Željezničar je novo prvenstvo otvorio sigurnom pobjedom od 3:1 protiv GOŠK-a. Početak sezone nam je nerijetko donosio probleme pa zbog toga možemo biti zadovoljni prvim kolom. Sada je potrebno da to pretvorimo u dobar ritam kako bismo sličan nivo zadržali i u narednim utakmicama. Prvi gostujući test u sezoni je kakanjska Mladost, tim koji vodi Edis Mulalić.

Ispadanje iz evropskih kupova i promjene u stručnom štabu se nisu negativno odrazili na igru i rezultat našeg tima. Naprotiv, momci u plavim dresovima su na Grbavici prikazali dopadljivu igru i navijači su na kraju čak mogli žaliti što pobjeda nije bila ubjedljivija. Ipak, ni GOŠK se nije pokazao u dobrom svjetlu pa bi potvrda dobre igre trebala doći i protiv nekog drugog protivnika. Moglo bi se reći da je sljedeći protivnik „po mjeri“. Mladost nije favorit za vrh tabele, ali se radi o neugodnoj ekipi koja je u stanju poremetiti planove onih najjačih. Naš tim u takvoj utakmici ima priliku da potvrdi ono što je prikazano u prvom kolu. Ne treba posebno ni isticati da navijači očekuju tri boda i zadržavanje prvog mjesta na tabeli.

Mladost je u novu sezonu ušla osvajanjem tri boda. Kao što je rečeno u uvodu, tim s klupe vodi „naš“ Edis Mulalić. Debitovao je pobjedom nad Vitezom. Naime, Mladost je u prvom kolu, također na svom terenu, pobijedila sa 1:0 zahvaljujući golu koji je postigao bivši igrač Željezničara Milivoje Lazić. Pored njega, u Mladosti su od bivših igrača našeg kluba još i Adnan Šećerović, Amer Hiroš, Semir Bukvić i Adnan Zahirović. Cilj za predstojeću sezonu je zadržavanje statusa premijerligaša, uz pokušaj plasmana u Ligu za prvaka. I dok postoje sasvim realni izgledi da će Mladost zadržati mjesto u bh. eliti, plasman u Ligu za prvaka će biti mnogo teže ostvariti.

Tokom ljeta su se desile mnoge promjene u timu Mladosti. Osim smjene na čelu stručnog štaba, važno je spomenuti da u ovom timu više nisu neki veoma bitni igrači kao što su Sinan Ramović, Goran Brkić, Mićo Kuzmanović, Neven Laštro, Marin Galić, Omer Musić, Faruk Gačan, Dejan Maksimović i Pavle Sušić. Skoro svi su bili standardni prvotimci u prošloj sezoni pa je očito da će to biti vrlo teško nadoknaditi. Od novih imena, u prvom kolu su nastupili Adnan Zahirović (bivši reprezentativac), Denis Čomor (nekadašnji igrač Sarajeva, Slavije i Krupe), Filip Arežina (bivši igrač Zrinjskog, Olimpica i Rudara iz Prijedora) i Abdel Metalsi (bivši mladi reprezentativac naše zemlje kojem je ovo prvi put da igra u našoj ligi). Pored njih, u tim su stigli Vukašin Benović (lijevi bočni koji je igrao za veliki broj klubova u BiH) i napadač Haris Dilaver (koji je došao iz Čelika). Od igrača iz prošle sezone, najvažniji su golman Emil Velić, iskusni defanzivac Aladin Isaković, zatim Mirza Rizvanović i Senad Karahmet koji igraju po bokovima, u veznom redu su Aladin Šišić te spomenuti Šećerović i Lazić, dok je u napadu naš mladi reprezentativac Almir Aganspahić.

Naš stručni štab ne može računati na Stevu Nikolića i Darka Markovića zbog povreda. U opticaj se poslije odslužene suspenzije vraća Jadranko Bogičević. Moguće je da će se on vratiti u prvu postavu. Veoma dobro je odigrao evropske utakmice, mada je i Osmanković prikazao solidnu partiju protiv GOŠK-a. Bilo kako bilo, vjerovatno neće biti mnogo promjena u timu. Najveća promjena je svakako promjena u orijentaciji igre. Stoga se nadamo da će takav pristup donijeti pozitivan rezultat.

Mladost i Željezničar su do sada odigrali četiri premijerligaške utakmice. Iako smo mi uspješniji, treba naglasiti da još uvijek nismo pobijedili kao gosti. U prošloj sezoni smo odigrali utakmicu bez golova, a sezonu prije smo poraženi. Utakmica je tada igrana u Zenici na Kamberovića Polju i Mladost je pobijedila sa 2:1. Sada imamo šansu da popravimo sliku u međusobnim duelima.

Utakmica se igra od 17:30 sati uz direktan prenos putem MojaTV platforme.