U 11. kolu Premijer lige, Željezničar će na Grbavici biti domaćin mostarskom Veležu u utakmici starih rivala, ali i klubova koji u tekućoj sezoni imaju slične ambicije.

Moglo bi se reći da je prvenstvena pauza došla u dobrom trenutku, imajući u vidu da smo poslije serije dobrih utakmica ubilježili dva uzastopna poraza, a imali smo i veliki broj problema sa igračkim kadrom. Sada se naš tim želi vratiti na redovni kolosijek, pri čemu je domaća utakmica s Veležom prilika za osvajanje nova tri boda. Treće mjesto na tabeli i samo tri boda zaostatka za vodećim Širokim Brijegom je rezultat koji ne izgleda loše, no samo nas dobri rezultati mogu zadržati u vrhu.

Velež se trenutno nalazi na sedmom mjestu sa šesnaest bodova. U ovu sezonu su ušli s ambicijama da se plasiraju na neku od pozicija koje vode u Evropu. Iako su prvi poraz zabilježili tek u sedmom kolu, veliki broj remija je razlog za poziciju u sredini tabele. Sadašnji skor od četiri pobjede, isto toliko neriješenih rezultata i dva poraza nije ono čemu su se nadali u mostarskom klubu. Doduše, imali su i tri jako teška gostovanja (Sarajevo 1:1, Široki Brijeg 0:2 i Zrinjski 0:2). Međutim, imali su i dva neočekivana remija na svom terenu (Mladost 0:0 i Olimpic 1:1). Pored četiri domaće pobjede, u gostima su odigrali samo još jednu utakmicu i tada su u Zenici remizirali s Čelikom (1:1). Na utakmicama Veleža obično nema mnogo golova, čemu svjedoči i gol-razlika 11:8 .

U timu Veleža ima nekoliko veoma dobrih igrača, a ima i nekoliko imena koja su nama posebno poznata budući da su igrali za naš klub. Tu se misli na Admira Vladavića i Asima Škaljića. Od ostalih, tu su bivši reprezentativci Darko Maletić i Samir Merzić, zatim Denis Zvonić, Matijas Pejić i Amir Zolj, a vrlo bitan je desni bočni Anel Hebibović. U sredini su srbijanski internacionalci Dejan Janković i Jovan Blagojević, dok onaj najofanzivniji dio čine Anes Haurdić, Marko Nikolić ili Mirza Ćemalović. Mnogi od ovih igrača su nastupali za mlađe selekcije svojih država. S klupe ih već neko vrijeme uspješno vodi Nedim Jusufbegović, još jedan bivši član našeg kluba.

Poslije nekoliko kola, u našem timu konačno nema suspendovanih igrača. Poslije povreda bi se trebali vratiti Damir Sadiković i Kerim Memija, a kao jedini hendikep ostaje povreda Srđana Stanića koji je operisao koljeno i na kojeg nećemo moći računati do drugog dijela sezone. U njegovom odsustvu, kapitensku traku će preuzeti novopečeni reprezentativac naše zemlje Josip Kvesić.

Ova dva kluba su u prošlosti odigrala čak 114 zvaničnih utakmica u raznim takmičenjima (prvu još 19. maja 1946. godine kada smo kao domaćini pobijedili sa 2:1). Međutim, ako posmatramo skoriju historiju i utakmice u okviru bh. prvenstva, odigrane su 32 utakmice. Mi smo mnogo uspješniji sa dvadeset pobjeda, uz pet remija i sedam poraza. Kao domaćini smo igrali šesnaest puta, pri čemu smo petnaest puta pobijedili i samo jednom remizirali (2006. godine). U posjednjih nekoliko godina smo daleko uspješniji u međusobnim duelima, s tim da je ipak Velež slavio u našem posljednjem susretu ovog proljeća kada je bilo 4:2 za mostarski tim

Cijene ulaznica za susret 11. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Velež će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 15 KM te natkriveni dio 20 KM.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju od 15 sati.

Mi smi Željini, Željo je naš!