Nova sezona je otvorena neriješenim rezultatom u gradskom derbiju sa Sarajevom. U drugom kolu nas ponovo očekuje jedan gradski okršaj budući da je naš naredni protivnik Olimpic. Naš tim slovi za favorita u ovoj utakmici, ali je to nešto što treba potvrditi na terenu.

Dva kluba su sa potpuno različitim ambicijama ušla u novu sezonu. Dok su naše ambicije vezane za plasman u sami vrh tabele, Olimpic je novu sezonu dočekao sa mnoštvom problema tako da im je jedina preokupacija pokušaj opstanka u društvu najboljih bh. klubova. U takvim okolnostima je jasno da naš tim ima ulogu favorita, no to je potrebno opravdati na terenu. Bez obzira na različite ambicije, protivnik se ne smije potcijeniti.

Mi u derbiju sa Sarajevom nismo odigrali najbolje što znamo. Mnogo igrača je u toj utakmici ubilježilo debitantske nastupe za naš klub, a rano isključenje Senada Husića je ugrozilo naša nastojanja da osvojimo sva tri boda. Na kraju je osvojen samo jedan. Prilika za popravljanje dojma je duel s Olimpicom koji će to, također, gledati kao priliku za iskupljenje. Ekipa sa Otoke je u prvom kolu ubjedljivo poražena od Slobode u Tuzli sa 3:0. Duel s našim timom nije najpovoljnija prilika za osvajanje prvih bodova. Ipak, brojni problemi koji su između dvije sezone zadesili Olimpic ih već sada uključuje u red glavnih kandidata za ispadanje te se stoga može očekivati da veoma borbeno i motivisano uđu u predstojeći duel.

Igrački kadar Olimpica je u ljetnoj pauzi pretrpio zaista velike promjene. Klub su napustili mnogi bitni igrači, kao što su Veldin Muharemović, Sulejman Smajić, Kenan Handžić, Danijal Brković, Filip Gligorov, Anel Hebibović, Dejan Vukomanović i Nemanja Anđušić. Sve su to igrači koji su bili nosioci igre Olimpica u proljetnom dijelu prošle sezone u kojem je osiguran opstanak. Pored njh, klub je napustio i određeni broj igrača koji nisu bili standardni članovi prve postave. U suprotnom pravcu je isto tako bilo veoma prometno. Prije svega, tu je bivši napadač našeg kluba Nedo Turković, dok su ostale novajlije mahom mlađi igrači koji se tek trebaju dokazati. Primjera radi, u prvom kolu su debitovali defanzivci Tarik Isić, Tarik Šahović i Sandi Zulčić te igrači sredine terena Amer Drljević i Mario Vrdoljak. Novi igrači su još Alden Bešić, Filip Holi, Vehudin Alešević, Alem Plakalo i Tarik Handžić. Sve su to mlađi igrači, dok su neznatno stariji desni bočni Stefan Udovičić, defanzivac Alen Mikuličić i napadač Marinko Rastoka. Stiče se dojam da novi igrači teško mogu nadomjestiti odlazak brojnih prvotimaca tako da će najveći teret pasti na igrače koji su ostali od prošle sezone. To su Dejan Bandović, Bojan Regoje, Mahir Karić, Emir Hadžić, kao i mladi Rijad Kobiljar i Sanjin Lelić. Šef stručnog štaba Faik Kolar neće imati jednostavan zadatak da sa svojom ekipom izbori opstanak.

Naš tim će u ovoj utakmici biti jači za Jovana Blagojevića i Miroslava Stevanovića koji se vraćaju poslije odsluženih suspenzija iz prošle sezone. Vedran Kjosevski još uvijek nije odslužio svoju kaznu tako da će na golu ponovo biti Irfan Fejzić, a ovaj put ne možemo računati ni na Senada Husića koji je protiv Sarajeva dobio crveni karton. Ostali igrači bi trebali biti u kombinacijama za nastup protiv Olimpica.

Utakmica se igra u subotu, s početkom u 17.30 sati.