Dva kola i polovičan bodovni saldo nisu ono što zadovoljava naše navijače. Utakmica u Kaknju je bila ispod najpesimističnijih očekivanja pa je pred našim timom zadatak da se pokušaju iskupiti i da pokažu kako je to bio samo loš dan. Iskupljenje će se tražiti u trećem kolu kada na Grbavici igramo protiv NK Vitez.

U prva dva kola smo vidjeli dva potpuno različita lica našeg tima. U prvom kolu smo gledali rastrčani i kreativni Željeničar, a u drugom tim koji je većim dijelom utakmice izgledao izgubljeno. Koliko god su navijači bili zadovoljni prvim kolom, toliko je loš nastup u drugom to sve „poništio“. Svjesni su toga i sami igrači, ali i u stručnom štabu pa se stoga nadamo kako ćemo se vratiti na pobjednički put. Sretna okolnost je to što u sljedećem kolu igramo utakmicu koji bismo mogli okarakterisati kao lakšu. Na Grbavici dočekujemo ekipu koja se već u startu sezone nameće kao jedan od glavnih kandidata za ispadanje iz Premijer lige. Svaki tim treba respektovati, pa tako i NK Vitez, no isto tako treba biti svjestan da smo u ovoj utakmici favoriti te da tu ulogu moramo opravdati osvajanjem tri boda.

NK Vitez je u ljetnom periodu imao mnogo problema u sastavljanju tima za ovu sezonu. Između dvije sezone se desio veliki broj promjena u timu. Od bitnijih igrača iz prošle sezone, Vitez su napustili Toni Livančić, Emir Hodžurda, Hrvoje Barišić, Elvis Sadiković, Milan Muminović, Anel Dedić, Damir Rašić, Armin Kapetan, Zoran Kokot, a s posudbe se u Rijeku vratio i nigerijski golman David Nwolokor. Svi oni su bili standardni prvotimci u prošloj sezoni i samim tim je jasno u kakvim problemima se našao ovaj klub. Ni Slaven Musa više nije na čelu stručnog štaba. Cilj za ovu sezonu je opstanak u ligi, mada se u ovom trenutku to čini kao veoma teška misija. U prva dva kola su osvojili samo bod, i to zahvaljujući remiju na svom terenu s Krupom (1:1). Prethodno su sa 0:1 poraženi na gostovanju kod Mladosti.

Sudeći po pripremnim utakmicama i početku prvenstva, NK Vitez je zaista slabiji nego u prošloj sezoni. Novi igrači će teško nadoknaditi odlaske važnih prvotimaca. Od novih igrača imena, treba izdvojiti Mahira Karića, nekadašnjeg člana našeg tima koji je stigao iz Olimpika, kao i Slavka Brekala iz Širokog Brijega koji bi trebao biti okosnica u odbrani. Na golu je Ivan Tirić, nekadašnji član naše mlade reprezentacije. Od nama poznatih igrača, tu su još rezervni golman Emir Ćutahija te Ivan Livaja koji je i kapiten tima. U odbrani su nova imena Luka Miletić, Đorđe Ćosić i Toni Tipurić. Svi su bili članovi omladinskog pogona Zrinjskog pa su imali razne puteve do Viteza. Od ranijih članova tima, u odbrani je Ivan Stanić koji igra na poziciji desnog bočnog. U veznom redu su ostali Ivan Mamić i Boban Đerić, dva igrača koja igraju na krilnim pozicijama. Uz pomenutog Karića, u konkurenciji su još Petar Bojo i Marin Vranjić, pristigli ovog ljeta iz češke Jihlave, odnosno Neretvanca iz Opuzena. U prva dva kola je nastupio i Selmin Đogić koji je prikazivao dobre igre u Travniku. Glavni napadač u ovoj sezoni će biti Seid Zukić, koji je također stigao iz Travnika, strijelac jedinog gola Viteza u dosadašnjem dijelu sezone. Tim s klupe vodi Ivica Bonić, domaći kadar i do sada član stručnog štaba ovog kluba.

S obzirom na to da je još rana faza takmičenja, nemamo probleme sa suspenzijama pa će stručnom štabu opcije u timu ograničavati isključivo zdravstveno stanje igrača. Naime, određene probleme s povredom ima Josip Projić pa ćemo tek vidjeti hoće li on biti spreman za duel s Vitezom. Ukoliko ne bude, izvjesno je da ćemo ponovo gledati Sinišu Stevanovića na desnom, a Srđana Stanića na lijevom boku. Također, prošlu utakmicu je propustio Stevo Nikolić, ali se nadamo da bi sada mogao biti spreman. Bilo kako bilo, Željezničar u ovu utakmicu ulazi s jasnim ciljem. To su pobjeda i tri boda.

Dva tima su u protekle četiri sezone odigrala po dva međusobna susreta. Željezničar je mnogo uspješniji jer smo ostvarili sedam pobjeda. Ipak, jedini poraz u međusobnim utakmicama je bio vrlo neugodan. Doživjeli smo ga u prošloj sezoni na našoj Grbavici.

Utakmica počinje u subotu u 20:30 sati.