Premijer liga je stigla do 22. kola, a ono nam donosi susret sa liderom prvenstva, ekipom Slobode iz Tuzle. Bit će to duel dvije ekipe koje su u odličnoj formi i nema sumnje da je riječ o jednom od derbija proljetnog dijela sezone. Sloboda se bori za titulu, a naš tim za plasman u evropske kupove.

Željezničar je u sjajnom naletu. Već sedam kola smo neporaženi, s tim da smo u tom periodu dva puta remizirali. U međuvremenu smo se plasirali i u polufinale kupa, a ako računamo i ta dva susreta sa Borcem, možemo reći kako je Željezničar ostvario pobjede u svih pet utakmica koje su odigrane poslije zimske pauze. Sada nas očekuje utakmica sa liderom prvenstva, i to na gostovanju, no naš tim će sigurno i u Tuzli ići na pobjedu. Borba za pozicije koje vode u evropske kupove je sve zanimljivija i ako u istoj želimo igrati aktivnu ulogu, ne smijemo olako prepuštati bodove.

Naravno, neće biti jednostavno. Sloboda je u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazala najveću konstantnost i sasvim opravdano se nalaze na prvom mjestu. Imaju tri boda više od Zrinjskog, a deset u odnosu na naš tim. Kao i mi, i Sloboda već sedam kola ne zna za poraz, a jedini remi u proljetnom dijelu sezone su zabilježili na gostovanju kod Borca kada je bilo 0:0. Nakon toga su uslijedile pobjede nad Radnikom od 1:0 i na gostovanju u Vitezu 3:1, dok su u četvrtfinalu Kupa BiH bili bolji od Sarajeva sa 2:1 i 3:0.

Ova utakmica je jednako važna za obje ekipe. Eventualna pobjeda ili poraz mogu biti bitan korak naprijed ili nazad u nastojanjima da se dođe do željenog cilja. Našom pobjedom bi se potencijalno zakomplikovalo i stanje u borbi za prvo mjesto, ali mi sada ne razmišljamo o tome. Naš cilj je da odigramo dobru utakmicu i da pokušamo doći do važnih bodova u borbi za treće mjesto. Sloboda je u dosadašnjih deset utakmica na svom terenu slavila čak devet puta, a jedini remi su ostvarili sa Borcem na početku sezone. Ukupno imaju samo dva poraza – od Sarajeva i Čelika. Oba su bila na gostovanjima i rezultatom 0:1. Veoma su snažni u odbrani. Sa dvanaest primljenih golova su druga odbrana lige.

Sloboda je snažan protivnik kojeg sa klupe vodi iskusni Husref Musemić. Tu je i nekoliko odličnih igrača za naše uslove, a vjerovatno ne treba posebno ni napominjati da igrom diriguje “naš” Zajko Zeba. Do sada je već postigao sedam golova u sezoni, uz veliki broj asistencija saigračima. Sloboda će protiv nas imati dosta problema sa odbranom, jer zbog žutih kartona pravo nastupa nema Ivan Kostić. Haris Mehmedagić je povrijeđen, kao i Samir Merzić koji je ove zime stigao iz Veleža. Povrijeđen je od ranije i Ibrahim Škahić tako da će se domaći morati snalaziti za veoma osjetljiva štoperska mjesta. Priliku za igru će vjerovatno dobiti Adnan Salihović. Na golu će biti mladi reprezentativac Kenan Pirić, dok su na bočnim pozicijama standardni Samir Efendić i Perica Ivetić. U veznom redu su, pored Zebe, standardni Nemanja Stjepanović (nekadašnji mladi reprezentativac) i Amer Ordagić. Mladen Veselinović pokriva desnu stranu, a veliki hendikep će biti neigranje Elvisa Sarića zbog žutih kartona. U napadu je Mersudin Ahmetović, najbolji strijelac tima sa devet golova u prvenstvu. Od ostalih igrača, vrijedi izdvojiti Anesa Haurdića i Miljana Govedaricu, još jednog mladog reprezentativca naše zemlje.

Mi nemamo probleme sa suspendovanim igračima, ali imamo sa povredama. Aleksandar Kosorić i Tiago Rodrigues sigurno neće nastupiti u predstojećoj utakmici. Također, u kombinacijama već duže vrijeme zbog povreda nisu Damir Sadiković i Nedo Turković. Ipak, stručni štab ima određenu širinu u timu tako da se to ne bi trebalo previše osjetiti. U kup utakmici sa Borcem je nekoliko igrača bilo pošteđeno tako da spremno dolazimo na ovaj derbi.

Ovo će biti 38. međusobna utakmica Željezničara i Slobode u okviru bh. prvenstava, a 99. zvanični susret u raznim takmičenjima (40 pobjeda, 22 remija 36 poraza). Uspješniji smo u ukupnom prvenstvenom skoru. Razumljivo, Sloboda ima više uspjeha na utakmicama koje su odigrane u Tuzli, mada ni nama nije strano osvajanje bodova na Tušnju. Primjera radi, slavili smo sa 2:1 u prošloj sezoni, ali i sa visokih 4:0 u posljednjoj utakmici koja je tamo odigrana prije toga. Prva ovosezonska utakmica između dva kluba je odigrana na Grbavici i, iako smo imali prilike za pobjedu, završena je rezultatom 0:0.

Utakmica se igra od 15 sati.