Prvenstvo je ušlo u samu završnicu. Još tri kola su ostala do kraja i, kako stvari stoje, odluka o tituli će se tražiti između gradskih rivala – Željezničara i Sarajeva. Upravo u narednom kolu se igra međusobna utakmica koja neće donijeti definitivnu odluku, ali će neke stvari svakako biti jasnije.

Radi se o dvije najefikasnije ekipe u Premijer ligi. Mi smo postigli 50, a Sarajevo 49 golova, tako da i taj podatak ide u prilog tome da će titula šampiona BiH otići jednoj od dvije najbolje ekipe. Komšije generalno važe za blagog favorita. Poslije brojnih turbulencija su napravili seriju od devet kola bez poraza, uz pet uzastopnih pobjeda pa se sada nalaze na prvom mjestu. Ipak, naša ekipa iz utakmice u utakmicu pokazuje da može čak i više nego što mnogi očekuju. Spoj vlastite mladosti i još nekoliko igrača koji su ispunili praznine pruža veoma dobre igre pa se trenutno nalazimo u nizu od četrnaest utakmica bez poraza, a u posljednja četiri kola smo ostvarili pobjede. Zanimljivo je da smo posljednji poraz zabilježili upravo u gradskom derbiju koji je odigran u prvom dijelu sezone. Predstojeća utakmica na Koševu će biti odlična prilika za “osvetu”, s tim što će ova utakmica zbog sadašnjih okolnosti imati i dodatnu težinu.

Sarajevo je mnogo ulagalo u tim pred početak, ali i tokom sezone. Doveden je veliki broj igrača od kojih nisu baš svi ispunili velika očekivanja koja su pred njih stavljena. Velika očekivanja nisu ispunjena ni generalno, budući da je tim ispao iz kupa, a ni u prvenstvu još uvijek ništa nije odlučeno. Uprkos tome, nema sumnje da se radi o ekipi koja je, za naše uslove, dosta kvalitetna. U gradskom derbiju će imati određenih problema sa povredama. Povrijeđeni su Dario Purić, Mario Barić, Mehmed Alispahić te, što je najveći problem ovog tipa za tim s Koševa, Haris Duljević. Najveći hendikep će biti odstustvo Samira Radovca, zbog nastupa naše juniorske reprezentacije u kvalifikacijama za EP. Međutim, ostali igrači su dovoljno kvalitetni. Na golu će biti Matej Delač, u odbrani vjerovatno Ivan Tatomirović, dok bi drugo mjesto stopera mogao zauzeti Adnan Kovačević. Gojko Cimirot će zbog povrede svih desnih bočnih igrača vjerovatno zauzeti to mjesto u timu, dok je Bojan Puzigaća siguran na lijevoj strani. Sredinu terena sigurno čine Edin Rustemović i Miloš Stojčev, dok po stranama može igrati više igrača, poput Amera Bekića i Ševke Okića. Napad je sigurno najjači dio tima i ostaje samo da se vidi ko će sve istrčati na teren. Krste Velkoski je do sada postigao devet, a Leon Benko osam golova. Ne treba zaboraviti ni Nemanju Bilbiju koji će vjerovatno početi na klupi.

Naš stručni štab, također, ima određene probleme sa sastavom zbog utakmica naše juniorske reprezentacije. Zbog toga ne možemo računati na standardne članove prve postave Kerima Memiju i Dženisa Beganovića, dok zbog povrede već duže vrijeme u kombinacijama za nastup nije Srđan Stanić. Ostali prvotimci su spremni, uključujući Mladena Zeljkovića i Zorana Kokota koji su protiv Mladosti odslužili suspenziju zbog akumuliranih žutih kartona.

Ovo će biti 105. međusobna utakmica ova dva rivala u prvenstvima. Ako posmatramo samo duele u okviru bh. prvenstava, ovo će biti 42. međusobna utakmica, a komšije su nešto uspješnije. Svim navijačima su, sasvim sigurno, poznate brojne informacije iz prošlosti gradskih derbija tako da nema potrebe zadržavati se na tome. Samo se treba kratko podsjetiti da je prvi susret ova dva tima u ovoj sezoni, odigran na Grbavici, završen pobjedom gostiju od 2:1. Kao što je već spomenuto ranije, to je bio i posljednji poraz našeg tima u ovoj sezoni Premijer lige.

Utakmica se igra sutra od 17 sati.