Prvotimci su svojim navijačima priredili još jedan razočaravajući rezultat. Željezničar je protiv Slobode odigrao veoma loše i konačnih 0:0 je adekvatna slika čitave utakmice. Ipak, nema mnogo vremena za žaljenje jer se prvenstvo nastavlja odmah ovog vikenda utakmicama XII kola. Željezničar će na Grbavici igrati protiv GOŠK-a.

Ovom utakmicom će započeti drugi krug utakmica. Podsjetimo se još jednom, u ovoj sezoni će se Premijer liga BiH prvi put igrati trokružno, a jesenji dio prvenstva će se završiti poslije odigravanja XIX kola. Željezničar je prvi krug utakmica okončao omjerom od šest pobjeda, pet remija i samo jednog poraza. Rezultatski to i nije loš omjer, ali navijače mnogo više brina igra, naročito u posljednjih nekoliko utakmica. Dva uzastopna remija su nas premjestila na drugu poziciju na tabeli. Sretna okolnost je što u naredna dva kola igramo na domaćem terenu, i to protiv klubova čije ambicije nisu vezane za sami vrh. Međutim, pretendenti za vrh nisu bili ni Mladost ni Sloboda pa smo s njima imali mnogo problema. Navijači nesumnjivo očekuju da naš tim konačno dođe do tri boda.

GOŠK se nalazi lošem nizu rezultata. Tim iz Gabele je na startu prvenstva imao dvije teške utakmice s nama i Zrinjskim, no nakon toga je uslijedilo nekoliko dobrih rezultata pa je u tom periodu izgledalo kao da bi mogli biti kandidat za sredinu tabele. Na njihovu žalost, stvari su se brzo okrenule. Posljednju pobjedu u Premijer ligi su ostvarili sredinom prošlog mjeseca kada su na svom terenu sa 3:2 pobijedili Tuzlu. Poslije toga su ubilježili četiri poraza i dva remija. Naročito su razočarali na svom terenu gdje su remizirali sa Čelikom i Širokim Brijegom, a od Mladosti su poraženi. Ovaj negativni niz su prekinuli pobjedom u Kupu BiH jer su u šesnaestini finala kao gosti pobijedili Bosnu iz Visokog sa 2:1. U osmini finala će se sastati sa TOŠK-om i ta utakmica ih očekuje već u srijedu. Pretpostavka je da im kup takmičenje u ovom trenutku nije prioritet jer se nalaze u nezavidnoj poziciji u prvenstvu. Jedanaesto mjesto i poboljšanje forme glavnih konkurenata za opstanak je nešto što je uslovilo i odlazak dosadašnjeg šefa stručnog štaba Feđe Dudića.

U timu iz Gabele igra i nekoliko bivših igrača Željezničara. Standardni su Dino Hasanović i Emrah Hasanhodžić, obojica produkti našeg omladinskog pogona. Hasanhodžić zbog žutih kartona neće nastupiti na svojoj Grbavici, dok će Hasanović gotovo sigurno biti u početnoj postavi gotovo. U GOŠK-u su još Mirsad Ramić i Elvir Čolić. Ramić je i jedan od trojice igrača koji su u dosadašnjem dijelu sezone postigli po dva gola. Preostala dvojica su Josip Ereiz i Vedin Kulović. Niko se u prvih jedanaest kola nije posebno istakao. Na golu je standardan Dalibor Kozić. Stoperski par će uz Darka Đajića, a zbog suspenzije Hasanhodžića, vjerovatno činiti Marin Karamarko, a opcija je i Amir Zolj. Bočni igrači će vjerovatno biti Elvir Čolić na jednoj i Stjepan Vego na drugoj strani. Uz spomenute Hasanovića, Ereiza i Kulovića, u veznom redu je u prvoj postavi uglavnom još i Elvedin Aletić. Nedavno pristigli Miro Kovačić, koji je prošao sve omladinske selekcije Hrvatske, je stalni izbor od dolaska u ovaj klub. Ne treba zaboraviti ni Nermina Hajdarevića koji je na posudbi iz Zrinjskog te brzog Luku Ankovića koji nerijetko bude i opcija u napadu.

U našem timu zbog tri žuta kartona neće nastupiti Antonio Pavić koji je zabilježio nastupe u svim utakmicama našeg tima u ovoj sezoni. Na njegovo mjesto će vjerovatno uskočiti Eldar Šehić. Ostaje da se vidi hoće li u kombinacijama za nastup biti Mladen Veselinović i Filip Jazvić koji već neko vrijeme „vuku“ lakše, ali neugodne povrede mišića.

Prva ovosezonska utakmica između ova dva tima je odigrana u Gabeli i završena je našom pobjedom od 1:0. Jedini gol je u drugom poluvremenu postigao Asim Zec koji je samo par minuta prije toga ušao u igru. Bila je to naša sedma pobjeda u isto toliko međusobnih utakmica sa GOŠK-om.

Utakmica se igra u nedjelju u 19 sati.