Pet kola je iza nas i Željezničar se konačno našao na prvom mjestu. Posebnu draž tome daje činjenica da smo ovaj korak napravili poslije pobjede u gradskom derbiju. Ipak, pred nama je sada izazov u vidu zadržavanja te pozicije. Istinski ispit nas čeka već u narednom kolu kada na Grbavici dočekujemo Široki Brijeg. Potom slijedi prvenstvena pauza zbog nastupa naše reprezentacije u kvalifikacijama za SP u Rusiji.

Do prvog mjesta nas je doveo omjer od četiri pobjede i jednog poraza. Uprkos promjenjivoj igri, osvojili smo dvanaest bodova. Isto toliko je osvojio i Zrinjski, ali naš tim je stepenicu iznad zbog većeg broja postignutih golova. Zrinjski će vjerovatno i do kraja sezone biti naš najveći konkurent za prvo mjesto pa je jasno da se naša igra mora dodatno popraviti. To će se od nas zahtijevati već protiv Širokog Brijega jer se radi o veoma dobrom protivniku. Bit će to duel dvije najefikasnije ekipe u ligi pa i to možda obećava interesantan duel. Naravno, naši navijači ne priželjkuju preveliku dramu tokom utakmice i sigurno bi preferirali miran tok s pozitivnim krajnjim ishodom, tj. s nova tri boda. Na našim momcima je da to pokušaju ostvariti.

Široki Brijeg je u ovu sezonu ušao kao jedan od timova za koje se smatra da će svoju šansu vrebati iz prikrajka. Već su u proljetnom dijelu prošle sezone pokazali da neuspjeh u prvenstvu nije bio stvarna slika njihove snage. Osvojeni trofej za pobjednika Kupa BiH, ali i naš međusobni dvomeč u polufinalu su pokazali da se radi o kvalitetnom timu koji s klupe veoma dobro vodi mladi stručnjak Goran Sablić. U novoj sezoni su ubilježili tri domaće pobjede (Sloboda, Čelik, Mladost) i dva gostujuća poraza (Zrinjski, GOŠK). Ako izuzmemo ubjedljivu pobjedu protiv Čelika, sve ostale utakmice su mogle „otići“ na obje strane. Poraz od GOŠK-a je možda i najveće dosadašnjeg razočarenje za navijače Širokog Brijega i njihov tim se s devet bodova sada nalazi na petom mjestu.

Tim s Pecare je dodatno podmlađen u odnosu na prošlu sezonu. Klub su u ljetnoj pauzi napustili Antonio Soldo, Boris Pandža, Damir Zlomislić, Ivan Sesar, Slavko Brekalo, kao i nekoliko igrača koji nisu bili u prvom planu stručnog štaba. Neki od ovih igrača su bili izuzetno važni u prošloj sezoni, pogotovo Pandža i Zlomislić. Opredjeljenje je sada da se tim osloni za vlastite snage, a nova imena su dovedena samo u veznom redu. Tako je na golu iskusni Luka Bilobrk, defanzivna linija je manje-više standardna pa su tu Slavko Bralić i Josip Barišić te bočni igrači Josip Ćorluka i Stipo Marković, dok su u veznom redu „novajlije“ Bernardo Matić, Josip Ćorić i Luka Begonja. Često je tu i mladi reprezentativac Stjepan Lončar. Ofanzivni dvojac najčešće čine Dejan Čabraja te još jedan mladi reprezentativac Luka Menalo. Tu je i novo lice Edi Baša mojeg poznajemo i kao bivšeg igrača našeg Kluba, a priliku za igru čeka i talentovani Stipe Jurić koji je u prošlom kolu protiv Mladosti postigao svoj seniorski prvijenac. S obzirom na to da je Krstanović raskinuo ugovor prije nekoliko dana, baš Jurić bi mogao zaigrati i na Grbavici. Još nekoliko mladih igrača upisuje minute u novoj sezoni. S druge strane, dozu iskustva uvijek može unijeti Wagner koji po potrebi ulazi u igru.

Određene probleme sa sastavom će imati i naš stručni štab. Sinan Ramović je u gradskom derbiju dobio crveni karton pa mora odslužiti jednu utakmicu suspenzije. Zbog povrede već neko vrijeme ne možemo računati na Ivana Crnova i Darka Markovića, a protiv Sarajeva su se povrijedili Kemal Osmanković i Srđan Stanić. Prema tome, za očekivati je da utakmicu u odbrani počnu Jadranko Bogičević i Daniel Graovac. Za ostale pozicije ćemo vidjeti ko će ih popuniti jer naš stručni štab ima običaj mijenjati startnu postavu u odnosu na protivnika s kojim igramo.

Ova dva kluba su gotovo konstantno u vrhu bh. klupskog fudbala tako da se između nas razvilo snažno sportsko rivalstvo. Zanimljivo je da je Široki Brijeg jedini klub u Premijer ligi s kojim Željezničar ima negativan međusobni omjer u periodu od kada je počelo jedinstveno takmičenje. Razumljivo, omjer je pozitivan ako posmatramo samo domaće utakmice. U osamnaest utakmica smo ostvarili četrnaest pobjeda, uz jedan remi i tri poraza. Posljednja dva prvenstvena susreta na Grbavici smo riješili u našu korist sa po 2:0. Ipak, na oprez poziva posljednji međusobni duel iz aprila ove godine kada smo u okviru Kupa BiH na Grbavici poraženi s visokih 3:0.

Utakmica se igra u 20 sati, a prodaja ulaznica se nastavlja od 12 sati!