Zbog nastupa reprezentacije početkom septembra i prvenstvene pauze koja će zbog toga uslijediti, 5. i 6. kolo će se odigrati u nešto bržem tempu u narednim danima. Željezničar će u obje utakmice igrati kao gost, a prvu igramo u Bijeljini s Radnikom.

Pet osvojenih bodova u prva četiri kola svakako nisu ono što može zadovoljiti armiju navijača. Poslije veoma loše igre i domaćeg poraza od Zrinjskog na Grbavici, naš tim pred sobom ima zadaću da vrati njihovo povjerenje. Na gostovanjima se nikad ne može garantovati dobar rezultat, ali utakmica s timom koji je u dosadašnja četiri kola osvojio samo jedan bod i koji nije postigao nijedan gol se čini kao dobra prilika za povratak na kolosijek i u gornji dio tabele.

Radnik je, kao što je već spomenuto, veoma loše ušao u novu sezonu. Jedini bod su osvojili zahvaljujući domaćem remiju bez golova sa Slavijom. Istina, to im je bila i jedina domaća utakmica. Pored toga su imali dva veoma teška gostovanja na kojima su sa po 2:0 izgubili od Širokog Brijega i Zrinjskog, dok su u posljednjoj utakmici poraženi od Drine u Zvorniku sa 1:0. Ovo je sigurno već pokrenulo uzbunu u klubu iz Bijeljine. Utakmica protiv našeg tima im se već nameće kao izuzetno bitna.

Sudeći po igračkom kadru, ekipi Radnika osnovni cilj i jeste opstanak u Premijer ligi. Tim koji je i u proljetnom dijelu prošle sezone igrao prilično loše je dodatno oslabljen odlaskom nekoliko važnih igrača, prvenstveno defanzivaca (Matija Katanec, Jovo Kojić, Nebojša Šodić i Stefan Maletić). Otišli su i Zoran Nikić i Marko Obradović, najbolji strijelci tima u prošloj sezoni. Od novih imena, tu su bivši golman Rudara iz Prijedora Boriša Bodiroga, Đoko Milović koji je stigao iz Leotara i Samir Memišević iz zemunskog Teleoptika. Vjerovatno najzvučnije je ime Petra Kunića, mladog reprezentativca i bivšeg igrača Borca. Ostale prinove vjerovatno nisu toliko značajne. Ipak, Radnik će se najviše oslanjati na one igrače koji su ostali, poput Željka Krsmanovića, Stanka Ostojića, Eldina Mašića, Mirzu Hasanovića, Aleksandra Ćosovića i dr. Trener je još uvijek Srđan Bajić.

Mi u ovoj utakmici ne možemo računati na Aleksandra Kosorića koji je skupio tri žuta kartona, upitno je hoće li za ovu utakmicu biti spreman Riad Bajić, mada stručni štab može pronaći odgovarajuća rješenja. Jasmin Bogdanović će vjerovatno zauzeti mjesto u odbrani, dok bi u napadu mogli zaigrati Nedo Turković ili Juan Manuel Varea, kojem bi to bila prva utakmica u startnoj postavi. Ostaje još da se vidi s kojim ćemo igračima istrčati na sredini terena i tu kandidate treba tražiti u četvercu Hasanović, Sadiković, Tomić i Jamak.

Prošle utakmice ova dva kluba su najčešće završavale remijem. Od osam međusobnih utakmica, čak četiri su okončane neriješenim rezultatom, od toga tri na Grbavici. U Bijeljini smo dva puta pobijedili, uz po jedan remi i poraz koji se desio još u prvom međusobnom susretu. Posljednji put smo igrali u martu ove godine i tada je utakmica završena bez golova.

Utakmica je na rasporedu sutra od 17 sati uz direktan prenos na Moja TV.