Željezničar u IV kolu ponovo igra na domaćem terenu. U goste nam dolazi banjalučki Borac, povratnik u Premijer ligu BiH. Susret starih rivala sigurno predstavlja derbi predstojećeg kola. Pored toga što se radi o velikim rivalima, utakmica budi posebnu pažnju i zbog toga što su oba tima poslije prva tri kola nalaze u gornjem dijelu tabele.

U dosadašnja tri kola smo gledali tri vrlo različite utakmice s tri različite slike Željezničara. Imajući to na umu, nije jednostavno dati konkretniju ocjenu onoga što je do sada postignuto. Dojam je da šest osvojenih bodova na papiru ne izgledaju kao loš učinak, iako takvom utisku više doprinosi to što ni konkurencija ne briljira na početku sezone nego naša igra koja je bila dobra samo u prvom kolu. Budući da želimo doći na vrh tabele, mi i u narednoj utakmici želimo osvojiti nova tri boda. Ipak, da bismo došli do pobjede protiv Borca, nesumnjivo je da moramo igrati mnogo bolje nego u prethodne dvije utakmice.

Borac na početku sezone stvara sličan dojam. U prva dva kola su ostvarili dvije pobjede (domaća protiv Čelika 2:0 i u gostima protiv GOŠK-a 1:0), pri čemu su samo u prvoj utakmici prikazali bolju igru. Potom je u trećem kolu uslijedio domaći poraz 0:1 od trenutnog lidera Mladosti i taj rezultat je donekle umirio euforiju koja se privremeno javila oko ovog krajiškog kluba. Bez obzira na to, gostovanje na Grbavici kod svih timova izaziva dodatni motiv tako da možemo očekivati borbenu utakmicu. Gosti nemaju šta izgubiti. Osim toga, Borac djeluje kao kvalitetniji tim od GOŠK-a i Viteza te stoga naša ekipa mora biti mnogo pribranija nego u prve dvije utakmice na našem terenu.

Gostima je ovo povratnička sezona u Premijer ligi BiH nakon što su prošlu proveli u Prvoj ligi RS. Tamo su ubjedljivo osvojili prvo mjesto i sada se u Premijer ligi žele nametnuti kao jedan od timova koji će ući u Ligu za prvaka. U banjalučkom timu igra nekoliko veoma poznatih premijerligaških imena. Na golu je Asmir Avdukić, u odbrani su Boris Raspudić i Bojan Puzigaća, u veznom redu Aleksandar Radulović i Mladen Veselinović, dok u napadu igra Mahir Karić. Najveće pojačanje u ljetnom prelaznom roku je svakako Goran Galešić, bivši mladi reprezentativac naše zemlje koji se poslije nekoliko godina u Sloveniji vratio u svoj matični klub. Crveni karton u prošlom kolu je dobio Branko Ojdanić pa će Raspudić u štoperskom paru vjerovatno igrati s Nemanjom Janičićem, dok je prvi izbor na desnom boku Siniša Dujaković. U veznom redu možemo očekivati Radulovića i Ivicu Guberca, a eventualno Vladana Danilovića. Desno će vjerovatno biti Veselinović, Galešić je „desetka“, dok na lijevoj strani igra novajlija iz Krupe Uroš Mirković. Spomenuti Karić je prva opcija u napadu, dok priliku s klupe čeke bivši mladi reprezentativac Petar Kunić. Šef stručnog štaba je Željko Vranješ koji je Borac preuzeo u finišu prošle sezone.

Osim povrijeđenog Crnova, naš stručni štab nema većih problema u „krojenju“ sastava za ovu utakmicu. S obzirom na mnoge promjene u posljednje vrijeme, nije isključeno da stvari i u ovoj utakmici budu nešto drugačije u odnosu na prethodno kolo. Stručni štab je do sada mnogo toga isprobavao. Okosnica tima je u svakom slučaju poznata i ostaje samo da se vidi kojih jedanaest igrača će biti odabrano za početnu postavu.

Ovo će biti 25. susret dva kluba u okviru Premijer lige BiH. Mi smo uspješniji za dvije pobjede, a zanimljivo je da u međusobnim prvenstvenim utakmicama nije bilo neriješenih ishoda. Uglavnom su pobjeđivali domaćini, uz nekoliko gostujućih pobjeda. Također, treba izdvojiti da je posljednjih pet međusobnih utakmica završeno minimanlnim pobjedama, a od posljednjih devet utakmica, čak je sedam završeno pobjedom 1:0. Kada su u pitanju utakmice na Grbavici, u dvanaest utakmica smo pobijedili deset puta, dok je Borac dva puta nosio „puni plijen“ s našeg stadiona.

Utakmica se igra sutra u 20:30 sati.