Prvenstvo je ušlo u neizvjesnu završnicu. Rasplet svi nestrpljivo očekuju te pritom priželjkuju „svoj“ završetak. Sve tri ekipe s vrha tabele imaju određene šanse za titulu, a pretposljednje kolo donosi veliki gradski derbi. Već je postalo uobičajeno da posljednji gradski derbi u sezoni predstavlja duel koji direktno odlučuje o sudbini jednog ili oba rivala. Ni ovaj 111. po redu u prvenstvima neće biti izuzetak.

Uprkos slaboj igri i osvojenom bodu u Krupi na Vrbasu, Željezničar je još uvijek lider prvenstva. Dva kola prije kraja imamo isto toliko bodova prednosti u odnosu na Zrinjski te četiri boda u odnosu na Sarajevo. Bitka za titulu će se, po svemu sudeći, voditi između nas i Zrinjskog, a teoretska računica kaže da su nam do kraja dovoljna četiri boda. Pobjeda protiv Krupe nam je mogla značajno relaksirati stvari, no čini se da sve mora ići komplikovanijim putem. Ekipa se mora iskupiti navijačima koji su u velikom broju pohodili to gostovanje. Stručni štab stoga najavljuje igru na pobjedu jer s tri boda bismo zaista bili nadomak nove titule šampiona, sedme u nezavisnoj BiH.

Nema sumnje da neće biti lako. Gradski derbi nije utakmica za koju se nešto može pouzdano planirati. Jednako kao što mi imamo veliki motiv, isti će imati i protivnički tim. Činjenica da su šanse Sarajeva za osvajanje titule u domenu teorije ne znači da će u tim s Koševa gradski derbi ući nemotivisan. Naprotiv, gradski derbiji su sami od sebe motiv i ne bi bio prvi put da rival kojem ta utakmica manje znači pokaže zube. Određeni problem za Sarajevo će svakako biti intenzivno igranje utakmica u posljednje vrijeme. Takva okolnost bi inače vjerovatno bila nedostatak, mada i to ovdje treba uzeti s rezervom zbog emotivnog značaja utakmice.

Sarajevo je, poput našeg tima, imalo sezonu punu turbulencija. Sada se nalaze na trećem mjestu i, kako je već rečeno, šanse za titulu su veoma male. Moralo bi se desiti da osvoje svih šest bodova, da mi u posljednjem kolu izgubimo na svom terenu te da Zrinjski do kraja ne osvoji više od tri boda. Međutim, promjenjive igre, posebno na svom terenu će vjerovatno biti dodatni razlog za popravljanje loše slike i pristojan oproštaj od svojih navijača. U osam kola Lige za prvaka su ostvarili tri pobjede, četiri remija i jedan poraz. Posebno su zakazali na Koševu, gdje su u četiri utakmice samo jednom slavili (Sloboda), uz tri remija (Radnik, Zrinjski, Krupa).

Sve u svemu, jasno je da će ovo biti još jedan borben derbi. Prošli je pokazao da međusobne utakmice ne moraju uvijek biti dosadne, iako je konačan rezultat ponovo bio 0:0. Bio je to treći remi ova dva rivala u tekućoj sezoni. Ostaje da se vidi kako će završiti ovaj četvrti te koje će sastave treneri izvesti na teren. U našem timu sigurno neće biti Danijela Stojanovića koji je protiv Krupe dobio treći žuti karton. Ipak, Zajko Zeba se vraća poslije iste suspenzije i to će svakako biti veliko pojačanje. Ostali igrači su spremni za utakmicu i okosnica tima se vjerovatno neće mijenjati. S druge strane, u redovima Sarajeva nema suspendovanih igrača, ali je nekolicina rovitih. Najznačaniji igrač tima Haris Duljević je imao lakšu povredu, od povreda su se tek oporavili Samir Radovac i Edin Rustemović, pa će biti zanimljivo vidjeti za koga će se pred početak susreta odlučiti Mehmed Janjoš.

Za gradske derbije se već neko vrijeme veže etiketa „vječiti remi“. Podatak da je u prethodnom 21 derbiju čak 14 završeno remijem to na neki način i potvrđuje. Posljednje pobjede u ovim susretima je ostvario naš tim, i to u prošloj sezoni kada smo slavili i na Grbavici i na Koševu. Tri ovosezonska susreta su okončana neriješenim rezultatom (na Grbavici 1:1 i 0:0, a na Koševu 0:0). I pored toga što to nama ni ovaj put ne bi bio loš ishod, budući da bismo pobjedom u posljednjem kolu nad Radnikom mogli osvojiti titulu, bilo bi previše rizično igrati s takvim ciljem. Cilj je pobjeda.

Utakmica se igra od 17 sati!