FK Željezničar je gostujućom pobjedom od 1:0 nad crnogorskim Lovćenom osigurao plasman u drugo kolo kvalifikacija za Evropa ligu. Naš tim je u još jednoj vrlo tvrdoj utakmici došao do pobjede, prve u evropskim takmičenjima nakon tri godine. Plasman u naredno kolo nam donosi dvomeč s još jednom ekipom s prostora bivše države. To je skopski Metalurg, a prvi susret igramo kao gosti.

Fudbalski klub Metalurg je osnovan 1964. godine pri željezari i rudnicima u glavnom gradu Mekedonije, koji su i danas njegovi vlasnici, a kao dio sporskog društva u kojem su puno uspješniji i poznatiji muški i ženski rukometni klubovi. Za vrijeme Jugoslavije, FK Metalurg je igrao u nižim ligama da bi tek krajem osamdesetih uspjeli osvojiti prvo mjesto u republičkoj ligi Makedonije te se plasirati u Drugu saveznu ligu.

Nakon osamostaljenja Makedonije su postali član novoosnovane lige, ali su već u prvoj sezoni napustili društvo najboljih. Vratili su se tek 2008. godine i od tada bilježe dosta dobre rezultate. Inače, Metalurg prema renomeu i ranijim rezultatima ne spada u sami vrh makedonskog fudbala. I u samom glavnom gradu te države su uvijek bili u sjeni Vardara i Rabotničkog, pa čak i još nekih drugih klubova, no u posljednjih nekoliko godina postižu solidne rezultate. U posljednjih pet sezona su uvijek bili među prve tri ekipe (tri puta vicešampioni), osvojili su i jedan trofej za osvajača državnog kupa, a prošlogodišnje treće mjesto im je donijelo plasman u kvalifikacije za Evropa ligu.

Ovo im je peto učešće u evropskim kupovima i zanimljivo je da do ove sezone nisu imali nijednu pobjedu. U deset odigranih evropskih utakmica do ove sezone su ostvarili četiri remija i šest poraza. U sezoni 2012/2013 su čak uspjeli uz dva remija i na golove u gostima proći Birkirkaru s Malte. Međutim, žrijeb ih je u sada prvom kolu spojio sa Santa Colomom iz Andore koju su pobijedili u obje utakmice. U Andori je bilo 3:0, a kao domaćini su slavili sa 2:0, što ih je dovelo na put plave lokomotive.

Iako su prošlu sezonu završili na trećem mjestu, s tri boda manje od šampiona Rabotničkog, te iako su igrali i finale makedonskog kupa u kojem su od istog protivnika poraženi sa 2:0, Metalurg nije isti tim kao tada. Napustilo ih je nekoliko standardnih članova prve postave kao što su Blagoje Ljamčevski, Sedat Berisha, Ljubomir Stevanović, Zoran Vujović, Oliver Peev i Riste Mitrevski (koji je potpisao za Sarajevo). U klub je stiglo nekoliko novih igrača, ali vjerovatno manjeg kvaliteta. Od njih su protiv Santa Colome nastupe zabilježili Aleksandar Stojanovski i Dejan Leskaroski, bivši igrači FK Gorno Lisiče koji je ispao iz prve lige. Tim s klupe vodi Srđan Zaharievski, bivši makedonski reprezentativac i igrač više makedonskih i inostranih klubova. U Metalurgu je okončao igračku karijeru te mu je to i prvi trenerski angžaman.

FK Željezničar se u bivšoj zajedničkoj državi nikad nije sastao s Metalurgom. Ova dva kluba nisu igrala u istim rangovima takmičenja tako da se ne može govoriti o nekakvoj tradiciji međusobnih susreta. Ipak, utakmica će se igrati na Areni Filip II Makedonski koji je do 2009. godine nosio ime Gradski stadion i na kojem smo u prošlosti odigrali veliki vroj utakmica s Vardarom. Svakako najpoznatija je ona odigrana 8. aprila 1984. godine kada smo na terenu koji je bio poznat kao teško osvojiv za goste slavili sa visokih 5:0. Strijelci pogodaka za naš tim su bili Edin Bahtić dva puta, Rade Paprica, Mehmed Baždarević i Anto Grabo.

Uvijek je teško porediti odnos snaga klubova iz različitih takmičenja, no mi svakako vjerujemo da u predstojećem dvomeču možemo izboriti dobar rezultat te nakon revanša osigurati i plasman u treće kolo. Utakmica se igra sutra s početkom u 20.30 sati.