Naš tim nastavlja sa odličnim rezultatima na gostovanjima. Ipak, dva uzastopna remija na Grbavici su nas spriječila da šest kola do kraja zasjednemo na prvo mjesto. Priliku da popravimo dojam iz utakmica sa Radnikom i Slobodom imamo u XXV kolu kada na našem terenu dočekujemo banjolučki Borac.

Željezničar još uvijek nije poražen u drugom dijelu sezone, a u prošlom kolu smo sjajnim pogotkom Benjamina Čolića slavili na gostovanju u Gradačcu. Domaćom utakmicom sa Borcem bismo trebali potvrditi tu pobjedu i tako ostati u borbi za vrh tabele. Završnica prvenstva nikad nije bila neizvjesnija jer četiri vodeća tima odvaja samo jedan bod. Preostalih šest kola zasigurno donose zanimljiv rasplet, dok je na nama da do kraja, kada je već došlo do toga, pokušamo ostvariti što bolji rezultat.

Borac je već sada ispao iz trke vrh tabele i imaju devet bodova manje od našeg tima. Nakon lošeg početka sezone, Borac je počeo ostvarivati mnogo bolje rezultate. U vrlo tvrdim utakmicama i sa čak sedam pobjeda od 1:0 su se u jednom momentu nametali kao ozbiljan konkurent za mjesta koja vode u evropske kupove. Ipak, u posljednje vrijeme posustaju. Dva poraza – domaći od Olimpica 0:1 i gostujući od Zrinjskog 0:2 – kao i domaći remi sa Radnikom u prošlom kolu su ih ostavili u spomenutom zaostatku. Međutim, i dalje se radi o sasvim dobrom timu koji je protiv ekipa iz vrha pokazao koliko može biti neugodan. Uostalom, osvojili su bod u Širokom Brijegu i na Koševu, a Sarajevo su izbacili iz kupa. Stoga moramo biti na nivou kako bismo došli do nove pobjede.

U Borcu igra nekoliko veoma dobrih igrača. Prije svega, na golu stoji Asmir Avdukić koji je sigurno jedan od najzaslužnijih pojedinaca za ovoliki broj osvojenih bodova. U odbrani najčešće igraju Srđan Bečelić i Borislav Pilipović po bokovima, odnosno Marko Jevtić i Ivan Kostić na štoperskim pozicijama, dok je prva alternativa Nebojša Runić. Bivši reprezentativac Vladan Grujić je do nedavno bio starter, mada u posljednje vrijeme sve više šansu za igru na toj poziciji ima mladi Ajdin Redžić. U sredini igraju još Uglješa Radinović, a veoma dobre partije pružaju mladi reprezentativac Fedor Predragović, kao i Toni Jović. Najopasniji dio tima čine Aleksandar Subić, koji igra po lijevoj strani, te Joco Stokić, najbolji strijelac Borca sa osam postignutih golova. Treba spomenuti da od nedavno Borac ponovo vodi Vlado Jagodić, a nakon što je Vinko Marinović preuzeo Zrinjski. Od tada je Borac u PL zabilježio jednu pobjedu, tri remija i dva poraza.

U našem timu će gotovo svi igrači biti spremni za nastup, osim već dugo odsutnog Srđana Stanića, dok protiv Borca neće igrati ni Nedo Turković koji je protiv Zvijezde dobio crveni karton. Utakmicu u Gradačcu su propustili Zoran Kokot zbog povrede i Dženis Beganović zbog crvenog kartona. Prvi bi mogao biti spreman za Borac, dok je drugi sigurno na raspolaganju stručnom štabu. Ostaje da se vidi za koju varijantu će se opredijeliti naš stručni štab, mada je za očekivati da od prve minute počnu igrači koji su i iznijeli teret nekoliko prethodnih utakmica.

Ovo će biti 22. međusobna utakmica ova dva kluba u Premijer ligi BiH. U omjeru bez neriješenih rezultata, mi smo nešto uspješniji jer smo slavili u jedanaest navrata, dok je Borac bio uspješniji deset puta. Zanimljivo je da smo posljednje tri utakmice na Grbavici riješili u našu korist identičnim rezultatom (1:0), ali smo i tri puta poraženi kada smo bili gosti. Na Grbavici smo u deset odigranih utakmica pobijedili osam puta, uz dva poraza.

Cijene ulaznica za susret 25. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Borac će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM.

Utakmica je na rasporedu u subotu od 17 sati.

Mi smo Željini, Željo je naš!