Četiri kola su iza nas i Željezničar se s tri pobjede i jednim porazom nalazi na drugom mjestu. Naše želje su da dođemo do pobjede te da poslije petog kola ne budemo plasirani lošije od sadašnje pozicije. To će biti poseban izazov jer nas u petom kolu očekuje gradski derbi. Sarajevo je vrlo loše ušlo u novu sezonu, no u okršajima gradskih rivala to ništa ne mora da znači.

Željezničar će svakako ići na pobjedu. Naši navijači to priželjkuju poslije loše igre u posljednjem duelu dva rivala. Nova tri boda nam garantuju mjesto u vrhu tabele, a mogli bismo se popeti i na prvo mjesto ukoliko Mladost ne osvoji puni plijen u Širokom Brijegu. Trenutno imamo bod manje od lidera na tabeli, a isti broj bodova kao mi ima i Zrinjski, samo uz nešto slabiju gol-razliku. Utakmica na Koševu će nam ujedno biti prilika za osvajanje prvih gostujućih bodova. Svih devet dosadašnjih smo osvojili na svom terenu, dok smo na jedinom gostovanju poraženi od lidera Mladosti. To je nešto što želimo promijeniti, a gradski derbi je idealna prilika za to. Raspoloženja u dva kluba su prilično različita pa bismo i taj element mogli iskoristiti u svoju korist.

Sarajevo je veoma loše započelo novu sezonu. U četiri kola su osvojena samo četiri boda, i to zahvaljujući gostujućoj pobjedi nad lošim Čelikom i remijem u Kaknju koji je ostvaren u posljednjim trenucima utakmice. S druge strane, Sarajevo je na Koševu već dva puta poraženo. U prvom kolu je od Sarajeva uspješniji bio aktuelni šampion Zrinjski, da bi dva kola kasnije tri boda odnio i GOŠK. Ovakvi rezultati su itekako poremetili atmosferu u redovima ovog kluba pa su navijači s pravom nezadovoljni činjenicom da njihov tim zauzima slabo osmo mjesto. Ipak, gradski derbi je specifična utakmica i ne bi bio prvi put da se trenutni problemi ne odraze na sliku na terenu.

Kada je u pitanju ekipa Sarajeva, u ljetnoj pauzi su se desile mnoge promjene. Klub je napustilo nekoliko važnih igrača iz prošle sezone. Haris Duljević je bio najbolji igrač tima, a otišli su i Adnan Kovačević i Saša Balić, dva važna odbrambena igrača, zatim standardni igrač sredine terena Edin Rustemović, kao i Amer Bekić koji je bio bitan igrač, naročito u finišu prošle sezone. Također, već neko vrijeme je odsutan i ofanzivni Nermin Crnkić. Sada se čini da svi ovi, kao i još nekoliko manje važnih „odlazaka“ nisu kvalitetno nadomješteni. Povratnik Krste Velkoski i mladi reprezentativac Mićo Kuzmanović će pokušati popuniti praznine u ofanzivnom dijelu tima, kao i talentovani Nedim Hadžić koji u posljednje vrijeme ima priliku za igru. Amar Rahmanović je novi igrač u veznom redu, kao i Miloš Stanojević, koji bi trebao zamijeniti Rustemovića. Međutim, odbrambena linija je „spala“ na Marka Mihojevića i Sašu Novakovića, s tim da prvi ima određene probleme s povredom pa tu silom prilika sada igra Perica Ivetić. Za bekovske pozicije konkurišu Advan Kadušić i Almir Bekić, priliku s klupe čeka Dušan Hodžić, dok od prošlosezonskih igrača u veznom redu i napadu možemo spomenuti Samira Radovca, Elvisa Sarića, Anela Hebibovića i Mersudina Ahmetovića. Kao šef stručnog štaba je u novu sezonu ušao Mehmed Janjoš, ali je poslije ranog ispadanja iz Evropske lige i poraza od Zrinjskog dao otkaz te tim s klupe sada vodi Senad Repuh.

Određene probleme sa sastavom ima i naš stručni štab. Osim već duže vrijeme povrijeđenog Ivana Crnovca, u konkurenciji nije ni Darko Marković, a zbog lakših povreda su utakmicu s Borcem propustili još Josip Projić i Goran Zakarić. Njih dvojica će možda konkurisati za gradski derbi, kao i novajlija Saša Kajkut, čiji debitantski nastup u četvrtom kolu može radovati sve navijače. U svakom slučaju, stručni štab i tim u cjelini imaju vrlo jasan cilj, a to je još bolja igra. Rezultat onda vjerovatno neće izostati.

Utakmica se igra u 20 sati!