Pred našom ekipom je veliko iskušenje. Očekuje nas revanš utakmica polufinala Kupa BiH u kojoj Željezničar mora nadoknaditi zaostatak uzrokovan porazom u Širokim Brijegu. Zadatak nije nimalo jednostavan, ali nema sumnje da su naši prvotimci u stanju da nakon druge utakmice izađu kao konačni pobjednici te se tako plasiraju u finale ovog takmičenja.

Poraz od 1:0 je prekinuo višemjesečnu pobjedničku seriju našeg tima. Često se kaže da je ovo dostižan, iako istovremeno i vrlo neugodan zaostatak. Nije dovoljno pobijediti. To moramo učiniti s minimalno dva gola razlike. Podsjetimo se da u kup vrijedi pravilo većeg značaja gola u gostima, kao i pravila po kojem se u slučaju identične pobjede našeg tima neće igrati produžeci, nego se odmah pristupa izvođenju jedanaesteraca. Navijači možda strahuju za ishod i zbog toga što već dvije utakmice uzastopno nismo postigli gol, no ovo će biti idealna prilika da se taj neugodni trend prekine.

Plasman u finale je cilj objema ekipama. Za razliku od nas, koji s istim motivom igramo i u prvenstvu, Široki Brijeg je potpuno okrenut kup takmičenju. U posljednja dva kola su odmarali veliki broj igrača pa su u utakmicama Lige za opstanak igrali mnogi igrači koji na Grbavici vjerovatno neće istrčati kao dio prve postave. Širokobriježanima je ovo takmičenje jedina prilika za plasman u evropske kupove. Stoga ovakav pristup nije iznenađenje. To u određenoj mjeri može biti mala prednost na strani ovog kluba. Ipak, Željezničar raspolaže s kadrom koji je u stanju da na kraju ostvari željeni cilj.

Slavko Petrović vjerovatno neće praviti mnogo promjena u timu. U odnosu na prvu utakmicu, u prvu postavu će se vratiti Srđan Stanić, a dilema u veznom redu je da li će od početka krenuti Uglješa Radinović ili Darko Marković. U prvenstvenoj utakmici protiv Sarajeva je od prve minute nastupio i Ivan Crnov, no on nema pravo nastupa u Kupu BiH, baš kao ni Danijel Stojanović, Dino Hasanović i Adnan Bobić. S obzirom na to da je Semir Kerla u gradskom derbiju dobio crveni karton, ni on neće biti na raspolaganju stručnom štabu pa bi od početka mogli početi Matteo Boccaccini ili Kemal Osmanković koji u petnaest minuta susreta sa Sarajevom nije pokazao tremu. Ključno je da igrači izađu na teren uz maksimalnu koncentraciju. Svi vjerujemo da, nakon prošlosezonskog posrtanja u polufinalu, ovaj put možemo napraviti korak dalje.

Utakmica se igra u srijedu s početkom u 18 sati.