Prvenstvena pauza je možda došla u pravom trenutku. Neočekivani poraz od Mladosti je bio značajan udarac našim nastojanjima da se priključimo vrhu tabele. Ovako smo pauzu dočekali sa samo sedam osvojenih bodova u šest kola, što nam je najlošiji start od sezone 2007/2008 kada smo nakon petine prvenstva imali isti omjer od dvije pobjede, jednog remija i tri poraza.

Odlukom Saveza, naredno kolo se igra u srijedu, a naš tim na Grbavici dočekuje tuzlansku Slobodu. Za razliku od nas, Sloboda je veoma dobro ušla u novu sezonu i sa trinaest osvojenih bodova se trenutno nalaze na drugom mjestu, sa samo jednim bodom zaostatka za vodećim Zrinjskim. Izvjesno je da nas očekuje zanimljiva utakmica u kojoj će oba rivala ići na pobjedu. Nama bi pobjeda ponovo vratila samopouzdanje pred važan niz utakmica, mada sigurno neće biti jednostavno jer nam dolazi izuzetno neugodna ekipa.

Sloboda je s velikim ambicijama ušla u tekuću sezonu pa je i tim osjetno jači nego godinu prije. U dosadašnjih šest kola su ostvarili četiri pobjede, jedan remi i jedan poraz koji se desio još u prvom kolu na gostovanju kod Čelika. Poslije toga su uslijedile gostujuće pobjede u Bijeljini i Lukavici, na Tušnju protiv Viteza i Rudara, dok su pomalo neočekivano remizirali sa Borcem na svom terenu. Od prošlosezonskih igrača, najznačajniji u rubrici “Odlasci” su Almir Bekić i Dilaver Zrnanović. S druge strane, dovedeno je nekoliko kvalitetnih igrača koji se već sada pokazuju kao važni dijelovi ovog tima. Tako su u ljetnom prelaznom roku dovedeni defanzivac Ivan Kostić, te igrači veznog reda Miljan Govedarica, Amer Ordagić, Nemanja Stjepanović i Mladen Veselinović. U kombinaciji sa preostalim igračima iz prethodne sezone, to je sada sastav koji ozbiljno računa na izlazak u evropska takmičenja narednog ljeta. Napomenimo da su od ranije tu Zajko Zeba, Kenan Pirić, Nenad Kiso, Damir Mehidić, Samir Efendić, Muhamed Mujić, kao i Mersudin Ahmetović koji je već u četiri utakmice do sada bio strijelac za tim koji s klupe vodi Husref Musemić.

Naš stručni štab će imati dosta problema pred ovu utakmicu. Naime, zbog žutih kartona pravo nastupa nemaju Kerim Memija i Dženis Beganović, a ostaje da se vidi hoće li spremni za nastup biti lakše povrijeđeni Enis Sadiković i Dušan Mladenović. Shodno konkretnim okolnostima, stručni štab će na teren morati izvesti neke alternative, a priliku za igru čekaju Dejan Uzelac, Ivan Livaja, možda čak i mladi Denis Žerić, dok svakako raduje što će u konkurenciji za prvih jedanaest ponovo biti Ognjen Đelmić.

Ova dva kluba su se u bh. prvenstvima do sada sastala 36 puta, a mi smo nešto uspješniji jer imamo pet pobjeda više. Naravno, omjer je mnogo pozitivniji ako posmatramo samo utakmice koje smo odigrali kao domaćini, budući da smo u osamnaest utakmica slavili čak trinaest puta, uz prošlosezonski remi i četiri poraza, od kojih se posljednji desio prije nešto više od četiri godine. Na Grbavici je često i kada bismo pobijedili znalo biti neizvjesno sa Slobodom pa je i to možda nekakav znak da nas očekuje utakmica u kojoj moramo odigrati maksimalno ozbiljno i skoncentrisano.

Cijene ulaznica za susret 7. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Sloboda će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, sjevernu tribinu 8 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM. Utakmica je na rasporedu od 18:30 sati.