Poslije odmjeravanja snaga u Kupu BiH, Željezničar i Mladost se ovog vikenda ponovo sastaju u okviru 13. kola Premijer lige. Susret će se i ovaj put odigrati na Grbavici, a naši navijači svakako očekuju da se i ishod ponovi. Nova pobjeda bi nam mnogo značila u borbi za vrh tabele.

Uobičajeno je da se kaže kako je teško istog protivnika pobijediti dva puta u razmaku od samo nekoliko dana. Ta opaska se odnosi upravo na ovakve utakmice u kojima se sastaju dva tima iz gornjeg dijela tabele. Ipak, nakon pobjede u kupu i plasmana u četvrtfinale tog takmičenja, naš cilj je da i u prvenstvu ponovimo isti ishod te da osvojimo tri boda. Imajući u vidu da Zrinjski gostuje u Širokom Brijegu, tri boda iz predstojeće utakmice bi nas sigurno pomjerila ka vrhu, a možda čak i dovela na lidersku poziciju. Podsjetimo se da Željezničar trenutno zauzima treće mjesto na tabeli, s istim brojem bodova kao drugoplasirani Široki Brijeg, a tri manje od Zrinjskog.

Kada je u pitanju Mladost, oni se nalaze na petom mjestu. Odlično su ušli u ovu sezonu pa su jedno vrijeme bili i lideri na tabeli. Međutim, ubrzo su uslijedili promjenjivi rezultati zbog kojih su pali na trenutnu poziciju. U posljednjih šest kola su zabilježili samo jednu pobjedu, i to nad Čelikom na svom terenu. U istom periodu su tri puta remizirali, a dva puta su poraženi. Očigledno je da je početak sezone bio tek dobar period, no isto tako se treba naglasiti da Mladost vjerovatno zaslužuje plasman među prvih šest ekipa. Uostalom, osnovni cilj kluba iz Kaknja za ovu sezonu je plasman u Ligu za prvaka. Mi smo već na svojoj koži osjetili da ih ne smijemo podcijeniti. U prvom ovosezonskom duelu su nas porazili sa 2:1, a i u kupu su, uprkos porazu, pokazali da mogu biti veoma neugodni.

Hendikep za Mladost će biti neigranje mladog reprezentativca naše zemlje Almira Aganspahića (zbog žutih kartona) i iskusnog defanzivca Aladina Isakovića (crveni karton u kup duelu ovih timova). Zbog povrede već neko vrijeme ne nastupa ni bivši reprezentativac Adnan Zahirović. S obzirom na sve to, na Grbavici možemo sličan sastav Mladosti, s tim da će Isakovićevo mjesto zauzeti Bojan Regoje, dok će Aganspahića u napadu zamijeniti Haris Dilaver ako i on sam bude spreman. U suprotnom, šef stručnog štaba Edis Mulalić bi za napad morao smisliti neko drugo rješenje. Nije isključeno da izvrši i neke druge rokade u timu, iako su šanse za to relativno male jer Mladost nema veliku širinu u timu. Bilo kako bilo, njihov cilj je da se s Grbavice vrate neporaženi, a na našim igračima je da im te planove još jednom pomrse.

Mi za ovu utakmicu nemamo probleme sa suspendovanim igračima. Nažalost, Josip Projić i Siniša Stevanović zbog povreda neće biti u kombinacijama ni za ovu utakmicu. Prema tome, možemo očekivati sličan tim kao u kup utakmici. Od mogućih promjena, možemo izdvojiti Anela Šabanadžovića koji će možda početi od prve minute umjesto Harisa Hajdarevića, a ostaje još upitno za koga će se stručni štab opredijeliti na lijevoj strani, za Dženana Zajmovića ili Asima Zeca.

Ova dva kluba su se pet puta sastala u prvenstvu. Trenutni omjer je izjednačen jer oba tima imaju po dvije pobjede, uz jednu neriješenu utakmicu. Ovo će biti treći put da se međusobne prvenstvene utakmice igraju na Grbavici. Željezničar je u oba prethodna duela pobijedio, ali minimalnom razlikom.

Utakmica počinje u 16:30 sati, a prodaja ulaznica od 12!