Željezničar utakmicom prvog kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu započinje novu takmičarsku sezonu. Nasuprot našeg tima će biti Zeta iz Crne Gore, klub koji je vjerovatno najjači od mogućih protivnika prilikom žrijebanja. Međutim, od našeg tima se bez obzira na to očekuje da ostvari plasman u naredno kolo, a posebnu draž donosi činjenica da se prva utakmica igra na Grbavici. To će biti prva utakmica koju ćemo u okviru evropskih kupova igrati na Grbavici poslije skoro punih trinaest godina.

Kao što je to i obično slučaj, tim je u pauzi između dvije sezone pretrpio određene promjene. Najveći nedostatak će biti neigranje reprezentativca Miroslava Stevanovića kojem je istekao ugovor i koji traži inostrani angažman. Pored njega, u igračkom kadru našeg kluba više nisu Semir Kerla, Matteo Boccaccini i Danijel Stojanović, Muhammedu Musi je istekla posudba te se vratio u svoj matični klub, dok Samira Bekrića posudba tek očekuje. Od novih igrača, stručnom štabu će za utakmice prvog kola kvalifikacija za Evropsku ligu na raspolaganju biti Daniel Graovac, koji bi svakako trebao predstavljati pojačanje u odbrani, kao i ofanzivci Dženan Zajmović i Asim Zec. Tu nije kraj promjenama u timu, no ostale „novajalije“ će pravo nastupa imati tek u domaćim takmičenjima te eventualnom nastavku takmičenja u Evropskoj ligi.

Željezničar u domaćim takmičenjima za cilj ima osvajanje trofeja. Naravno, nadamo se da ćemo u tome u novoj sezoni biti uspješniji nego što smo bili u prethodnoj. Kada su u pitanju evropske utakmice, činjenica je da smo u ovoj fazi mogli dobiti neke protivnike protiv kojih bismo bili sasvim sigurni u prolazak dalje. Ovako nas je žrijeb spojio s predstavnikom Crne Gore. Crnogorska liga po rejtigu jeste neznatno ispod naše pa to upućuje na oprez. Naš tim mora maksimalno ozbiljno pristupiti ovom dvomeču jer ćemo samo tako ostvariti željeni rezultat, tj. plasman u naredno kolo kvalifikacija.

Fudbalski klub Zeta je osnovan 1927. godine i kroz historiju je više puta mijenjao ime. Današnje nosi od 1955. godine, a potiče od imena rijeke i doline po kojima je naziv dobila i srednjovijekovna kneževina na području današnje Crne Gore. Klub se u bivšoj Jugoslaviji najčešće takmičio u okviru republičke lige. Značajnije rezultate je počeo bilježiti tek za vrijeme SR Jugoslavije kada se sredinom devedesetih godina prošlog vijeka plasirao u drugu ligu, da bi 2000. godine postali član najvišeg ranga. Od osamostaljenja Crne Gore je standardni član Prve crnogorske lige. U prvoj sezoni su osvojili i šampionsku titulu, što je do danas najveći uspjeh ovog kluba. Zeta je u prošloj sezoni osvojila drugo mjesto. Na kraju sezone su imali isti broj bodova kao prvoplasirana Budućnost i trećeplasirana Mladost. Ipak, titula im je izmakla zbog toga što je Budućnost imala najbolji međusobni skor u krugu te tri ekipe. Nesreća za Zetu je još veća zbog toga što su na terenu osvojili šest bodova više od spomenuta dva konkurenta, no dvjema odlukama FSCG su im tokom sezone oduzeta po tri boda.

Zeta inače dolazi iz Golubovaca, malog mjesta pored Podgorice. Svoje domaće utakmice igraju na stadionu koji se zove Trešnjica, ali isti ne zadovoljava UEFA kriterije pa će nas u revanšu dočekati u Podgorici. Tim s klupe vodi Dušan Vlaisavljević koji je tokom igračke karijere u osamdesetim godinama nastupao i za zenički Čelik, a u prošlosti je bio i selektor mlade reprezentacije Crne Gore. Tim je skoro isti kao na kraju prošle sezone. Najveći hendikep je odlazak prvog golmana Mladena Božovića u Grčku. On je u prošloj sezoni branio u svim prvenstvenim utakmicama. Ostatak tima mahom čine veoma mladi igrači i gotovo da nema onih s većim iskustvom. Primjera radi, najbolji strijelac Zete u prošloj sezoni je bio Nikola Krstović koji ima samo sedamnaest godina. On je postigao sedam golova, baš kao i sedam godina stariji Pjeter Lulgjuraj.

Ako računamo i nekadašnji Intertoto kup, ovo će Zeti biti osmi nastup u evropskim kupovima. Uglavnom su ispadali odmah u prvom kolu u kojem su nastupali, a najveći uspjeh je prolazak tri kola i nastup u play-offu Evropske lige u sezoni 2012/2013. Tada su izbacili Pyunik iz Armenije (1:2 i 3:0), JJK iz Finske (1:0 i 2:3) te našeg predstavnika FK Sarajevo (1:0 i 1:2). U play-offu su naišli na veliki PSV Eindhoven (0:5 i 0:9). Zanimljivo je naglasiti da susreti sa Sarajevom nisu jedini koje je Zeta odigrala s bh. predstavnicima. Naime, Zeta je svoj debitantski nastup u evropskim kupovima imala u sezoni 2005/2006, također u istom takmičenju (koje se tada zvalo Kup UEFA), i to kao predstavnik SCG. Tada je uspješniji bio Široki Brijeg koji je na svom terenu slavio sa 4:2, dok je u Podgorici bilo 1:0 za našeg predstavnika.

Željezničar i Zeta do sada nisu igrali u zvaničnim takmičenjima. Međutim, ovo nam neće biti prvi duel s jednim crnogorskim klubom. Osim brojnih utakmica u takmičenjima nekadašnje zajedničke države, najviše protiv Budućnosti i Sutjeske, prije tri godine smo se u prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu sastali s cetinjskim Lovćenom. Tada je na Koševu bilo 0:0, a dalje smo prošli zahvaljujući pobjedi od 1:0 u utakmici koja je odigrana u Petrovcu. Mi se svakako nadamo da ćemo se radovati i nakon dvomeča sa Zetom. Veliku podršku našim igračima će sigurno dati i navijači koji su dočekali da utakmicu evropskih kupova konačno gledaju na svojoj Grbavici.

Utakmica se igra od 20:45 sati!