Željezničar je protiv Viteza pružio možda i najbolju partiju u drugom dijelu sezone, a nova pobjeda je, osim što nas je zadržala u borbi za mjesta koja vode u evropske kupove, dodatno produžila niz Plavih bez poraza na devet utakmica. Ipak, ovaj pobjeda će potpunu potvrdu imati tek ako kvalitetno odigramo i u sljedećem kolu kada na Grbavici dočekujemo Slobodu.

Sa pobjedom iz Viteza naš tim se sada nalazi na trećem mjestu, i to sa samo bodom zaostatka za vodećim ekipama. Situacija u vrhu tabele je veoma izjednačena i svaki bod može mnogo značiti za konačni plasman. Protiv Slobode neće biti nimalo lako. Iako se radi o timu koji se trenutno nalazi na devetom mjestu, to je ekipa koja se prilično pojačala u zimskom prelaznom roku. To potvrđuju i rezultati u proljetnoj polusezoni. Tri pobjede, dva remija i dva poraza su bili sasvim dovoljni da se Sloboda izvuče iz opasne zone. Podsjetimo se, Sloboda je nakon prvog dijela sezone bila četrnaesta, a sada je već sasvim izvjesno da će održati status premijerligaša. Sve tri proljetne pobjede su ostvarili na svom terenu (Travnik i Slavija po 4:0, Olimpic 2:1), ali su u posljednjem kolu remizirali sa Radnikom 1:1. Na gostovanjima su tijesno poraženi od Širokog Brijega i Zrinjskog sa po 1:0, dok su sa Čelikom remizirali 2:2. Inače, na gostovanjima imaju samo jednu pobjedu, i to u prvom kolu protiv Travnika. Nakon toga su napravili niz od deset utakmica bez pobjede (dva remija i osam poraza).

Slobodu u drugom dijelu sezone vodi Husref Musemić, a na raspolaganju ima gotovo potpuno izmijenjenu prvu jedanaestorku. Mnogi igrači su otišli u zimskom prelaznom roku, ali se isto desilo i u suprotnom smjeru, s tim što se može reći da su neka od novih imena zaista pojačanja. Primjera radi, u Slobodi je sada Zajko Zeba, a tu su i Almir Bekić i Mersudin Ahmetović, dva veoma kvalitetna igrača. Pored njih, tu je još nekoliko igrača koji su itekako poznati u Premijer ligi, kao što su Dilaver Zrnanović, Jasmin Moranjkić i Perica Ivetić. Na golu je član naše mlade reprezentacije Kenan Pirić, a značajni članovi postave su dva bivša mlada reprezentativca Muhamed Mujić i Nenad Kiso. Zbog brojnih promjena u igračkom kadru, nema igrača koji se posebno ističe po napadačkom učinku. Dovoljno je reći da su u postojećem kadru najbolji strijelci Mujić i Zeba sa po tri postignuta gola.

Naš stručni štab ovaj put neće imati probleme sa izborom igrača. Ako izuzmemo Srđana Stanića, koji je već duže vrijeme povrijeđen i tek je prije nekoliko dana počeo sa treninzima, ostatak tima je spreman za nastup. Tu možemo ubrojiti Zorana Kokota koji je u Vitezu primio jedan neugodan udarac, zatim Damira Sadikovića, ali i Jasmina Bogdanovića koji je protiv Viteza odslužio suspenziju zbog tri žuta kartona.

Ova dva tima su se već 35 puta susrela u okviru bh. prvenstava, dok smo ukupno kroz historiju odigrali 96 zvaničnih utakmica u raznim takmičenjima. Omjer je posebno pozitivan kada govorimo o utakmicama na našem terenu. Međutim, treba biti maksimalno oprezan jer nam je naredni protivnik u prošlosti znao stvarati probleme na Grbavici. Trenutno smo u nizu od tri uzastopne pobjede u međusobnim duelima, a prvi ovosezonski susret u Tuzli smo okončali pobjedom od 2:1.

Cijene ulaznica za susret 23. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Sloboda će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM. Susret počinje u 16:30 sati.