Željezničar je u dva kola nastavka prvenstva ostvario dvije pobjede i kod navijača se već pomalo nazire nada da bi se u Premijer ligi mogli uključiti u borbu za mjesta koja vode u evropska takmičenja. Međutim, zaostatak iz jesenjeg dijela sezone je dovoljno veliki da taj put u Evropu bude prilično nezivjestan. Iz tog razloga se kup takmičenje vjerovatno vidi kao lakši put, a Željezničar sada očekuje prvu četvrtfinalnu utakmicu.

Kup možda jeste bliži put do Evrope, ali je i neuporedivo nepredvidljiviji. To je takmičenje u kojem se greške mnogo teže ispravljaju. Kada se tome doda da nas u četvrtfinalu očekuje dvomeč sa Borcem koji je tokom zimske pauze značajno izmijenio sastav, sve upućuje na to da ozbiljnost s naše strane mora biti na maksimalnom nivou. Prva utakmica se igra u Banjoj Luci i to može biti određena prednost za naš tim. Revanš utakmica će se odigrati na Grbavici već sedam dana kasnije.

Naš cilj je poznat. To je osvajanje ovog takmičenja i podizanje prvog pehara za osvajača kupa od 2012. godine kada smo u finalu bili bolji od Širokog Brijega. Ipak, pred nama je Borac, neugodan protivnik koji u svojim redovima ima nekoliko iskusnih i dobrih igrača. Pojačali su se u zimskom prelaznom roku, mada je sasvim sigurno da im je osnovna preokupacija opstanak u Premijer ligi, budući da se nakon dvadeset kola nalaze na dvanaestoj poziciji sa čak osam bodova zaostatka za desetim mjestom. U posljednjem kolu su poraženi od Olimpica sa visokih 3:0 tako da ovu utakmicu ne dočekuju u najboljem raspoloženju. Naravno, Željezničar je svakom timu poseban motiv pa ne treba sumnjati da će protiv nas i na svom terenu predstaviti drugačiji nastup.

Uz nas, Borac je jedan od klubova koji je najviše mijenjao tim tokom zimske pauze. Od manje ili više standardnih igrača u prvoj postavi, igrači Borca više nisu štoperski dvojac Siniša Saničanin i Srboljub Jandrić, zatim Mile Paštar, Elvir Koljić, Mihajlo Savanović, Mićo Kuzmanović i Petar Ilić. Klub je u istom periodu napustilo još nekoliko igrača koji nisu bili u prvom planu stručnog štaba. Među novim igračima su i neka poznata imena poput Darka Maletića i Borisa Raspudića. Oni su se na zalasku karijere odlučili vratiti u svoj klub. Pojačanje bi trebao biti i Nenad Kiso, bivši mladi reprezentativac naše zemlje (u prvom dijelu sezone nastupao za Slobodu), dok su još uvijek određene nepoznanice igrači koji do sada nisu igrali u Premijer ligi – Vladan Milosavljev, Željko Đokić, Vladimir Đilas, Marko Rajović, Armando Mance, Marko Prljević i Filip Ristovski. S obzirom na klubove u kojima su ranije nastupali, možda bi se moglo reći da je Borac nešto jači nego u jesenjem dijelu sezone. Ne treba zaboraviti i nekoliko igrača iz naše zemlje. Tako je Dejan Popović stigao iz zvorničke Drine, a Ognjen Škorić iz Tekstilca iz Dervente. Prije tri dana Borac je zamijenio trenera, a novi šef struke Banjalučana je bivši pomoćnik selektora Bosne i Hercegovine, Borče Sredojević.

Obje ekipe su odigrale dvije utakmice poslije pauze i ne može se govoriti o umoru. Nama je i utakmica sa Veležom pokazala da se svaki protivnik mora respektovati, a Borac pogotovo. S njima smo vremenom razvili i poseban rivalitet pa ove utakmice imaju taj dodatni element. Naš stručni štab vjerovatno neće mnogo mijenjati prvih jedanaest. Ključno je da, bez obzira na to koji igrači će započeti utakmicu, svi maksimalno spremno i skoncentrisano uđu u ovaj susret. Dobar rezultat u prvoj utakmici je veoma važan za revanš, mada je svakako prednost činjenica da će se druga utakmica igrati na našem terenu i da se eventualni propusti možda mogu ispraviti tada.

Predstojeća utakmica će biti 75. zvanični susret ova dva kluba, uz omjer od 33 pobjede, 16 remija i 25 poraza. Prvi međusobni susret je odigran u maju 1946. godine u okviru završnice kvalifikacionog prvenstva NRBiH za saveznu ligu Jugoslavije. Nakon toga smo se sastajali u raznim rangovima takmičenja, od republičke do prve lige, kao i Kupu Jugoslavije. U nezavisnoj Bosni i Hercegovini smo se 24 puta sastali u Premijer ligi te šest puta u okviru Kupa BiH. I dok smo u Kupu Jugoslavije imali manje uspjeha (jedna pobjeda, jedan remi i tri poraza), u Kupu BiH smo do sada ostvarili tri pobjede i tri remija. Uprkos tome, u finalu ovog takmičenja za sezonu 2009/2010 nismo uspjeli doći do trofeja zbog toga što je Borac postigao više golova u gostima.

Utakmica se igra u srijedu sa početkom od 18 sati.