Prošla su tri kola Lige za prvaka. Željezničar se nalazi na prvom mjestu, s tim da smo poslije prošlog kola povećao bodovnu prednost u odnosu na Zrinjski. U narednom kolu ćemo ponovo igrati na Grbavici. U goste nam dolazi Široki Brijeg. Važnost i atraktivnost utakmice bi trebali privući veći broj gledalaca, a konačno se najavljuje i ljepše vrijeme.

Željezničar je u prošlom kolu bio bolji od bijeljinskog Radnika. Rezultat 2:1 vjerovatno ne odražava sva dešavanja na utakmici. Ipak, osvojena su tri boda pa smo uspjeli povećati prednost u odnosu na Zrinjski. Mostarski tim je kao gost remizirao sa Širokim Brijegom te je tako ostao na četiri boda zaostatka. Četiri boda predstavljaju ugodniju prednost, no ne smijemo se opuštati jer nam tek sada slijede teže utakmice. Prva u nizu je susret sa Širokim Brijegom. Dobar niz rezultata, ali i atraktivan protivnik protiv kojeg smo često igrali zanimljive utakmice bi na Grbavicu mogli privući veći broj gledalaca. Kako se bude bližio kraj sezone, tako će rasti i napetost i interesovanje.

Tim s Pecare se nalazi na trećem mjestu premijerligaške tabele i, iako imaju deset bodova manje od nas, a šest manje od Zrinjskog, još uvijek nisu sasvim izgubili nadu u bolji plasman. Imajući u vidu ovaj bodovni zaostatak, njihova osnovna težnja je ipak usmjerena na zadržavanje trećeg mjesta koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu. Njihov prvi pratilac je Sarajevo koje ima četiri boda manje. Ovo našem protivniku donosi određenu dozu mira, mada nema sumnje da će s tako opuštenim pristupom biti dodatno opasan. Baš poput Krupe ili Radnika, ni Široki Brijeg na Grbavici nema šta izgubiti. Zbog toga će naši igrači morati pružiti još bolju igru da bi ostvarili novu pobjedu.

U ovoj sezoni smo već četiri puta igrali sa Širokim Brijegom. Kao i obično, u njihovom timu nije bilo mnogo promjena u toku zimske pauze. Ekipu nije napustio nijedan bitan igrač. Najznačaniji je bio Edi Baša, ali ni on nije bio standardni član postave. Najveći hendikep je povreda ofanzivca Dejana Čabraje koji ne nastupa u drugom dijelu sezone. S druge strane, došlo je nekoliko novih igrača koji su pojačali konkurenciju. Nama je svakako najpoznatiji Josip Kvesić koji je u dresu našeg kluba osvojio nekoliko trofeja. U posljednjih nekoliko utakmica je počeo igrati na svojoj poziciji lijevog bočnog umjesto povrijeđenog Markovića. Značajno pojačanje je i povratak igrača sredine terena Damira Zlomislića, a s njim u paketu je iz Bjelorusije stigao i Dražen Bagarić. Tu je i mladi golman Krešimir Bandić koji je nakon povrede Bilobrka uskočio u prvi sastav. Ostatak tima je manje-više poznat. U odbrani su glavne uzdanice Josip Barišić i Slavko Bralić. Dino Ćorić je najvažniji igrač na desnoj strani, dok se u veznom redu ističe mladi reprezentativac Stjepan Lončar. Njegov koleg iz mlade repezentacije i najbolji igrač tima Luka Menalo se već neko vrijeme oporavlja od potresa mozga pa je upitno hoće li biti spreman za duel s našim timom. Izbor trenera Gorana Sablića su u međuvremenu bili Ivan Baraban i mladi Stipe Jurić.

Poslije odrađenih suspenzija, u našem timu će na raspolaganju ponovo biti Goran Zakarić i Adi Mehremić. Nakon zdravstvenih problema bi u konkurenciji mogao biti i Jovan Blagojević. S obzirom na to da nemamo suspendovanih ili povrijeđenih igrača, stručni štab će imati još širi izbor igrača nego inače. Raduje i dobra igra nekoliko pojedinaca koji su pokazali da imamo određenu širinu u timu, prijeko potrebnu za intenzivan period koji je pred nama.

Kao što je već spomenuto, ova dva tima su u tekućoj sezoni već odigrala četiri međusobne utakmice. U prvenstvu smo poslije dugo vremena slavili na Pecari, a na našoj Grbavici smo prethodno remizirali, dok smo u četvrtfinalu Kupa BiH pobijedili u obje utakmice. Međutim, prošlost nas upozorava jer je Široki Brijeg jedini klub koji u međusobnim utakmicama s nama u Premijer ligi ima pozitivan omjer, a nerijetko su dobre igre pružali i na Grbavici.

Utakmica Željezničara i Širokog Brijega igra se sutra u 16:30 sati, a prodaja ulaznica počinje od 10 sati. Željo te treba!