Konačno smo slavili na domaćem terenu. Pobijeđen je Borac i naš tim je ostao u trci za sami vrh tabele. Završnica prvenstva nikad nije bila neizvjesnija pa će posljednjih pet kola donijeti mnogo uzbuđenja. Očekuje nas pet utakmica od kojih svaka može predstavljati prekretnicu, a svaki osvojeni ili propušteni bod se na kraju može pokazati kao odlučujući.

U XXVI kolu gostujemo Veležu. Nema sumnje da se radi o veoma neugodnom gostovanju na kojem su do sada “padale” gotovo sve ekipe iz vrha tabele. Uostalom, Velež je drugi najuspješniji domaćin lige sa omjerom od devet pobjeda i tri remija u dvanaest utakmica. Ipak, zbog jednako loših igara na gostovanjima se nalaze tek na sedmom mjestu. Iako su se pred početka sezone nadali da bi mogli ostvariti plasman u evropska takmičenja, 35 osvojenih bodova u 25 kola već sada znači da od toga neće biti ništa. U četvrtfinalu su ispali i iz kupa nakon čega je došlo do smjene na čelu stručnog štaba. Umjesto Nedima Jusufbegovića, vođenje tima su privremeno preuzeli Adnan Dizdarević i Avdo Kalajdžić.

Velež je u drugom dijelu sezone ostvario tri pobjede, isto toliko remija i četiri poraza. Ostvareni rezultati su ispod očekivanja, ali su među tim pobjedama i one protiv Sarajeva i Širokog Brijega. Očigledno je da mostarski tim mnogo angažovanije igra protiv ekipa iz vrha tabele, dok su, primjera radi, poraze tokom proljeća zabilježili u utakmicama sa Drinom, Travnikom, Olimpicom i Radnikom. Lošiji rezultati od očekivanih su vjerovatno posljedica slabljenja igračkog kadra, budući da su Velež u zimskom prelaznom roku napustili neki bitni igrači poput Samira Merzića i Asima Škaljića (kao i još nekoliko igrača), dok nije došao niko ko bi se mogao smatrati pojačanjem. Tu je nekoliko novih imena od kojih je najpoznatiji Riad Demić, povratnik u redove Veleža. Također, Amer Mahinić se vratio sa posudbe, a napad je dobio novo ime u Milanu Reljiću koji je stigao iz Crne Gore. Mladi Tin Andre Tolić je debitovao ovog proljeća, a u posljednjih nekoliko utakmica priliku sa klupe ima još jedan mladi igrač Dino Ćemalović. Prema tome, očito je da se stručni štab morao skocentrisati na postojeći kadar u kojem su glavna imena bivši reprezentativac Darko Maletić, zatim bivši mladi reprezentativci Matijas Pejić, Denis Zvonić i Anes Haurdić, golman Adnan Bobić, kao i Anel Hebibović, Amir Zolj, Dejan Janković, Dino Hajdarović i drugi.

U svakom slučaju, riječ je o ekipi koja je veoma dobra na svom terenu. Neće biti nimalo lagana utakmica, a naš tim je već više puta pokazao da može odigrati dobro na gostujućim terenima. Određeni problem će biti suspenzije dva desna bočna igrača – Kerima Memije i Benjamina Čolića – i to zbog žutih kartona. S druge strane, pravo nastupa ponovo ima Nedo Turković.

Prvi ovosezonski duel ova dva tima je odigran na Grbavici i mi smo pobijedili sa 1:0 zahvaljujući pogotku Tomislava Tomića. Kada su u pitanju raniji dueli u bh. prvenstvima, međusobni omjer je na našoj strani, a i u Vrapčićima smo veoma često dolazili do bodova. U posljednjih šest utakmica u Mostaru smo samo jednom poraženi, i to posljednji put kada je bilo 4:2 za domaći tim.

Utakmica se igra sutra od 17 sati.