Dvije uzastopne pobjede na početku proljetnog dijela prvenstva su nas primakla mjestima koja vode u evropska takmičenja. Narednu utakmicu igramo na domaćem terenu pa je to prilika da stvorimo dodatni pritisak na ekipe ispred nas. Protivnik će nam biti Mladost, tim koji nas je savladao u prvom ovosezonskom susretu ova dva kluba.

Željezničar je u nizu od šest prvenstvenih utakmica bez poraza. Težina ovog niza je još veća kad se tome doda da smo u svim tim utakmicama uspjeli sačuvati svoju mrežu. Dva kola nastavka su nam donijela pobjede nad Širokim Brijegom i Veležom, a u međuvremenu smo odigrali i prvu četvrtfinalnu utakmicu Kupa BiH u kojoj smo kao gosti savladali Borac sa 2:0. Time je i ukupni niz neporaženosti (ali i utakmica u kojima nije primljen gol) produžen na osam susreta (jer u obzir uzimamo i kup utakmicu sa GOŠK-om).

Mladost je veoma dobro odigrala prvi dio prvenstva i izgledalo je kao da će osigurati opstanak u svojoj debitantskoj sezoni u Premijer ligi. Ipak, u dva kola nastavka prvenstva nisu odigrali na istom nivou pa su prvo pretrpjeli visok poraz od Radnika u Bijeljini (0:3), da bi potom na svom terenu u Kaknju odigrali samo 0:0 sa Vitezom. Za pobjedu ne znaju već četiri kola, jer su i u posljednja dva kola jesenjeg dijela sezone zabilježili jedan remi i jedan poraz. Sada se nalaze na “graničnom” desetom mjestu, sa pet bodova prednosti ispred Olimpica. Od te ekipe će im, kako stvari stoje, do kraja ove sezone prijetiti najveća opasnost po opstanak. Treba dodati i to da je Mladost, kao i mi, dospjela do četvrtfinala Kupa BiH, ali su u prvoj utakmici poraženi u Širokom Brijegu sa 3:1.

Ekipu Mladosti je u zimskom prelaznom roku napustilo nekoliko igrača, a među značajnijim su Edin Husić i Šerif Hasić. Anel Čurić i Vedin Kulović su, također, imali solidnu minutažu, dok ostali igrači u rubrici “odlasci” svakako nisu bili u prvom planu stručnog štaba. S druge strane, došlo je nekoliko novih igrača. Priliku za igru su već imali veznjaci Pavle Sušić (stigao iz Litvanije, a ranije je igrao za Radnik, Leotar, Zvijezdu i Zrinjski) i Miloš Milisavljević iz Srbije (Rad Beograd), kao i Crnogorac Igor Poček (posljednji klub mu je bio Mogren). Tu su i igrači koji nisu poznati u našem fudbalu, ali imaju zanimljive prošlosti: Armin Pašagić i Mirza Mujčić su “naši” Šveđani i stigli su iz ekipa IFK Malmö, odnosno Utsiktens BK. Kenan Muslimović je stigao iz talijanske Novare, a rezervni golman (umjesto Gorana Čokorila koji je napustio klub) Franko Lalić iz Litvanije. Iz naših klubova su stigli Adnan Hodžić (Bosna Visoko), Nemanja Asanović (Zvijezda) i Ajdin Dželo (Rudar Kakanj). Ekipu sa klupe od početka sezone vodi Ibro Rahimić, s tim da se čini kako će se vjerovatno oslanjati na igrače iz prvog dijela. Primjera radi, na golu je bivši član Željezničara Adnan Hadžić, u odbrani su Mirza Rizvanović i Senad Karahmet na bočnim pozicijama te Mehmedalija Čović i Omer Musić na štoperskim, dok u veznom redu uglavnom igraju Aladin Isaković, Mirza Kovač, Sinan Ramović i Aldin Šišić. Glavna napadačka snaga je Haris Dilaver, dok su tu još i Anel Husić te spomenuti Poček i Asanović.

Problem za naš tim će biti odsustvo nekoliko igrača. Kapiten Aleksandar Kosorić je u utakmici sa Borcem zadobio neugodnu povredu zbog koje će neko vrijeme odsustvovati sa terena. Zbog povreda od ranije nisu u kombinacijama Nedo Turković, Jasmin Bogdanović i Damir Sadiković. Prema tome, jasno je da ćemo morati kombinovati u odbrani pa bi štopersku poziciju uz Jadranka Bogičevića mogao igrati Emir Hodžurda. Osim toga, u toj utakmici sa Borcem je crveni karton dobio Jovan Blagojević pa će u veznom redu vjerovatno zaigrati Adnan Zahirović.

Ova dva kluba su se samo jednom sastajala u zvaničnim takmičenjima i to je bila prva ovosezonska utakmica odigrana 30. augusta prošle godine. Tom prilikom smo poraženi sa 2:1. Strijelac oba pogotka za Mladost je bio Haris Dilaver, a Amir Hadžiahmetović je pogodio za smanjenje rezultata. Zanimljivo je, na primjer, spomenuti da su se ova dva tima sastala i tokom rata kada smo 1994. godine na turniru u Kaknju savladali Mladost sa 3:0. Strijelci su bili Zubanović, Husić i Šopović.

Utakmica se igra u nedjelju sa početkom u 15 sati.