Željezničar i Mladost će u razmaku od samo nekoliko dana odigrati dvije međusobne utakmice. Prva od njih se igra u okviru osmine finala Kupa BiH. Za razliku od ranijih sezona, Savez je odlučio da se u ovoj fazi takmičenja sada igra samo jedna utakmica. Žrijeb je odredio da mi budemo domaćini, a na Grbavici ćemo se s istim protivnikom sastati i narednog vikenda u Premijer ligi.

Obje ekipe imaju visoke ambicije u Kupu BiH. Nije tajna da je naš cilj osvajanje trofeja za pobjednika ovog takmičenja. Utakmica se igra na Grbavici pa naš tim ima status velikog favorita. Ipak, to ne znači da će biti jednostavno doći do pobjede. Sudeći po najavama iz Mladosti, i protivnički tim ima želju da dođe do kraja u kupu. Pošto su nam ambicije slične, a igra se samo jedna utakmica, rastu i šanse da gledamo otvorenu igru. Osim toga, izvjesno je da će oba stručna štaba utakmici pristupiti ozbiljno, bez kalkulacija i bez čuvanja igrača za prvenstveni duel istih timova.

Mladost je u šesnaestini finala bila uspješnija od Sarajeva. Utakmice je odigrana u Kaknju i poslije devedeset minuta je blo 0:0. Mladost je u narednu fazu takmičenja prošla zahvaljujući uspješnijem izvođenju jedanaesteraca. U Premijer ligi se trenutno nalaze na 5. mjestu, što je ponajviše posljedica odličnog početka sezone. Proteklog vikenda su golom u finišu susreta osvojili bod u Vitezu.  Umjesto njega, tim će s klupe voditi Bakir Šerbo, naš bivši šef omladinskog pogona i inače Mulalićev pomoćnik. U timu iz Kaknja igra nekoliko igrača koji su ranije nosili dres našeg kluba. Tu su Adnan Šećerović, Milivoje Lazić, Amer Hiroš i Adnan Zahirović, s tim da je posljednji povrijeđen i neće nastupati do kraja polusezone. Pored njih, šef struke i prvi pomoćnik su naši bivši treneri, Edis Mulalić i Bakir Šerbo. U dosadašnjem dijelu sezone se posebno istakao Lazić koji je postigao četiri gola i najbolji je strijelac tima.

Mi u ovu utakmicu ulazimo poslije teško ostvarene pobjede u Gabeli. Iako smo imali prilike da drugim golom riješimo pitanje pobjednika, navijači su strepili do posljednjeg zvižduka glavnog sudije. Međutim, najvažnije je da smo osvojili nova tri boda. Sada se možemo okrenuti kup takmičenju. Naš stručni štab neće mnogo kalkulisati. Cilj je pobjeda koja bi nam donijela plasman u četvrtfinale. To znači da će u početom sastavu neće biti iznenađenja. Moguće je da se izvrši tek par promjena u odnosu na sastav koji je igrao protiv GOŠK-a. Problemi s kojima se suočava stručni štab su povrede Siniše Stevanovića i Josipa Projića. Oni će propustiti ovaj duel, ali je moguće da za nastup ponovo konkurišu Zajko Zeba i Sinan Ramović.

Ova dva kluba su do sada odigrali pet međusobnih utakmica i trenutno imamo polovičan učinak od dvije pobjede, dva poraza i jednog remija. Sve te utakmice su odigrane u Premijer ligi BiH. Prema tome, ovo će nam biti prvi susret u našem najmasovnijem takmičenju.

Utakmice se igra u srijedu s početkom u 18 sati.