Sedmo kolo Lige za prvaka donosi možda najznačajniji susret tekuće sezone. Na Grbavici će se sastati Željezničar i Zrinjski, dvije ekipe koje su u vrhu tabele. S obzirom na to da su poslije toga ostala da se odigraju još tri kola, međusobna utakmica neće dati odgovor na pitanje ko će biti šampion, ali bi mnogo toga mogla razjasniti.

Pobjeda u ovoj utakmici bi donijela veliku prednost našem timu. Željezničar trenutno ima samo jedan bod više u odnosu na Zrinjski te isti broj bodova kao i Sarajevo koje ima utakmicu više. Nova tri boda se za nastavak sezone mogu pokazati kao velika prednost u odnosu na mostarski tim, a našem timu bi se zbog relativno povoljnog rasporeda otvorio put ka tituli. Međutim, nema sumnje da će biti izuzetno teško doći do željene pobjede. Težine utakmice su itekako svjesni i u Zrinjskom pa se na Grbavici može očekivati otvorena igra. Izvjesno je da će oba tima ići na pobjedu koja bi donijela kako psihološku, tako i bodovnu prednost. Eventualni remi bi još više pojačao neizvjesnost u borbi za titulu.

Željezničar je u prošlom kolu već imao priliku da napravi osjetniju bodovnu prednost, ali smo u veoma lošoj igri protiv Slobode uspjeli osvojiti samo jedan bod. Dan ranije je sličan neuspjeh doživio i Zrinjski, budući da su na gostovanju kod Krupe odigrali samo 1:1, ispustivši prednost koju su imali tokom jednog dijela utakmice. Remiji su jedna od osnovnih karakteristika Lige za prvaka. U dosadašnjih šest kola, Željezničar je ostvario tri pobjede i isto toliko remija, dok su Zrinjski i Sarajevo ostvarili dvije pobjede i četiri remija. Upravo je zbog velikog broja neriješenih ishoda svaka pobjeda još značajnija, a pobjeda više je ono što je naš tim izdvojilo na prvo mjesto.

Zrinjski i inače igra otvoreno. Kombinacija opasnog napada i čvrste odbrane ih je većim dijelom sezone održavala na liderskoj poziciji. U posljednje vrijeme imaju probleme s realizacijom prilika koje stvaraju pa ponajviše zbog toga nisu uspjeli ostvariti više pobjeda. Ipak, istovremeno ni ne gube, a ta opaska se posebno odnosi na gostujuće utakmice u kojima nisu poraženi još od kraja jula kada su u okviru drugog kola s 2:0 poraženi na Koševu. Ukupno su u ovoj sezoni ostvarili pet gostujućih pobjeda, uz osam remija i samo jedan spomenuti poraz. Uostalom, Zrinjski je pobijedio u prvom ovosezonskom gostovanju na Grbavici. Tada je bilo 1:0 za Zrinjski, ali smo im se u stilu osvetili kada smo pod Bijelim Brijegom slavili sa visokih 4:0.

Vrijedi napomenuti da u oba tima igra nekoliko igrača koji su u prošlosti nosili dres protivničkog kluba. U našim redovima su to Ivan Crnov, Ivan Lendrić, Stevo Nikolić, Danijel Stojanović, Goran Zakarić i Zajko Zeba, dok su za Željezničar nastupali sadašnji igrači Zrinjskog Tomislav Tomić i Nermin Jamak. Jamak zbog žutih kartona neće igrati na Grbavici. Također, u kombinacijama za nastup u Zrinjskom neće biti povrijeđeni Ivan Peko i Pero Stojkić. Naš stručni štab ne može računati na povrijeđene Semira Kerlu i Muhammeda Musu. To znači da su na raspolaganju ponovo Srđan Stanić, Siniša Stevanović i Darko Marković.

Željezničar i Zrinjski su u ovoj sezoni već odigrali tri utakmice. Osim dvije spomenute utakmice u kojima su slavili gostujući sastavi, dva tima su se početkom prošlog mjeseca još jednom sastali u Mostaru. Ta utakmica je završena neriješenim rezultatom. Predstojeća utakmica će biti 38. međusobni duel u okviru prvenstva. Podsjetimo se da je prvi međusobni susret odigran 1998. godine u play-offu koji je igran te sezone.

Utakmica se igra od 20 sati. Na Grbavicu po titulu!