Prva službena utakmica u novoj sezoni je završena pobjedom našeg tima. Željezničar je u prvoj utakmici protiv ekipe JK Narva Trans, odigranoj u Tallinnu, došao do pobjede od 2:0. Situacija na terenu je pokazala da je naš tim bolji rival, dok je pobjeda bez primljenog gola veoma važna u kup takmičenjima. Pobjedi se nadamo i u revanšu koji će se odigrati na rekonstruisanom travnjaku našeg stadiona.

Prva utakmica je odigrana u prilično laganom tempu. Domaći tim je samo nekoliko puta pokušao zaprijetiti našem golu. Momci u plavim dresovima su uglavnom držali kontrolu nad utakmicom. Dva gola prednosti su dobra zaliha pred revanš pa sada sasvim opravdano očekujemo prolazak u naredni krug takmičenja. Naravno, opreza nikad nije dosta i estonski predstavnik se bez obzira na prednost mora ozbiljno shvatiti. U evropskim kupovima nije bitan samo prolazak. Svaka pobjeda u ovim takmičenjima se jednako računa. Prikupljeni bodovi mnogo znače za buduća učešća. Pored toga, nema potrebe ni naglašavati koliko svaka pobjeda djeluje na samopouzdanje tima te na raspoloženje navijača. Kada već spominjemo navijače, nadamo se da će prva utakmica nove sezone na našem terenu biti povod za ispunjene tribine.

Dvomjesečno odsustvo utakmica sa Grbavice je iskorišteno za rekonstrukciju glavnog terena. Stari teren je bio u zaista lošem stanju pa je ovaj korak bio krajnje neophodan. Rekonstrukcija terena će sigurno doprinijeti većem kvalitetu fudbala te generalno normalnijem igranju domaćih međunarodnih utakmica. U sklopu radova je urađena nova drenaža, postavljeni su grijači i prskalice, a na kraju je postavljen kvalitetna travnata površina. Treba napomenuti da je ovo tek prva faza jer se u narednom periodu očekuje dodatno unapređenje podloge. Ipak, već sada se može reći da je Grbavica dobila najkvalitetniji teren u našoj državi, a sigurno i jedan od najboljih u regiji.

Utakmica sa Narvom će biti naš prvi nastup pred domaćom publikom u novoj sezoni. Nekoliko igrača će prvi put igrati na Grbavici. U Tallinnu su debitantske nastupe za FK Željezničar upisali štoper Miloš Bakrač, lijevi bočni Antonio Pavić, igrači veznog reda Ivan Ćurjurić, Filip Arežina i Mladen Veselinović, kao i napadač Sulejman Krpić, no tek sada će osjetiti slast igranja pred svojim navijačima. Debitantski nastup za seniorski tim je u prvom duelu sa Narvom ubilježio i Semir Dacić koji je tako nagrađen za dobre igre u juniorima. Svakako raduje i podatak da je drugi pol u toj utakmici postigao mladi Anel Šabanadžović.

Početni sastav se vjerovatno neće značajnije mijenjati u odnosu na duel u Tallinnu. Na golu se ponovo može očekivati Vedran Kjosevski, a u napadu Sulejman Krpić. Određene dileme su možda prisutne u odbrani i veznom redu. U odbrani bi s Milošem Bakračem mogao igrati Kemal Osmanković, osim ako se trener Krmčmarević ne odluči da utakmicu ponovo počne Jadranko Bogičević. U veznom redu je vjerovatno najviše dilema jer je u konkurenciji nekoliko igrača. Jovan Blagojević, Anel Šabanadžović, Haris Hajdarević, Ivan Ćurjurić, Filip Arežina, Mladen Veselinović i Dženan Zajmović ravnopravno konkurišu za mjesto u prvoj postavi. Bez obzira na to kojih jedanaest igrača istrči na teren, cilj je isti. Od tima se očekuju još jedna pobjeda i plasman u drugo kolo kvalifikacija.

Utakmica se igra u srijedu s početkom u 18 sati.