Domaćom utakmicom sa Krupom Željezničar počinje Ligu za prvaka. U završnicu prvenstva ulazimo sa druge pozicije. Iako smo imali isti broj bodova kao i Zrinjski, lošiji međusobni omjer nas je pozicionirao na drugo mjesto. Predstoji deset zanimljivih utakmica protiv najjačih timova Premijer lige nakon kojih će se znati ko je šampion BiH za ovu sezonu.

Željezničar Ligu za prvaka otvara na Grbavici, a u goste nam dolazi Krupa. S istim timom smo se već sastali ovog proljeća, i to prije samo tri sedmice. Podsjetimo se, tada smo kao gosti slavili pobjedu od 4:2. Sada ćemo s tim protivnikom igrati na svom terenu i nema nikakve sumnje u to da ponovo želimo ostvariti pobjedu. U Ligi za prvaka je svaki osvojeni bod veoma važan, a svaki neočekivani propust bi mogao biti koban u borbi za titulu. Očigledno je da ćemo mi i Zrinjski voditi tu bitku pa je važno da završnicu otvorimo s nova tri boda. Svakako se nadamo da će i navijači u većem broju podržati svoj klub u nastojanjima da ostvarimo zacrtane ambicije.

U goste nam dolazi Krupa, ekipa koja igra veoma dobro. Zbog toga mogu biti veoma nezgodan protivnik. Osim toga, radi se i o kvalitetnom timu koji se potpuno zasluženo našao u Ligi za pravaka. Primjera radi, u prošlom kolu su na teškom gostovanju u Širokom Brijegu osvojili jedan bod. U ovaj završni krug prvenstva ulaze sa dobre pete pozicije i već sami najavljuju da će igrati potpuno rasterećeno. Njihov cilj u Premijer ligi je već ostvaren, dok će im u nastavku sezone osnovna preokupacija biti Kup BiH u kojem su, baš kao i naš tim, ostvarili plasman u polufinale. To im je najizglednija šansa za plasman u evropske kupove, što bi bio pravi podvig za ovaj klub.

Krupu ne treba posebno predstavljati. Šef stručnog štaba Slobodan Starčević već nekoliko sezona gradi stabilan tim. U nastavku sezone se najviše ističe Slobodan Milanović. Veliki hendikep za ovaj tim su odlazak Elvira Koljića i povreda Ajdina Redžića. S obzirom na to, prva opcija u napadu je sada Nusmir Fajić, dok na sredini terena igra Goran Galešić, pojačanje iz Borca. Na golu je u posljednje vrijeme Jovan Kutić, na bočnim pozicijama Saša Nikodijević i Stojan Maksimović, dok su na štoperskim mjestima Radosav Aleksić i Aleksandar Vukotić. Pored Galešića, u veznom redu ovog proljeća igra još jedan „novajlija“, Nemanja Mirosavljević, kao i Stefan Dujaković, dok ofanzivniji dio tima čine spomenuti Milanović te Lazar Marjanović. U posljednjih nekoliko utakmica sve više priliku za igru ima mladi Zoran Šamara. Alternativa za mjesto u napadu je Petar Banović, mladi igrač koji je stigao tokom zimske pauze.

U našem timu protiv Čelika zbog suspenzija nisu igrali Jadranko Bogičević i Daniel Graovac, ali će sada ponovo biti na raspolaganju stručnom štabu i vjerovatno će biti u početnoj postavi. Ipak, sada iz istog razloga neće nastupati Siniša Stevanović pa je za očekivati da na poziciji desnog bočnog igra Kenan Hadžić. Ipak, utakmica sa Čelikom je pokazala da možemo računati na određenu širinu u timu. Također, treba dodati i da će Jovan Blagojević, ako nastupi protiv Krupe, zabilježiti svoj stoti nastup za FK Željezničar.

Željezničar i Krupa su do sada odigrali šest prvenstvenih utakmica. Statistika je izrazito na strani našeg kluba, budući da smo ostvarili pet pobjeda i samo jedan remi. U nedavnoj utakmici u Krupi smo pobijedili sa 4:2 zahvaljujući golovima Ubiparipa i Zakarića, dok smo i u jesenjem dijelu na Grbavici postigli četiri gola. Strijelci su bili Zakarić (2), Ramović i Blagojević.

Utakmica se igra u nedjelju u 15 sati.