Željezničar se poslije šest odigranih kola nalazi na prvom mjestu. S obzirom na činjenicu da smo do sada odigrali samo dvije utakmici na Grbavici, postiguti rezultat ima dodatnu težinu. Ipak, na Grbavici igramo sljedeću utakmicu jer nam u okviru VII kola Premijer lige u goste dolazi Krupa.

U prošlom kolu smo slavili pobjedu u Tuzli. Tuzla City se pokazala kao tvrda ekipa, ali nedovoljno da bi ozbiljnije zaprijetili našem golu. S druge strane, mi smo iskoristili svoje prilike te smo sa dva gola upisali nova tri boda. Imajući u vidu da je Široki Brijeg na svom terenu odigrao 0:0 s drugim tuzlanskim premijerligašem, Željezničar se ponovo probio do prvog mjesta. Sada imamo omjer od četiri pobjede, jednog remija i jednog poraza, a još uvijek očekujemo da naš tim počne igrati bolje nego do sada. Veliki broj novih igrača zahtijeva određeno vrijeme za dostizanje pune forme i međusobnog razumijevanja. Naredno kolo donosi utakmicu sa Krupom i tu definitivno priželjkujemo nova tri boda. U ovom izdanju Premijer lige nema laganih protivnika pa su utakmice poput naredne možda najbliže onome što bismo nazvali lakšim danom. Upravo to može biti zamka. Bodovi se sigurno osvajaju samo uz ozbiljan pristup i respekt prema protivniku.

Krupa u tekućoj sezoni igra na krilima Elvira Koljića koji je postigao sedam od ukupno dvanaest golova svoga tima. U prvih šest kola su samo jednom poraženi (od Slobode u Tuzli sa 1:0), a dva puta su pobijedili (u prvom kolu su sa 3:1 bili bolji od Čelika sa 3:1 te u prošlom kolu sa 3:0 od GOŠK-a, oba puta na svom terenu). Zanimljivo je da su u preostalim utakmicama odigrali po 2:2 sa Radnikom u gostima i sa Širokim Brijegom i Mladošću na svom terenu. Do sada su se pokazali kao vrlo efikasna ekipa, ali su isto tako i primili čak osam golova. Protiv GOŠK-a su prvi put uspjeli sačuvati svoju mrežu u tekućoj sezoni. Sličnom poduhvatu se sigurno nadaju i na Grbavici, no na našim igračima je da tu namjeru protivnika osujete. Krupa igra prilično otvoreno, nastojeći doći do bodova u svakoj utakmici, dok su njihove sezonske ambicije vezane za plasman u sredini tabele, po mogućnosti odmah iza standardne četvorke u vrhu.

Najveći hendikep za Krupu u novoj sezoni su odlasci Aleksandra Vukotića i Nusmira Fajića. Visoki defanzivac je otišao u Belgiju, a neznatno niži napadač u Velež. Od igrača koji su tokom ljeta napustili tim, vrijedi izdvojiti golmana Nevresa Fejzića (Tuzla City), stopera Radosava Aleksića (Radnik) i igrača sredine terena Gorana Galešića (Malta). Također, otišlo je još nekoliko igrača koji u prethodnoj sezoni nisu imali značajniju ulogu. Nasuprot tome, veliko pojačanje je stiglo u vidu povratka spomenutog Koljića, a tu je i još nekoliko dobro poznatih premijerligaških imena. Novi igrači su golman Matej Marković (Čelik), lijevi bočni Bojan Puzigaća (Borac), igrači sredine terena Ivan Crnov (Željezničar) i Kenan Handžić (Luksemburg), te napadač Almir Aganspahić (Mladost i mladi reprezentativac naše zemlje). U tim su stigli još defanzivac Nemanja Marić (Rudar Prijedor) i igrač sredine terena Miloš Karišik (Javor Ivanjica), pri čemu se prvi već ustalio u početnoj postavi svog tima. Između dva prvenstva se desila i promjena na klupi jer je Slobodana Starčevića poslije nekoliko godina vođenja tima zamijenio nekadašnji reprezentativac Branislav Krunić. Od igrača koji su ostali u Krupi, najvažniji su golman Jovan Kutić, defanzivci Saša Nikodijević i Igor Makitan, te „veznjaci“ Nikola Dujaković, Lazar Marjanović, Slobodan Milanović i Ajdin Redžić koji je u prošlom kolu poslije duže pauze ubilježio nastup ušavši s klupe.

Naš stručni štab u predstojećoj utakmici neće moći računati na Anela Šabanadžovića koji je u Tuzli dobio treći žuti karton u ovoj sezoni. Ipak, navijače raduje to što Milomir Odović u sadardnji sa pomoćnicima uspješno rotira tim pa se ovaj izostanak ne bi trebao osjetiti. Na toj poziciji će protiv Krupe vjerovatno igrati drugi izdanak naše omladinske škole Haris Hajdarević. Osim te pirnudne, sasvim je moguće da stručni štab napravi i par taktičkih promjena. Međutim, to ćemo vidjeti na početku susreta.

Željezničar i Krupa će u nedjelju odigrati devetu međusobnu utakmicu u Premijer ligi BiH. Tradicija je na našoj strani budući da smo u čak šest navrata slavili pobjede. Ipak, te dvije utakmice u kojima nismo pobijedili su odigrane u finišu prethodnih dviju sezona i bile su veoma bolne jer su oba puta označile definitivni kraj naših nadanja da bismo mogli osvojiti šampionsku titulu. Ipak, u prošloj sezoni smo upravo protiv Krupe osvojili Kup BiH tako da postoji i ta pozitivna strana. Još jedna pozitivna stvar dosadašnjim duelima je podatak da smo pobijedili u svim domaćim utakmicama protiv Krupe.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 20 sati.