Na Vicente Calderonu, stadionu koji je prošle godine otišao u historiju, 22.11.1997.godine igrala se utakmice Atletico Madrid – Valencia.

Radomir Antić, čovjek koji je godinu dana ranije osvojio duplu krunu u Španiji, na teren je izveo sljedeći sastav, Molina, Aguilera, Santi, Andrei, Geli, Vizcano, Juninho, Lardin, Jose Mari, Kiko i u vrhu napada dečko rođen u Sarajevu, ponikao u Omladinskoj školi FK Željezničar Rade Bogdanović. I do dan danas jedina poveznica između Atletico Madrida i FK Željezničar bio je upravo Rade Bogdanović, koji je u toj sezoni 1997/98 odigrao 14 utakmica za Atletico i postigao 6 golova, a već iduće završio na posudbi u NAC Bredi.

Valencia je gledajući sastav imala snažniji tim, Zubizarreta, Angloma, Đukić, Soria, Carboni, Mendieta, Del Solar, Morigi, Claudio Lopez, Vlaović. Sa klupe ih je vodio tada 46-godišnji Claudio Ranieri. Bio je to tim u stvaranju koji je uz određene promjene, 2000. i 2001. igrao dva finala Lige prvaka i oba puta izgubio, jednom od Reala drugi put od Bayerna. Bila je to odlična utakmica na “Calderonu” u kojoj je vodeći gol za “Jorgandžije” postigao upravo Bogdanović, Vlaović je kasnije izjednačio na 1:1, da bi pogocima Juninha i Pantića Atletico došao do velike pobjede.

Te 1997.godine u Želji je stasala jedna nova generacija, također ponikla u omladinskom pogonu i “Plavi” su se u prvom dijelu borili da se priključe klubovima iz vrha tabele. Tek pred kraj sezone uspjeli su da osiguraju plasman u famozni play-off a kasnije, zahvaljujući legendardnim pogotkom Zubanovića izbore šampionsku titulu.

Danas, u glavnom gradu BiH na umjetnoj travi, upravo tamo gdje je prije 30-ak godina karijeru na legendarnoj šljaci počinjao Rade Bogdanović, juniori Atletico Madrida imaće trening, a sutra će na glavnom terenu stadiona Grbavica, odmjeriti snage sa prvacima naše države.

Biće to duel Davida i Golijata, juniori Atletica kao redovan učesnik Lige prvaka, imaju puno više teških utakmica u nogama, svakodnevno igraju duele sa jakim protivnicima u španskoj omladinskoj ligi gdje su jedan od najuspješnijih klubova. Na kraju krajeva, o kakvoj akademiji se radi, govori i to da je nemoguće pobrojati sve velike igrače koji su ponikli u ovom klubu. Samo u današnjem seniorskom timu nositelji igre su Koke, Gabi, Torres, Partey, Saul…

Ali, čar fudbala je upravo u tome, jer u jednoj utakmici sve je moguće. A ono u što smo sigurni je da najtalentovanija poslijeratna generacija juniora ili bolje rečeno ekipa sa nevjerovatnim timskim duhom, neće pasti bez ispaljenog metka, ostaviće srce na terenu i dati sve za plavu boju jer…

“Mi u Želji smo ratnici, a ne svileni akademici”.

Spremite se za 90 minuta borbenog fudbala jer “Jorgandžije” su u “Dolini ćupova”.