Poslije skoro tri mjeseca pauze, utakmicama 19. kola se nastavlja Premijer liga BiH. Naš tim je marljivo radio na pripremama i sada dolazi ono što svi zajedno željno iščekujemo, a to su takmičarske utakmice. Prvi protivnik u 2017. godini će nam biti Krupa, a posebna zanimljivost ovog duela je činjenica da će se odigrati na terenu s vještačkom travom.

Do kraja prve faze prvenstva su ostala četiri kola nakon kojih će se definitivno znati kojih šest timova će se plasirati u Ligu za prvaka, a kojih šest će se nadmetati u Ligi za opstanak. Naš tim trenutno zauzima treće mjesto. Utisak stručnog štaba je da se tim dobro pripremio te da bismo tokom proljetnog dijela sezone trebali igrati bolje nego u proteklim kolima. Navijači svakako očekuju pobjede, a treba podsjetiti i na to da su se desile određene promjene u timu. Aleksandar Kosorić, Kerim Memija i Sandi Križman više nisu igrači našeg tima, kao ni Adnan Šećerović i Milivoje Lazić, dok su na posudbu otišli Dženis Beganović i Aldin Ćeman. S druge strane, u tim su stigli Adnan Bobić, Semir Kerla, Danijel Stojanović, Musa Muhammed, Zajko Zeba, Goran Zakarić i Ivan Crnov, a s posudbe se vratio Dino Hasanović.

Djeluje da smo sada malo konkretniji, kao i da imamo veću širinu u timu. Ipak, protiv Krupe neće biti lako. Tim iz Krupe na Vrbasu je debitant u Premijer ligi BiH, ali su već u svojoj prvoj sezoni pokazali da tu nisu bez razloga. Iako je tim sastavljen mahom od igrača koji ranije nisu bili posebno poznati široj javnosti, Krupa je zahvaljujući dobrim igrama došla u situaciju da se bori za ulazak Ligu za prvaka. Pauzu su dočekali na visokom četvrtom mjestu i kroz naredna četiri kola se žele zadržati među prvoplasiranih šest. Cilj kluba pred početak sezone je bio opstanak. Taj cilj je po svemu sudeći već sada ispunjen, no plasman u Ligu za prvaka je šansa koja se iznenada ukazala i koju ovaj klub želi iskoristiti.

Krupa je u jesenjem dijelu sezone predstavljala iznenađenje i tek su u posljednjih nekoliko kola pred pauzu doživjeli nekoliko češćih poraza. Dovoljno govori podatak da imaju samo dva boda manje od našeg tima. Osim četiri gostujuće pobjede, ostale bodove su osvojili na svom terenu gdje su u devet utakmica doživjeli samo jedan poraz (Sarajevo), uz tri remija (Mladost, Radnik i Zrinjski) i pet pobjeda. Pripreme su obavili u Makedoniji, gdje su odigrali nekoliko kontrolnih utakmica. Kao i svi timovi, i Krupa je mijenjala kadar u zimskoj pauzi. Od igrača koji su napustili klub, najznačajniji su Saša Kajkut (drugi strijelac tima) i Dušan Mijić (standardni bočni igrač). Za Krupu u drugom dijelu sezone neće više igrati ni „naš“ Enis Sadiković, zatim Zoran Marušić, Obren Cvijanović i Srđan Malinović. Ipak, ostala je okosnica tima koju čine golman Mladen Ilić, korpulentna odbrana sa Aleksandrom Vukotićem, Radosavom Aleksićem i Irfanom Jašarevićem, kao i solidni vezni red u kojem glavnu riječ imaju Zoran Milutinović i Ajdin Redžić. Tu su još Denis Čomor, Nikola Dujaković, Miljan Ljubenović i Uroš Mirković, dok bi u napadu najčešće trebali igrati najbolji strijelac tima Elvir Koljić i Ozren Perić. Međutim, obojica su zbog kartona suspendovani te neće igrati protiv našeg tima, baš kao ni Jašarević. Od novih igrača, treba spomenuti Adela Halilovića, bočnog igrača i bivšeg juniorskog reprezentativca naše zemlje, kao i Nemanju Kartala, visokog defanzivca koji našim navijačima može biti poznat kao bivši igrač Slavije. Tim s klupe vodi Slobodan Starčević.

Kao što je rečeno u uvodu, utakmica će se igrati na vještačkoj travi tako da eventualne vremenske neprilike ne bi trebale drastično utjecati na odigravanje susreta. Mi želimo otvoriti novu godinu sa tri boda, mada i domaći tim sigurno želi ostati neporažen. Stoga bi ovo mogla biti zanimljiva utakmica, a nama je važno da istu dočekujemo u dobroj atmosferi i bez značajnijih izostanaka. Jedini igrač na kojeg naš stručni štab ne može računati je novajlija Crnov.

Dva kluba su do sada odigrala samo jednu prvenstvenu utakmicu, i to onu u jesenjem dijelu sezone. Podsjetimo se da je Željezničar početkom septembra pobijedio Krupu na Grbavici. Rezultat je bio 2:1, pri čemu su strijelci za naš tim bili debitanti Križman i Marković. Jedini gol za Krupu je postigao Milutinović iz jedanaesterca.

Utakmica se igra u nedjelju, s početkom u 14.30 sati.