Između sedmog i osmog kola Premijer lige počinje i Kup Bosne i Hercegovine. Žrijeb nas je drugi put u tri sezone odveo u Mrkonjić Grad gdje ćemo odmjeriti snage sa domaćom Slobodom. Radi se o članu Prve lige Republike Srpske tako da mi slovimo za favorita u ovom duelu. Međutim, nijedan protivnik se ne smije shvatati olako, a u ovoj fazi takmičenja se igra samo jedna utakmica tako da u takmičenje moramo ući maksimalno ozbiljno.

Mi u Kupu BiH nismo poraženi već punih šest godina. Podsjetimo, u istoj ovoj fazi takmičenja smo još 2008. godine poraženi od Zvijezde. Od tada smo napravili niz od čak 41 utakmicu bez poraza. U tom periodu smo dva puta osvojili ovo takmičenje, dva puta smo bili finalisti (jednom izgubivši zbog pravila golova u gostima i poslije dva remija, a drugi put na penale), dok smo u prošloj sezoni ispali u četvrtfinalu nakon dva neriješena rezultata.

Sloboda iz Mrkonjić Grada je trenutno petoplasirana ekipa na tabeli Prve lige RS. U pet odigranih kola su ostvarili tri pobjede i dva poraza. Sve pobjede su zabilježili na svom terenu, i to protiv Vlasenice 3:1, Napretka iz Donjeg Šepka 3:2 i Leotara 3:0 (to je jedini poraz Leotara u dosadašnjem dijelu ovog takmičenja). S druge strane, na gostovanjima su dva puta poraženi – od imenjaka iz Bosanskog Novog 0:1 i u posljednjem kolu ovog vikenda u Foči od Sutjeske 0:4. Prošlu sezonu su završili na trećem mjestu, a i u ovoj su im ambicije vezane za vrh tabele i, ako se ukaže prilika, plasman u Premijer ligu BiH.

Igrački kadar Slobode čine igrači koji i nisu mnogo poznati, s obzirom na to da većina njih nema premijerligaškog iskustva. Najpoznatiji je svakako Vladimir Karalić, nekadašnji mladi reprezentativac i igrač Borca, Sarajeva i mogih drugih klubova. Tu je još par igrača koji su ranije igrali za Borac, no ostali su uglavnom karijeru proveli igrajući upravo u ovom rangu. Može se reći da je ekipa ono što se obično zove spoj mladosti i iskustva. Vladimir Karalić i Nemanja Kokanović su najbolji strijelci kluba u tekućoj sezoni sa po tri gola. Trener ekipe je Đorđe Inđić koji je igrao za više stranih i domaćih kubova, a u Premijer ligi je natupao za Borac i Laktaše. Svoju igračku karijeru je okončao u dresu kluba koji sada vodi.

Zbog crvenog kartona iz susreta s Vitezom, na golu našeg tima sigurno neće biti Marijan Antolović. Umjesto njega, mjesto među stativama će od prve minute zauzeti mladi Vedran Kjosevski. Ostatak tima bi trebao biti na raspolaganju stručnom štabu. Ostaje samo da se vidi za kojih jedanaest ćemo se opredijeliti.

Kako je navedeno u uvodu, ova dva kluba su se prije dvije godine već sastala u ovom takmičenju. Tada je naš tim slavio sa 3:0 golovima Eldina Adilovića, Zajka Zebe i Danijala Brkovića. Zanimljivo je da je naš tim u junu u ovom gradu proveo jedan dio priprema tokom kojih smo sa Slobodom odigrali prijateljsku utakmicu. Tada smo pobijedili sa 1:0, a jedini pogodak je bio djelo Damira Sadikovića.

Utakmica se igra sutra sa početkom u 16.00 sati.