Željezničar i AIK su na Grbavici odigrali utakmicu bez golova. Ovaj rezultat u potpunosti drži otvorenim pitanje prolaska u narednu fazu takmičenja. Odgovor će dati revanš utakmica koja se igra u Švedskoj, pri čemu će naši igrači pokušati ponoviti uspjeh iz posljednjeg nastupa u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Nema sumnje da obje ekipe žele ostvariti plasman u treće kolo i dvomeč sa portugalskom Bragom. Prva utakmica je ponudila veoma borbenu i tvrdu igru. Naš tim je imao blagu inicijativu u većem dijelu susreta, no nismo uspijevali pronaći put kroz veoma disciplinovanu odbranu AIK-a. Najbolja potvrda toga je i to što smo imali samo jednu ozbiljniju priliku. S druge strane, gosti su očito bili fokusirani na to da sačuvaju svoju mrežu, dok su u napadu strpljivo čekali prilike. U takvoj igri su uspjeli zaprijetiti te su tako pokazali da nas u revanšu očekuje težak posao. Ipak, 0:0 na domaćem terenu i nije tako loš rezultat u kup takmičenju jer bi gol postignut u gostima mogao imati veliki značaj.

Revanš utakmica će se igrati u Solni, gradu koji je vremenom postao jedna urbana cjelina sa Stockholmom. Bit će odigrana na stadionu koji nosi naziv Friends Arena i na kojem je prije dva mjeseca odigrano finale ovog istog takmičenja. Radi se o modernom stadionu koji je nakon trogodišnje gradnje otvoren prije pet godina. Sponzor je Swedbank koji drži pravo na ime, ali ga je odlučio donirati dobrotovornoj organizaciji Friends. Kapacitet stadiona za međunarodne utakmice je 50.563 mjesta, a na njemu pored AIK-a najčešće igra i reprezentacija Švedske. Ovome treba dodati i to da su AIK i reprezentacija Švedske decenijama prije toga bili domaćini na legendarnom stadionu Råsunda koji je 2012. godine srušen.

Zanimljivo je da ovo neće biti prvo gostovanje našeg kluba u Švedskoj. Istina, do sada nismo igrali zvanične utakmice protiv švedskih klubova, ali smo odigrali nekoliko prijateljskih. Prvi put je to bilo 1962. godine kada smo pobijedili Varberg BoIS sa 3:2. Dvije godine kasnije smo sa 3:1 bili uspješniji od AIK-a, ali ne iz Solne, nego iz švedskog grada Skellefteå. Također, 1964. godine smo ostvarili i jednu ubjedljivu pobjedu od 6:0. Protivnik je bio IFK Luleå. Naravno, to su bile samo prijateljske utakmice, odigrane prije mnogo godina, a i AIK Solna je jedan od najvećih švedskih klubova pa ovo može poslužiti samo kao zanimljiv uvod u naše gostovanje u ovoj skandinavskoj državi.

Što se tiče našeg tima, vjerovatno neće biti značajnijih promjena u početnoj postavi. Prva utakmica je pokazala da se s ovim protivnikom može igrati. Sigurno je da se svi nadamo pozitivnom rezultatu i prolasku u treće kolo, ali isto tako je jasno da neće biti nimalo lako. Ključno je da naši igrači odigraju odgovorno te da pokušaju iskoristiti priliku koja bi se mogla ukazati. Takvih prilika bi moglo biti jer će i domaći tim morati igrati otvorenije nego na Grbavici.

Utakmica se igra s početkom u 19 sati.