Željezničar je protiv Olimpica došao do prve pobjede u novoj sezoni. Na taj način smo se svrstali u red ekipa koje su poslije prva dva kola skupile četiri boda i koje u ovoj ranoj fazi sezone predvode premijerligaško društvo. U narednom kolu nas očekuje susret sa Širokim Brijegom na Grbavici u kojem će naš tim pokušati da ubilježi nova tri boda.

Utakmica sa Olimpicom je pokazala da naš tim lagano napreduje te da djeluje sve bolje. Novi igrači se postpeno uklapaju u tim, dok novi stručni štab u isto vrijeme nastoji da svoje ideje pretvori u funkcionalnu cjelinu. Već protiv Olimpica je to izgledalo bolje nego u prvom kolu. Naravno, i protivnik je bio lakši nego u prvom kolu pa navijači s nestrpljenjem očekuju narednu utakmicu. U okviru III kola Premijer lige na Grbavicu stiže Široki Brijeg, protivnik koji na našem terenu igra tradicionalno dobro i otvoreno. Nerijetko su utakmice ova dva rivala bile veoma interesantne.

Naši navijači očekuju pobjedu, ali igrači moraju biti svjesni da to neće biti jednostavno. Široki Brijeg je u prva dva kola bio domaćin. Ipak, nisu uspjeli ostvariti nijednu pobjedu. Oba puta, i protiv Viteza i protiv Slobode, su imali prednost, ali su protivnici sa Pecare na kraju odnijeli bod. Dva boda na svom terenu su razočarenje za Širokobriježane, a kada se tome doda da su i na evropskoj sceni ispali odmah na prvoj prepreci od predstavnika Malte, očito je da ovaj tim još uvijek ne izgleda dobro.

Nakon ispadanja iz kvalifikacija za Evropsku ligu, Slavena Musu je na mjestu šefa stručnog štaba zamijenio Branko Karačić, mada ni to za sada nije donijelo očekivani napredak. Ekipa Širokog Brijega se, po običaju, nije značajnije mijenjala u odnosu na prethodnu sezonu. Ključne poluge tima su ostale iste. Na golu je standardan Antonio Soldo, na bočnim pozicijama igraju Dino Ćorić i Stipo Marković, dok štoperski dvojac čine Slavko Brekalo i Boris Pandža. Ivan Sesar, Jure Ivanković i Wagner su najznačajniji pojedinci iz veznog reda, mada priliku za igru u novoj sezoni sve češće ima i mladi Stjepan Lončar. Ivan Baraban i Ivan Crnov igraju na stranama, a u napadu će najvjerovatnije biti iskusni Ivan Krstanović. Alternativa u napadu je mladi Luka Menalo. Od novih igrača, vrijedi spomenuti Zorana Plazonića, koji je ranije već nastupao za Široki Brijeg, ali on neće igrati protiv nas zbog crvenog kartona iz prvog kola. Novajlija je i Antonio Repić iz Istre. Najveći hendikep je svakako odlazak Zvornimira Kožulja u Hajduk, a članovi tima više nisu ni Davor Landeka, Dino Kresinger, Mate Pehar i Matej Karačić. U Rijeku su se s posudbe vratili Goodness Ajayi i Jozo Špikić.

Kada je naš tim u pitanju, stručni štab još uvijek ne može računati na Vedrana Kjosevskog koji ima još jednu utakmicu suspenzije. Tako će na golu ponovo stajati Irfan Fejzić. Sanel Jahić još uvijek nije sasvim spreman za napore odigravanja utakmice, a iako je odradio suspenziju zbog crvenog kartona, zbog lakše povrede je upitno hoće li u kombinacijama za nastup biti lijevi bočni Senad Husić. Šansu za igru čekaju i Milivoje Lazić i Mirza Halvadžić. Ostatak tima je spreman i na raspolaganju Milošu Kostiću tako da ostaje samo da vidimo za kojih jedanaest igrača će se odlučiti.

Utakmica se igra u subotu sa početkom u 20 sati.