Jedan gradski derbi je iza nas, a u 13. kolu Premijer lige BiH igramo drugi, onaj „manji“. Na Grbavicu stiže Olimpic. Naš tim želi opravdati ulogu favorita te doći do tri boda s kojima bismo se i definitivno priključili samom vrhu tabele.

Željezničar je u niz od šest prvenstvenih utakmica bez poraza. Tri pobjede i tri remija su nam donijeli priključak vrhu. Ipak, od drugoplasirane Krupe nas dijele dva boda, vodeći Zrinjski ima čak osam bodova više, no mi se nadamo da se s novom pobjedom možemo ozbiljnije nametnuti u borbi za vrh. Loš početak moramo ostaviti iza sebe te se trebamo okrenuti narednim susretima. Pred nama je duel s Olimpicom i naši navijači očekuju tri boda. Uloga favorita je bez sumnje na našoj strani.

Naš protivnik ne stoji baš najbolje. Nalaze se na pretposljednjem mjestu sa samo devet osvojenih bodova. Osim toga, prate ih veliki finansijski problemi. No, ne smije se zanemariti da su neporaženi u tri posljednja kola. Poslije lošeg starta sezone i četiri osvojena boda u devet kola, uslijedili su remiji sa Vitezom u gostima i sa Slobodom na Otoci, a na svom terenu su potpuno iznenađujuće savladali Široki Brijeg. Bolji rezultati se poklapaju s dolaskom Dragana Radovića na mjesto stručnog štaba. Jedini poraz pod njegovim vodstvom je zabilježen na Koševu kada su prilično nespretno poraženi od Sarajeva sa 1:0. Za razliku od našeg tima, Olimpic tokom sedmice nije igrao kup utakmicu budući da su u šesnaestini finala ispali od Kozare poslije slabijeg izvođenja jedanaesteraca.

Tim Olimpica se prilično mijenjao u dosadašnjem toku prvenstva. Osim promjene na čelu stručnog štaba, mijenjali su se i igrači pa ih je do sada nastupilo čak 26. Neki su, međutim, standardniji od drugih. Na golu je najčešće Dejan Bandović, dok je nekadašnji kandidat za reprezentaciju Ratko Dujković branio samo dva puta. U odbrani je neizostavan kapiten Bojan Regoje, a zanimljivo je da je on i najbolji strijelac tima sa tri postignuta gola. Mario Vrdoljak je na mjestu zadnjeg veznog ubilježio deset nastupa, kao i krilni igrači Sanjin Lelić i Rijad Kobiljar. Regoje u odbrani obično igra pored Amira Zolja, a za bočne pozicije konkurišu Đoko Milović i Alen Mikuličić, zatim Tarik Šahović, a tu su i dva mlada igrača koja su u prošlosti igrali za naše omladinske selekcije – Damir Osmanković i Džan Selak. Spomenuti Vrdoljak i Eldin Mašić čine osovinu u veznom redu, ispred njih je Mahir Karić, bivši član našeg kluba, dok su najistureniji Armin Mahović i Emir Hadžić, još jedan nekadašnji prvotimac „plavih“. Naravno, ovo su igrači koji u posljednje vrijeme čine okosnicu Olimpica, mada je sastav zaista teško predvidjeti u ovoj sezoni. Ono što je nama zanimljivo su još neki bivši igrači Željezničara. Za napad konkuriše Nedo Turković, a članovi našeg omladinskog pogona su bili Adnan Osmanović i Vehudin Alešević.

U našem timu za ovu utakmicu ne možemo računati na Sinišu Stevanovića i Mattea Boccaccinija koji su protiv Sarajeva dobili treće žute kartone. Umjesto Stevanovića će na poziciji lijevog bočnog vjerovatno igrati Srđan Stanić. Boccaccini će svoje mjesto ustupiti Jahiću ili možda čak Osmankoviću. Ipak, ostaje tek da se vidi kojih jedanaest igrača ćemo gledati od prve minute.

O međusobnim utakmicama ova dva kluba se većina toga zna. Omjer je izrazito na našoj strani jer u 23 međusobna prvenstvena susreta nijednom nismo poraženi. Ostvarili smo 21 pobjedu i samo dva remija. Ono što treba istaći je podatak da su se ta dva remija desila na Grbavici tako da bi to mogao biti dodatni faktor koji bi nas trebao držati budnim i maksimalno koncetrisanim. Prvi ovosezonski duel ovih timova je odigran na Otoci i tada smo slavili nakon 2:0. Strijelci su bili Lendrić i Boccaccini.

Utakmica se igra u subotu od 19 sati!