U trinaestom kolu Premijer lige nas očekuje najveći derbi bh. fudbala. Na Grbavici se u pomalo neobičnom terminu sastaju gradski rivali Željezničar i Sarajevo.

Iz oba tabora se uvijek daju iste najave. Naravno, i jedni i drugi očekuju puni plijen. Svi očekuju fer utakmicu i sportsko navijanje te se ističe da će pobijediti bolji, iako se u prošlosti nije jednom desilo da bolji tim ne dođe do pobjede. Jedino pravilo u gradskim derbijima je da pravila nema. Dosadašnje iskustvo nam govori da su sve opcije otvorene. Domaćinstvo našem timu daje određenu prednost, ali nas vjerovatno očekuje još jedno napeto popodne.

Naš tim nakon dvanaest odigranih kola ima tri boda više. Sedam pobjeda u osam kola nas drži u vrhu sa samo jednim bodom zaostatka u odnosu na vodeći Široki Brijeg. S druge strane, Sarajevo je do sada u prvenstvu imalo samo jedan poraz (upravo od Širokog Brijega), ali i pet remija (od čega dva na svom terenu) zbog kojih su u umjerenom bodovnom zaostatku. Oba tima su prilično efikasna, budući da smo mi postigli 23, a Sarajevo 26 golova. Slični smo i u odbrambenom smislu, jer smo primili 12, a komšije 10 golova. Gol-razlika je pomjerena u korist Sarajeva nakon dvije prilično ubjedljive pobjede u posljednja tri kola (Slavija 3:0 i Radnik 5:0). Ipak, na pet gostovanja su ostvarili tek jednu pobjedu (Borac 3:1), nakon čega su uslijedila tri remija (Mladost, Čelik, Zrinjski) i spomenuti poraz od lidera prvenstva.

Nezadovoljna postignutim rezultatima, uprava Sarajeva je nedavno smijenila trenera. Za novog je imenovan Meho Kodro koji je ekipu vodio u posljednja tri kola (dvije domaće pobjede i gostujući remi sa Zrinjskim). Tokom ljetnog prelaznog roka, ali i poslije toga, su doveli priličan broj igrača koji im daje kvalitet i širinu. Osnovicu čine igrači igrača koji su i u prošloj sezoni igrali za tim s Koševa, kao što su Dejan Bandović, Amer Dupovac, Miloš Stojčev, Ivan Tatomirović, Nemanja Bilbija, zatim mladi reprezentativci Gojko Cimirot i Samir Radovac te makedonski reprezentativac Krste Velkoski. U ovoj sezoni se posebno ističe lijevi bočni Bojan Puzigaća koji je jedan od najboljih strijalaca svog tima. Pored njih, sada su tu još i novajlije Ševko Okić, mladi reprezentativac Haris Duljević, kao i bivši reprezantativac naše zemlje Džemal Berberović. Tu je još nekoliko igrača (Amer Bekić, Ahmed Kallasi, Radoš Protić, Miroljub Kostić, Risto Mitrevski) koji u sastav uskaču ukoliko neko iz uobičajenog kruga startera nije spreman za nastup.

Stručni štab našeg tima je u ovih nekoliko kola imao dosta problema sa suspenzijama i povredama igrača. Nažalost, Srđan Stanić će zbog ozbiljnije povrede odsustvovati s terena narednih nekoliko mjeseci. Utakmicu protiv Mladosti su propustili Tomislav Tomić i Josip Kvesić, ali se očekuje da bi oni mogli biti spremni za predstojeći derbi. Osim toga, poslije odslužene suspenzije zbog tri žuta kartona, u kombinacije za sastav se vraća i Nedo Turković. To su, uglavnom, dobre vijesti i za derbi bismo na raspolaganju mogli imati većinu igrača iz kadra.

Od posljednjih devet prvenstvenih susreta ova dva kluba, čak je sedam završeno neriješenim rezultatom. Zanimljivo je da su utakmice u tom periodu čak pet puta završene bez golova. U preostale dvije su oba tima slavila po jednu pobjedu od 1:0. Remiji dominiraju i ako posmatramo ukupnu tradiciju međusobnih utakmica. Od 103 odigrana gradska derbija u prvenstvima, 43 su završena “miroljubivo”, dok oba rivala imaju po 30 pobjeda. Slično je i sa derbijima koji su odigrani nakon osamostaljenja naše zemlje. Očekivano, na Grbavici smo mi uspješniji, kako ukupno, tako i u skorijoj historiji međusobnih duela.

Cijene ulaznica za susret 13. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Sarajevo će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 10 KM, za članove 8 KM, otkriveni dio zapada 15 KM te natkriveni dio 20 KM.

Utakmica je na rasporedu sutra sa početkom od 13:30 sati.