas očekuje i gradski derbi sa Sarajevom, zatim još nekoliko zahtjevnih utakmica, pa je evidentno da će liga u ovoj sezoni biti veoma zanimljiva.

Ovo će biti prvi put da Željezničar igra protiv Zvijezde 09. Radi se o klubu koji je osnovan 2009. godine u Bijeljini. Osnivač kluba je porodica Stanišić koja je ujedno i vlasnik istoimenog etno sela. Klub je svoje domaće utakmice do ove godine igrao upravo na igralištu u Etno selu Stanišić, no u Premijer ligi će biti domaćini u Ugljeviku. Naime, klub se već nekoliko godine izdiže kroz fudbalsku hijerarhiju i kada je postalo jasno da će se boriti za ulazak u Premijer ligu BiH, Boris Stanišić je na sudskoj licitaciji otkupio stadion u Ugljeviku, udaljenom dvadesetak kilometara od Bijeljine. Ovaj stadion nam je poznat po susretima sa Rudarom, nekadašnjim premijerligašem iz Ugljevika. Stadion je kupljen za 830.000 KM uz jasnu namjeru da postane sjedište stabilnog kluba koji je u kratkom periodu postojanja prešao put od šestog do najvišeg ranga ranga. Najprije su igrali u drugoj opštinskoj, zatim prvoj opštinskoj, regionalnoj, drugoj entitetskoj, da bi u prošloj sezoni prilično ubjedljivo osvojili prvo mjesto u Prvoj ligi RS. Inače, zanimljivost je da klub naziv duguje planini Zvijezdi pored Vareša. Razlog za ovu neobičnu vezu je to što su vlasnici iz tog dijela naše zemlje, a u selu Brgule je od 1980. pa do 1992. godine postojao mjesni klub Zvijezda. Današnja Zvijezda 09 je na neki način neformalni nasljednik tog kluba.

Zvijezda 09 u debitantskoj sezoni u društvu najboljih bh. timova još uvijek nije osjetila ukus pobjede, ali nisu ni poraženi. U sve tri utakmice do sada su odigrali neriješeno s protivnicima. U gostima su remizirali u Kaknju i Gabeli, dok su na svom terenu odigrali neriješeno sa Slobodom. Cilj kluba je opstanak u Premijer ligi i tek ostaje da se vidi hoće li uspjeti u toj namjeri. U ovom trenutku je teško davati bilo kakve prognoze, no narednu utakmicu definitivno moramo shvatiti ozbiljno. Našim navijačima su sigurno nepoznanica, baš kao i najveći broj igrača ovog tima. Od igrača koji su već nastupali u Premijer ligi treba izdvojiti igrače sredine terena Amera Osmanagića, Miljana Govedaricu, Fedora Predragovića i Danijela Ćuluma. Prvi je igrao u mnogim bh. premijerligašima, Govedaricu pamtimo po dobrim igrama za Slaviju, Predragović je igrao u Borcu, a u mnogim klubovima je igrao i Ćulum, najviše u Drini. U veznom redu redovno igraju i među najboljim pojedincima su bivši članovi Sarajeva Damjan Krajišnik i Ermin Huseinbašić. U napadu igra talentovani Luka Asentić, a treba spomenuti i bivšeg igrača Slobode Anela Husića. Na golu je u prva tri kola branio Filip Erić (bivši golman Drine i Slobode), dok su u odbrani poznatiji od drugih Nemanja Vejnović (ex Slavija i Rudar Prijedor) i Ibrahim Škahić (ex Sloboda). Tim s klupe od ovog ljeta vodi srbijanski trener Milan Đuričić.

S obzirom na to da nemamo probleme sa povrijeđenim ili suspendovanim igračima, stručni štab će imati sve prvotimce na raspolaganju. Protiv Zrinjskog je debitovao i Filip Jazvić, igrač koji je posljednji stigao u naš klub i koji bi trebao pojačati konkurenciju na krilnim i poziciji napadača.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 17:30 sati.