Utakmice evropskih kupova su jedna, a domaće prvenstvo neka sasvim druga priča. Iako zvuči čudno, najvjerniji navijači nestrpljivo iščekuju upravo ovo drugo. Oni će na svoje doći u ponedjeljak kada Željezničar na Grbavici dočekuje gabeoski GOŠK.

Željezničar je kroz evropske utakmice pokazao veliku borbenost. Ipak, iz prošlosti znamo da je to uobičajeno za utakmice evropskih kupova kada je motivacija igrača na izuzetno visokom nivou. Prelazak na domaća takmičenja poslije toga je često znao biti spor pa bismo loše ulazili u sezonu. Zbog toga se nadamo da ćemo sada biti bolje pripremljeni za vraćanje na premijerligaške terene. Početak prvenstva može odrediti raspoloženje za čitavu sezonu, a mi novi ciklus započinjemo domaćom utakmicom protiv novajlije u ligi. Bez obzira na to što nam je protivnik relativna nepoznanica, navijači očekuju pobjedu i prva tri boda. Ako se mislimo boriti za vrh tabele, bodovi na domaćem terenu se ne smiju propuštati olako.

GOŠK je u prošloj sezoni osvojio prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije BiH te je na taj način ostvario plasman u elitni rang. To nije prvi put da ovaj klub nastupa u najvišem rangu bh. fudbala. Naime, GOŠK je od 2011. do 2013. godine proveo dvije sezone u Premijer ligi BiH. Sada se u trci s još nekoliko klubova uspio izboriti za povratak i cilj za predstojeću sezonu je opstanak. Planovi su vezani i za stogodišnjicu kluba 2019. godine koju rukovodstvo GOŠK-a želi dočekati u Premijer ligi BiH. Zanimljiva informacija u odnosu na prošle susrete s ovim klubom je i to da je u međuvremenu promijenjen naziv stadiona. Umjesto nekadašnjeg naziva „Podavala“, stadion od početka ove godine nosi naziv „Perica – Pero Pavlović“ po bivšem predsjedniku ovog kluba.

U hercegovačkom timu igra nekoliko igrača koji su poznati na premijerligaškim terenima. Našim navijačima su naročito poznati desni bočni Elvir Čolić i napadač Mirsad Ramić, nekadašnji članovi Željezničara. Ramić je bio i najbolji strijelac tima u prošloj sezoni. Na golu je od ovog ljeta Dalibor Kozić koji je stigao iz Zrinjskog, a ranije je branio za Rudar iz Prijedora. U odbrani bi trebali biti Dino Deak, koji je stigao iz Metalleghea, te Darko Đajić, bivši igrač Leotara i Borca. Član tima je i nekadašnji igrač Veleža Amir Zolj. Miljenko Bošnjak je uz Čolića najiskuniji igrač u timu i u prošlosti je igrao za Široki i Slobodu. Poznatija imena u veznom redu su Rijad Kobiljar, koji je posuđen iz Zrinjskog, Mile Pehar (Zrinjski, Olimpic) i Marko Mišić (Vitez, Olimpic). Tu su i Josip Ereiz, Branimir Odak i Petar Dodig, nekadašnji omladinci Zrinjskog, odnosno Širokog Brijega. Pored Ramića, za mjesto u napadu konkuriše i Igor Aničić koji se nedavno vratio u klub, a u prošlosti je igrao još i za Leotar, Zrinjski i Rudar iz Kaknja. Iako je klub u Premijer ligu uveo Darko Vojvodić, on je preuzeo tuzlansku Slogu pa će GOŠK u novoj sezoni voditi Slaven Musa.

Pauza između dva prvenstva je donijela određene promjene u našem timu, a ekipa je dobila i novog šefa stručnog štaba. Ipak, kroz evropske utakmice se pokazalo kakav bi izbor početnih jedanaest mogao biti u početku sezone. Prema tome, za predstojeći duel s GOŠK-om možemo očekivati sličan sastav kao protiv švedskog AIK-a. U timu jedino neće biti Jadranko Bogičević koji mora odslužiti suspenziju zbog žutih kartona iz prošle sezone.

Kao što je već spomenuto, GOŠK je u Premijer ligi BiH odigrao dvije sezone pa smo tada odigrali četiri međusobne utakmice. Željezničar je pobijedio u sve četiri utakmice. Na Grbavici smo bili i vrlo ubjedljivi pa smo jednom slavili sa 5:0, a drugi put sa 2:0. Također, stopostotan učinak imamo i u kupu BiH jer smo ostvarili obje pobjede u osmini finala tog takmičenja prije dvije godine.

Utakmica se igra sutra od 20:30 sati.