Večerašnji koncert bit će svojevrsna posveta Mustafe Čizmića – Čizme svom Gradu, svojim ratnim saborcima, i voljenom Klubu. Na platou uz istočnu tribinu stadiona „Grbavica“ će večeras, u subotu 21. maja, u sklopu projekta „Grbavica – 30 godina nakon“ (www.grbavica.ba) biti održan koncert „zlatnog sarajevskog momka“, Mustafe Čizmića – Čizme i njegovih „Proletera“, uz učešće brojnih gostiju.

Mustafa Čizmić – Čizma rođen je u Sarajevu, kao sin Raseme i Fahrudina. Mustafin stariji brat Emir bio je talentovan fudbaler, trenirao je u „Želji“, a pošto se nije izborio za mjesto u prvoj momčadi, karijeru je nastavio u nekadašnjem Fudbalskom klubu „Proleter“, kojeg je trenirao njihov otac. Na Grbavicu su se Čizmići doselili kada je Mustafi bilo dvije godine.

Čizma je bio skloniji muzici nego fudbalu, pa je jedan od osnivača kultne sarajevske grupe „Bolero“, koja je ime dobila po slavnoj Ravelovoj kompoziciji, ali i fantastičnoj klizačkoj izvedbi Torvilla i Deana na ZOI 1984. u Sarajevu. Prvi album, kojeg su uvježbavali u Domu Vaso Pelagić, danas Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici, „Bolero“ objavljuje 1986. godine.

Pjesma „Galebovi“ momentalno postaje hit, pa je sarajevski „Diskoton“ u rekordnom roku prodao preko 150.000 nosača zvuka „Na kraju slavlja“ i album je još dva puta doštampavan. Dvije godine nakon prvog, „Bolero“ objavljuje drugi album „O Jesenjinu“, konceptualni projekat inspirisan životom i djelom velikog ruskog pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina.

Na ovom nosaču zvuka našle su se pjesme: „Sviri harmoniko, tugo“, „Pismo majci“, „O Jesenjinu“, tradicionalna pjesma „Konjuh planinom“, nastala u vrijeme Husinske bune, kao i mega hit „Jelena“, po kojoj je grupa „Bolero“ danas vjerovatno i najpoznatija.

Početkom agresije na BiH članovi benda odlaze na različite strane svijeta. Čizma ostaje u Sarajevu, pridružuje se najorganizovanijoj jedinici koja nas je tih dana branila, Specijalnom odredu MUP-a RBiH, popularnim „Vikićevcima“ i staje u odbranu Grada, na položaju kod hotela „Bristol“ na Vilsonovom šetalištu, nasuprot svoje, tada okupirane Grbavice.

Nekad 1993. godine, prije negoli će otići iz Sarajeva, Čizmu kontaktira Dragan Jokić i daje mu skicu teksta nove pjesme. Čizma dopisuje stih: „Zbog tog bola kad’ sa Bristola na tebe gledamo…“, komponuje muziku i skupa sa Vladom Podanyem kreira aranžman. Mladen Vojičić – Tifa pristaje otpjevati novu numeru i nastaje kultna „Grbavica“, danas nezvanična himna navijača „Želje“.

Krajem 1993. godina, nedugo nakon što je sa Tifom odsvirao koncert u „Slogi“, Čizma je 18. decembra 1993. teško ranjen. Snajper ga je pogodio u stomak dok je bio na polažaju kod „Bristola“ i jedva je preživio. Za ratne zasluge odlikovan je najvećim ratnim, policijskim priznanjem – „Zlatnom policijskom značkom“. Mustafa Čizmić i danas živi na „memli strani Grada“, sa suprugom Dženanom, koja je magistar mašinskih nauka i sa kojom je odgojio tri prekrasne kćerke – Romanu, Iman i Monnu.

Koncert kojeg će večeras održati na „Grbavici“ bit će svojevrsna Čizmina posveta svome Gradu, svojim ratnim saborcima i voljenom Klubu, jer će cjelokupan prihod od koncerta biti uplaćen u blagajnu Kluba sa „Grbavica“, čija se nova Uprava svojski trudi da Klub izvuče iz višedecenijske krize. Ulaznice po cijeni od 15 KM još uvijek se mogu kupiti na www.grbavica.ba, u Fan Shopu „Želje“ na Stadionu, a od 14 sati i u prodajnom boksu uz istočnu tribinu Stadiona „Grbavica“.

Besplatni roštilj by ćevabdžinica „Mrkva“ i pekara „Imaret“ starta već od 17 sati, a koncert kreće oko 20 časova. Ovaj događaj pun emocija krenut će izvedbom „Grbavice“, koja će večeras biti otpjevana više puta. Na prvom izvođenju Čizmi će se priključiti čuveni klavijaturista i ko-aranžer „Grbavice“ Vlado Podany, inače unuk Dimitrija Dimitrijevića, začetnika ideje o klubu željezničkih radnika iz Sarajeva i strijelca prvog, zvanično upisanog gola za „Plave sa Grbavice“.