Protiv Veleža smo ostvarili prvu ovosezonsku pobjedu na Grbavici. Time smo nastavili niz dobrih igara, a istovremeno smo počeli i hvatati priključak za vrhom tabele. Prije prvenstvene pauze zbog nastupa naše reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2016 je ostalo još jedno kolo. Mi ćemo utakmicu VI kola igrati kao gosti protiv Mladosti iz Doboja, debitanta u Premijer ligi BiH.

Plava lokomotiva još uvijek hvata zalet, a navijači iz ove utakmice očekuju nove bodove. Ipak, naši igrači moraju vrlo ozbiljno shvatiti sljedeću utakmicu. Iako naš naredni protivnik ne spada u red najkvalitetnijih u ligi, radi se o ekipi koja za sada igra veoma čvrsto. Često se dešava da nove ekipe u ligi solidno uđu u sezonu, a pored toga treba imati na umu i da će im utakmica sa našim timom biti vjerovatno najveća do sada pa je sasvim realno očekivati da će njihov pristup biti maksimalan. Na njihovu veliku žalost, utakmica se neće igrati na njihovom stadionu. S obzirom da stadion u Doboju još uvijek nema licencu za premijerligaške utakmice, Mladost će nas dočekati u Zenici, i to na Kamberovića Polju, stadionu na koji smo posljednji put nastupili prije dvije godine kada smo sa 1:0 pobijedili Vitez.

Inače, FK Mladost je osnovan 1959. godine u kakanjskom naselju Doboj. Ime je dobio zbog datuma osnivanja (25. maj). Najvećim dijelom historije su nastupali u nižim rangovima takmičenja. 2010. godine su osvojili ligu ZDK te su se plasirali u Drugu ligu FBiH, a tri godine kasnije su ušli u Prvu ligu FBiH. Prošlogodišnje osvajanje prvog mjesta i plasman u Premijer ligu su najveći uspjesi ovog kluba koji ima veliku podršku lokalne zajednice. Za Premijer ligu su se pokušali pojačati pa je tu sada veliki broj igrača sa iskustvom igranja u najvišem rangu. Na golu stoji Adnan Hadžić, nekadašnja “jedinica” našeg kluba. Mehmedalija Čović i Edin Husić su nekad čak bili i povremeni reprezentativci naše zemlje, Senad Karahmet ima iskustvo igranja u Belgiji, dok Mirza Rizvanović, Mirza Hasanović, Anel Čurić, Aladin Isaković i Aldin Šišić već godinama igraju za razne klubove u Premijer ligi.

U prvih pet kola još uvijek nisu zabilježili pobjedu. Međutim, pokazali su se kao tvrda ekipa jer su samo jednom poraženi, i to u prvom kolu u Prijedoru (0:3). Nakon toga su uslijedila čak četiri uzastopna remija – kao “domaćini” u Zenici sa Slavijom i Radnikom, te na gostovanjima kod Borca i Viteza. I dok dosta dobro odolijevaju napadima drugih ekipa, oni sami imaju dosta problema u ofanzivi. Postigli su samo tri gola, a dosadašnji strijelci za ovaj tim su Haris Dilaver, Mirza Kovač i Aldin Šišić. Napad su dodatno pokušali pojačati dovođenjem Anela Salkovića iz Slavije. Ekipu sa klupe predvodi Ibro Rahimić, nekadašnji igrač Veleža, koji je doveden pred početak ove sezone.

Naš tim neplanirano ima dosta problema sa sastavom. Nakon što smo zbog crvenog kartona protiv Širokog Brijega igrali bez Marijana Antolovića, protiv Mladosti zbog isključenja u utakmici s Veležom neće moći igrati Aleksandar Kosorić. Vedran Kjosevski se pokazao kao sigurna zamjena na golu, dok će upražnjeno mjesto u odbrani vjerovatno zauzeti Dejan Uzelac. Nastupima u prethodna dva kola se nametnuo i Brazilac Tiago, mada se prvih jedanaest za ovu utakmicu vjerovatno neće dodatno mijenjati.

S obzirom da je za Mladost ovo debitantska sezona u Premijer ligi, a ranije se nismo nalazili u istim rangovima, predstojeća utakmica će biti prvi zvaničnu susret ova dva kluba u nekom takmičenju.

Utakmica se igra sa početkom od 17 sati.