U šestom kolu nas očekuje vrlo važno gostovanje u Tuzli. Željezničar će se sastati sa Slobodom u duelu timova koji imaju različite ciljeve za prvenstvo, ali za ovu utakmicu je cilj isti.

Predstavnici oba kluba najavljuju borbu za tri boda. Nama je pobjeda važna kako bismo zadržali prvo mjesto na tabeli, a Slobodi radi održavanja nade da će preko četvrtog mjesta ostvariti plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu. Oba tima utakmicu dočekuju u “šarenim” raspoloženjima. Mi smo lider prvenstva, ali smo tokom sedmice doživjeli težak poraz u kupu koji nam sigurno nije lako pao. S druge strane, Slobodi je zbog dugovanja prema bivšim igračima do prije nekoliko dana bilo upitno odigravanje same utakmice, no ti problemi su nekako prevaziđeni pa je sigurno da je to u redovima tuzlanskog premijerligaša izazvalo određenu vrstu inata, čak možda i dodatnog motiva za predstojeću utakmicu. Jedno je sigurno, želja za pobjedom će biti izražena na obje strane. Naši igrači i navijači svakako priželjkuju da mi budemo ti koji će se na kraju radovati.

Sloboda je u pet kola Lige za prvaka ostvarila jednu pobjedu (Radnik u gostima), jedan remi (Zrinjski na Tušnju) i čak tri poraza (od Krupe i našeg tima u gostima te od Sarajeva na svom terenu). Sa 39 osvojenih bodova, Sloboda se nalazi na petom mjestu, s tim da četvrtoplasirani Radnik ima isti broj bodova. U borbu za četvrto mjesto se uključila i Krupa tako da je svaki bod od velike važnosti za ova tri kluba. Prema izjavama iz Tuzle, domaćini se protiv nas nadaju pobjedi. Sudeći po posljednjim utakmicama, morat će pokazati mnogo bolju igru da bi to ostvarili.

Naš tim zbog toga naš tim ima ulogu favorita, iako je to nešto što se treba opravdati na terenu. Gostovanja na Tušnju nikad nisu jednostavna, a to smo osjetili i na početku sezone kada smo doživjeli poraz od 2:0. Od tada do danas se dosta toga promijenilo na obje strane, kako u igračkom kadru, tako i u stručnom štabu. Mi smo se nakon veoma lošeg starta sezone uspjeli vratiti na pravi kolosijek, dok je Sloboda od početnih ambicija vezanih za osvajanje titule dospjela u stanje da se teškom mukom plasira u Ligu za prvaka. Dosta kvalitetnih igrača je u međuvremenu napustilo tuzlanski klub pa se to odrazilo na kasnije rezultate.

Kada je u pitanju utakmica koja nas očekuje, stručni štab će imati određene probleme jer ne može računati na Srđana Stanića koji je protiv Radnika dobio direktni crveni karton. Osim toga, zbog žutih kartona pravo nastupa neće imati Siniša Stojanović i Darko Marković. Za razliku od kup takmičenja, u kombinacije za nastup se vraćaju Danijel Stojanović, Dino Hasanović i Ivan Crnov. Ne bi bilo iznenađenje da sva trojica dobiju priliku da igraju od prve minute. S obzirom na odsustvo dva bočna igrača, izvjesno je da igraju Stojanović i Muhammed Musa.

Ovo će biti četvrti susret dva kluba u tekućoj sezoni. Skor je izjednačen jer su oba tima ostvarila po jednu domaću pobjedu. Treća utakmica, i to odigrana na Grbavici, je okončana neriješenim rezultatom. Inače, jedna od karakteristika međusobnih utakmica ova dva kluba u bh. prvenstvima su relativno česte pobjede gostujuće ekipe. Što se tiče Tušnja, Željezničar je u dvadeset prvenstvenih utakmica ostvario šest pobjeda, dok su četiri utakmice završene remijem. Posljednju pobjedu u Tuzli smo ostvarili u proljeće prošle godine kada smo golom Lendrića pobijedili sa 1:0.

Utakmica se igra od 17 sati.