Uzbuđenja u Premijer ligi definitivno ne manjka. Ipak, prvenstveni triler će nakratko prepustiti mjesto najmasovnijem domaćem takmičenju. Željezničar je u jesenjem dijelu sezone uspješno prošao tri kola Kupa BiH. Sada su na redu polufinalne utakmice, a naš tim će na Grbavici ugostiti tuzlansku Slobodu.

Pred nama je jedan sigurno vrlo zahtjevan period. Između uzbudljivih utakmica Lige za prvaka u dvije uzastopne srijede ćemo odigrati i dvije polufinalne utakmice Kupa BiH. Protivnik je Sloboda iz Tuzle, tim koji u završnici sezone igra u Ligi za opstanak i kojem je Kup BiH jedina šansa za neki trofej i plasman u Ligu Evrope, ali i tim koji nije sasvim završio brige oko opstanka u Premijer ligi. Shodno tome, čini se da će ovo biti duel dvaju timova koji podjednako razmišljaju o oba fronta. Željezničar svakako ima ulogu favorita zbog generalnog dojma u ovoj sezoni, mada je u kup takmičenju uvijek poželjna dodatna doza opreza.

Naš tim u ovo polufinale ulazi poslije utakmice sa Širokim Brijegom u kojoj smo pružili prilično lošu igru. Bod smo osvojili veoma sretno, i to zahvaljujući nestvarnom golu koji je sa svoje polovine postigao Vedran Kjosevski. Obrnuto od nesretne završnice nedavne utakmice u Mostaru, možda će ovaj poklon protivnika podići vjeru igrača u pozitivan ishod na kraju sezone. Međutim, to je utakmica koju treba staviti iza sebe jer vremena za razmišljanje nema mnogo. Utakmica sa Slobodom nam je također veoma važna. Željezničar želi osvojiti i pehar za osvajača Kupa BiH, trofej koji čekamo još od 2012. godine.

S druge strane će biti Sloboda, tim koji je u ovoj sezoni razočarao svoje navijače. Njihove ambicije su bile vezane za prvi dio tabele. Na kraju ne samo da nisu u krugu timova koji igraju Ligu za prvaka, nego još uvijek strepe za opstanak u društvu najboljih bh. klubova. Uprkos osvojenom bodu u Kaknju, nalaze se tik iznad mjesta koje vodi u niži rang. Sami odlučuju o svojoj sudbini i imaju solidnu bodovnu prednost u odnosu na Čelik, ali svako proklizavanje na svom terenu bi ih moglo dovesti u puno neugodniju poziciju. U sljedećem kolu igraju s Borcem na Tušnju. Također, tri kola prije kraja će gostovati u Zenici i nema nikakve sumnje u to da bi u tuzlanskom timu voljeli riješiti pitanje opstanka prije tog duela.

U isto vrijeme, kup je veliki izazov. Polufinale je faza u kojoj se neminovno razmišlja o osvajanju ovog takmičenja. Stručni štab Slobode na čelu sa našim bivšim šefom Slavkom Petrovićem mora dobro odvagati s kojim igračima će izaći na Grbavicu jer nema veliku širinu u timu. Tome dodatno doprinosi činjenica da pravo nastupa u ovom takmičenju nema Perica Ivetić koji je tokom jeseni igrao za Sarajevo, a sada je redovni starter u odbrani. To znači da će u štoperskom paru sa Aleksandrom Ignjatovićem vjerovatno igrati Ibrahim Škahić. Na golu je mladi reprezentativac Azir Muminović, po bokovima igraju Borislav Terzić i Aleksandar Lazevski, dok su najvažniji igrači sredine terena Vladimir Grahovac i Edin Rustemović. Problem je nedostatak pravog rješenja u napadu. Tokom zimske pauze je stigao Amer Bekić, ali je do sada postigao samo jedan gol. Opasniji su igrači iz drugog plana, kao što su Anel Husić, mladi reprezentativac Darko Todorović i član naše juniorske selekcije Edis Smajić. Imajući u vidu značaj utakmice, za očekivati je da Petrović neće kalkulisati te da će na teren izvesti najjači tim.

Za razliku od svog kolege, Admir Adžem na raspolaganju ima mogućnost kombinovanja sastava. Problem je povreda Siniše Stevanovića, dok će se u tim vjerovatno vratiti Jovan Blagojević. Ova utakmica nam jeste važna, ali ne treba zaboraviti da nas narednog vikenda očekuje i gradski derbi na Koševu. Stoga je sasvim izvjesno da bi početnih jedanaest moglo biti drugačije u odnosu na posljednje prvenstvene utakmice.

Željezničar i Sloboda su krajem februara odigrali posljednji međusobni duel. Bila je to prvenstvena utakmica i mi smo pobijedili sa 1:0. Jedini gol u veoma tvrdoj utakmici je postigao Daniel Graovac. Kada su u pitanju međusobni susreti u Kupu BiH, ovo će biti osmi put da igramo protiv Slobode. Omjer u tim utakmicama je potpuno izjednačen i u smislu pobjeda i u smislu gol-razlike. Ono što poziva na oprez je podatak da je Sloboda bila uspješnija u posljednja dva navrata kada nas je žrijeb usmjerio jedne na druge. Oba puta je to bilo upravo u polufinalu. U proljeće 2008. godine smo nakon remija na Grbavici poraženi na Tušnju, da bismo prije dvije godine bili poraženi u obje utakmice.

Utakmica se igra u srijedu u 18 sati.