Do kraja prvenstva su ostala još četiri kola i naš tim se još uvijek nalazi u trci za šampionsku titulu. Naš osnovni cilj je i dalje ostvariti plasman koji donosi izlazak na evropsku scenu, mada je teško ne razmišljati o tituli u okolnostima kada nam se i ta vrata lagano otvaraju. Momci u plavim dresovima iz utakmice u utakmice prkose svim preprekama i, pomalo naopako i neobično, postižu čak i više nego što navijači očekuju.

Međutim, idemo utakmicu po utakmicu. Protivnik u sljedećem kolu je Mladost iz Velike Obarske, ekipa koja vodi veliku borbu za opstanak u Premijer ligi. Remi u posljednjem kolu sa komšijskim Radnikom im je dodatno otežao položaj, jer sada imaju samo 22 boda i nalaze se na pretposljednjem mjestu. Sudbinu će im vjerovatno odrediti dvije domaće utakmice protiv ekipa sa dna tabele (Vitez i Zvijezda), mada se ne može očekivati da se tek tako predaju na gostovanjima. Uostalom, na posljednjem gostovanju su osvojili bod protiv Zrinjskog tako da moramo biti maksimalno oprezni. Nikakvo opuštanje ne smijemo dopustiti. Mladost je u trinaest gostujućih utakmica ostvarila samo jednu pobjedu (2:0 u Zvorniku) te tri remija, a na našim momcima je zadatak da tako i ostane.

Mladost je tim koji je vjerovatno doživio najviše promjena u zimskom prelaznom roku. Primjera radi, klub su napustili Srđan Savić, Dragan Ristić, Saša Mišić, Anel Ramić, Bojan Marković, Lazar Vidić, Duško Stajić, Midhat Mujezinović, kao i još nekoliko igrača koji, za razliku od nabrojanih, nisu bili standardni u prvom dijelu sezone. U nastojanjima da se sastavi tim koji će zadržati premijerligaški status, doveden je jednako veliki broj novih igrača. Od onih koji su redovni članovi prve postave tima iz Velike Obarske, tu su golman iz Srbije Miloš Budaković (stigao iz Novog Pazara), desni bočni Dušan Hodžić (Velež), crnogorski štoper Stefan Cicmil (Mladost Lučani), vezni igrači Anel Čurić (Travnik), Semir Hadžibulić (Kuvajt), Igor Mišan (Češka), Davor Arnautović (Podrinje Janja i jedan od najboljih igrača Prve lige RS) i Aleksandar Ćovin (Proleter Novi Sad). U napadu su nova imena Milan Perić iz Srbije (Videoton) i Damir Ibrić (bivši mladi reprezentativac BiH, stigao iz Malezije). Smjena se desila i na čelu stručnog štaba, jer tim u nastavku sezone, umjesto Dušana Jevrića vodi Crnogorac Slavoljub Bubanja. Najzačajniji igrači među onima koji su tu bili i ranije su svakako Dragiša Komarčević, najbolji strijelac tima sa četiri postignuta gola, i Miroslav Jevtić (još jedan bivši mladi reprezentativac naše zemlje). “Starosjedioci” koji bilježe redovne nastupe su još Nemanja Dabić, Nikola Mazić i Perica Trifković. Ipak, treba reći da Mazić i Mišan neće nastupiti protiv nas zbog crvenog, odnosno tri žuta kartona.

Milomir Odović će u utakmici protiv Mladosti ponovo moći računati na Benjamina Čolića koji je odslužio suspenziju zbog žutih kartona, ali će iz istog razloga sada van konkurencije biti Mladen Zeljković i Zoran Kokot. Dodatni problem je svakako i već poznata priča o elitnoj rundi juniorskih kvalifikacija za EP (od 14. do 19.06.), jer su poziv u bh. selekciju dobila dva naša igrača – Kerim Memija i Dženis Beganović – koji će definitivno biti odsutni u tom periodu. Ostali igrači su spremni za nastup i u odnosu na susret sa Veležom će od prve minute vjerovatno igrati Damir Sadiković i Benjamin Čolić.

Ova dva tima su se do sada sastala tri puta. Mi imamo stopostotan učinak. U prošloj sezoni smo pobijedili u oba susreta, s tim da je pobjeda mnogo teže ostvarena na Grbavici. Željezničar je i u ovoj sezoni bez većih problema slavio kao gost. Bilo je 3:0, a strijelci su bili Memija, Bajić i D. Sadiković.

Cijene ulaznica za susret 27. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Mladost će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM. Utakmica je na rasporedu u srijedu od 17 sati.