Loš početak Premijer lige je očigledno bio posljedica istrošenosti poslije evropskih utakmica jer se Željezničar igrama u posljednja dva kola postepeno vraća na uobičajeni kolosijek. Pobjeda u Vitezu i širokobriješki remi o kojem je sve već rečeno su nam donijeli prva četiri boda u novoj sezoni. Sljedeću utakmicu igramo na našoj Grbavici, a priliku za osvajanje nova tri boda ćemo imati protiv Veleža.

Predstojeća utakmica je izuzetno važna zbog toga što bi nam i definitivno mogla odvojiti misli od sporog starta u prva dva kola. Osim toga, pobjedom bismo se ponovo aktivno priključili vrhu tabele. Navijači to svakako očekuju, a na igračima je da u susret uđu potpuno fokusirano na pozitivan rezultat. U ovoj sezoni će biti veoma mali broj utakmica u kojima će se posao rješavati jednostavno. Svi će u svaku utakmicu ulaziti sa idejom da bi baš taj bod možda mogao biti odlučujući na kraju. Nekome za poredak na vrhu, a nekome u borbi za opstanak. To već dokazuju i dosadašnji rezultati u prva četiri kola.

Jedna od ekipa koja je loše ušla u sezonu je i Velež. Imaju samo tri boda, i to iz tri neriješena rezultata sa Slavijom i Radnikom kao gosti te na svom terenu sa Borcem. To ne bi ni bilo loše da u prošlom kolu nije uslijedio domaći poraz od 0:1 protiv Viteza. Taj poraz je bio potpuno neočekivan i u velikoj mjeri je uzdrmao redove ovog mostarskog premijerligaša. U takvom raspoloženju dolaze na Grbavicu, ali mi to ne trebamo shvatiti veliku prednost već kao upozorenje te trebamo očekivati da će se protiv nas pokušati iskupiti svojim navijačima.

U pauzi između dva prvenstva Velež je pretrpio prilične promjene u timu. Otišlo je nekoliko standardnih igrača iz prve postave. Prije svih Jovan Blagojević, ali tu su u toj grupi još i Anel Hebibović, Denis Zvonić, Matijas Pejić i Alidin Hajdarović. U Veležu nije još nekoliko igrača koji nisu bili toliko važni za tim. Od njih je najznačajniji bio rezervni golman Andrija Dragojević. Svi ti odlasci, kako stvari stoje, nisu na najbolji način pokriveni tokom ljeta. Izuzev povratnika Samira Merzića, nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje, ostali igrači vjerovatno neće uspjeti nadoknaditi one igrače koji su napustili klub. Najpoznatije prinove su Asim Zec iz Čelika i Anes Nuspahić koji je bio član našeg Kluba. Također, u Veležu je sada i Damir Osmanković koji je stigao iz Slavije, a nekad je igrao u omladnskim kategorijama Željezničara. Iz Srbije su stigla dva igrača – Goran Matić u veznom redu i napadač Dragan Čadikovski, dok je iz Crne Gore stigao golman Nemanja Popović. Okosnicu tima će ipak činiti “starosjedioci” poput Adnana Bobića, Darka Maletića, Asima Škaljića, Amera Mahinića, Tomislava Barišića, Amira Zolja, Riada Demića, Dejana Jankovića, Marka Nikolića i Anesa Haurdića, a tu su i mladi Mirza Ćemalović i Demir Peco. Ekipu sa klupe od finiša prošle sezone vodi “naš” Dželaludin Muharemović.

U pedesetoj zvaničnoj utakmici koju vodi kao šef stručnog štaba FK Željezničar, Milomir Odović neće moći računati na Marijana Antolovića koji je u Širokom Brijegu dobio crveni karton. Izvjesno je da će se između stativa od prve minute naći Vedran Kjosevski koji je nakon ulaska u igru u prošlom kolu potvrdio zašto je golman mlade reprezentacije naše zemlje. Drugih problema sa suspenzijama nemamo, a ostaje samo da se vidi hoće li Amir Hadžiahmetović biti potpuno spreman za ovu utakmicu ili ćemo krenuti sa sastavom koji je istrčao na Pecaru. Od prve minute će u igri vjerovatno biti i standardni Jasmin Bogdanović kojem će ovo biti pedeseti zvanični nastup za naš tim.

117. zvanični duel starih rivala će biti i 35. u okviru bh. prvenstava. Mnogo smo uspješniji u međusobnim utakmicama, a pogotovo na domaćem terenu u periodu poslije 1995. godine. U sedamnaest utakmica na Grbavici smo pobijedili čak šesnaest puta, uz samo jedan remi i ubjedljivu gol-razliku 43:9.

Utakmica se igra od 17 sati.