Željezničar se sa dvije pobjede nad Narvom iz Estonije plasirao u drugo kolo kvalifikacija za Evropsku ligu. Proteklog vikenda smo pobjedom otvorili i novu sezonu Premijer lige BiH. Naš naredni protivnik je Apóllon iz Limasola, kiparski predstavnik koji je uz dosta muke prošao prvu prepreku u kvalifikacijama. Ipak, taj podatak nas ne smije zavarati jer kiparski predstavnici već godinama postižu dobre rezultate u evropskim kupovima.

Mi u dobrom raspoloženju dočekujemo utakmicu koja će se odigrati na Grbavici. Kiparski klub ima ulogu favorita pred ovaj dvomeč, ali je već prvo kolo pokazalo određene slabosti njihovog tima. Bez obzira na to što su pokazali da su kvalitetniji od protivnika, veoma teško su izbacili Stumbras iz Litvanije. U prvoj utakmici su kao gosti poraženi sa 1:0, dok su prolaz izborili zahvaljujući domaćoj pobjedi od 2:0. Teško je porediti se s timovima koji realno predstavljaju nepoznanicu, ali nam spomenuti rezultati daju nadu da na domaćem terenu i uz podršku navijača možemo doći do pozitivnog rezultata. S obzirom na pravila kup takmičenja, to bi čak bio i remi bez golova, mada se svakako nadamo pobjedi.

Apóllon je kiparsko sportsko društvo iz Limasola, grada od 100.000 stanovnika koji se na grčkom zove Lemesós. Grad je poznat kao često turističko odredište i kombinacija je mediteranske i starogrčke arhitekture te britanskih kolonijalnih utjecaja. Društvo je, sasvim očito, naziv dobilo po bogu iz grčke mitologije koji je, između ostalog, predstavljao i atleticizam. Osnovano je 1954. godine, u vrijeme kada je ovo ostrvo još uvijek bilo britanska kolonija, i to kao sportska zajednica kiparskih Grka, što se vidi i iz plavo-bijelih boja kluba. Uprkos tome što gotovo svi kiparski klubovi, odnosno bolje rečeno njihovi navijači imaju snažno izražena politička usmjerenja, Apóllon spada u red onih koji ne pripadaju ni ljevici ni desnici. Svakako najpopularniji član sportskog društva je fudbalski klub, odnosno Apóllon Podósfairo. Iako u određenoj sjeni klubova iz glavnog grada kao što su APOEL ili Omónia, pa i našeg poznanika iz prošlosti Anórthosisa, Apóllon je u posljednjih nekoliko decenija uspio osvojiti nekoliko trofeja. Ukupno je tri puta bio šampion Kipra (posljednji put 2006. godine, i to u sezoni bez poraza), a devet puta je osvojio trofej za osvajača kupa. Pored toga, tri puta je osvojio i nsalov pobjednika super kupa svoje zemlje. U prošloj sezoni su igrali u grupnoj fazi ovog takmičenja, osvojivši tri boda u grupi u kojoj su još bili Lyon, Everton i Atalanta. Zanimljivo je da je Slobodan Krčmarević u ovom klubu i igrao i radio kao šef stručnog štaba.

Ovaj tim je prošlu sezonu završio na drugom mjestu kiparskog prvenstva. Bez obzira na to što su igrali veoma dobro, ostvarivši u jednom trenutku niz od 21 utakmice bez poraza, to nije bilo dovoljno za šampionsku titulu koju je sa četiri boda više osvojio APOEL. Trećeplasirani Anórthosis je imao čak trinaest bodova manje od našeg narednog protivnika. Šef stručnog štaba je Sofrónis Avgoustí. Njemu je ovo prvi samostalni trenerski angažman, a inače je bivši igrač ovog kluba i reprezentativac Kipra. Što se tiče tima, isti je sastavljen od velikog broja internacionalaca. U spomenutim utakmicama sa Stumbrasom su samo tri kiparska igrača bila u početnoj postavi, i to lijevi bočni Geórgios Vasilíou (ujedno i kapiten) te vezni igrači Charálampos Kyriákou i Fótis Papoulís. Na golu je Portugalac Bruno Vale, desni bočni je njegov zemljak João Pedro, dok su štoperi Francuz Valentin Roberge i Španac Héctor Yuste (koji je postigao oba gola protiv Stumbrasa). Ulogu defanzivnog veznog igrača je imao Argentinac Estebán Sachetti, dok su najofanzivniji bili Adrián Sardinero iz Španije, Anton Maglica iz Hrvatske i malteški reprezentativac André Schrembri. Ne treba zaboraviti ni srbijanski dvojac u veznom redu Saša Marković – Matija Špoljarić. Tim je nedavno doveo i pojačanja pa će u konkurenciji za utakmice s nama možda biti i ljevokrilni William iz Brazila te argentinski napadač Facundo Pereyra. Ovog ljeta su stigli još gvinejski internacionalac Richard Soumah (lijevi bočni) i reprezentativac Mauricijusa Kévin Bru (igrač sredine terena). Bru je nastupio u prvoj utakmici sa Stumbrasom.

Ovo neće biti prvi put da Željezničar u igra sa kiparskim predstavnicima. Podsjetimo se da smo u sezoni 2003/04 u okviru kvalifikacija za Kup UEFA igrali sa Anórthosisom. Na Koševu smo pobijedili 1:0 zahvaljujući golu Almira Gredića, dok je u revanšu u Lárnaki bilo 3:1 za naš tim. Ponovo je strijelac bio Almir Gredić, a još dva gola je dodao Sanel Jahić. Na taj način smo ostvarili plasman u I kolo glavnog dijela takmičenja gdje nas je sa ukupnih 0:2 izbacio škotski Hearts. Inače, bosanskohercegovački klubovi su još dva puta u evropskim kupovima igrali sa kiparskim klubovima. Sarajevo je u sezoni 1967/68 u I kolu Kupa evropskih šampiona sa 2:2 i 3:1 bilo uspješnije od Olympiakósa. Velež i APOEL su se sreli u I kolu Kupa UEFA za sezonu 1988/89 pri čemu je mostarski klub slavio oba puta (1:0 i 5:2).

Utakmica se igra u četvrtak s početkom u 20.30 sati.