“Poštovani članovi Kluba, dragi Željovci,

Dozvolite mi da vam u kratkim crtama predstavim najznačajnije podatke vezane za finansijsko poslovanje Kluba u prva tri mjeseca 2023. godine. Ovaj period godine je tradicionalno uvijek vrlo izazovan i težak jer se tada Klub suočava s manjkom prihoda, a u njemu se provodi i postupak licenciranja kod Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Veliko mi je zadovoljstvo saopštiti vam da smo danas u NS/FS BIH predali svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje licenci za domaće i UEFA takmičenje. Ovaj posao je bio zaista mukotrpan jer je UEFA dodatno pooštrila kriterije za dobijanje potrebnih licenci. Radilo se zaista vrijedno i ovom prilikom se želim zahvaliti svim bivšim i sadašnjim uposlenicima Kluba koji su potpisali reprograme obaveza i time pomogli Klubu da aplicira za dobijanje potrebnih licenci. Zahvaljujem se i našoj administraciji Kluba na čelu sa direktorom, koja je u prva tri mjeseca vrijedno radila da se sve ovo realizuje na najbolji mogući način. Zahvaljujem se i našim navijačima koji su dali svoj doprinos u ispunjenju kriterija za dobijanje licence.

Kada je u pitanju licenca, potpisano je ukupno 80 reprograma.

U prva tri mjeseca bivšim i sadašnjim uposlenicima isplaćeno je 521.459,57 KM. Na ime poreza i doprinosa Klub je za I kvartal uplatio 267.431,95 KM.

U ponedjeljak, 3.4.2023. godine, će za sve uposlenike Kluba biti isplaćena treća plata u ovoj godini (103.817,33 KM) i plaćeni doprinosi za mjesec februar (64.303,62 KM).

Osim navedenog, prema drugim povjeriocima uključujući i dobavljače je u I kvartalu isplaćeno 411.735,59 KM.

Sumirajući, ukupno je plaćen iznos od 1.368.748,06 KM što je za I kvartal izrazito dobar pokazatelj.

Jedini reprogram koji nije potpisan bio je od strane bivšeg uposlenika i bili smo primorani da isplatimo sva njegova potraživanja po osnovu ugovora o radu. Radilo se o cifri od 130.000 KM. Tom istom uposleniku smo, prije toga, u toku prethodnih godinu dana, isplatilli 103.000 KM što je ukupno 233.000 KM za godinu dana. Prema tom bivšem uposleniku preostao je dug po osnovu pozajmice u iznosu od 200.000 KM.

Moram napomenuti da u I kvartalu nismo dobili sredstva od Konyaspora (cca 200.000 EUR) po osnovu transfera našeg Amira Hadžiahmetovića u Bešiktaš. To nam je u mnogome otežalo finansijsko poslovanje i proces licenciranja. Sa našim advokatima pokrećemo zahtjev prema FIFA-i da riješi ovaj problem.

Iz navedenog razloga, javila se potreba da zatražimo pozajmicu od nekoliko dobrostojećih prijatelja Kluba. Gdin Senad Misimović je ponudio da pomogne Klubu u procesu licenciranja i ovim putem mu iskazujemo zahvalnost što nam je izašao u susret. Ovo je prva pozajmica koju smo u zadnjih dvije godine napravili i nerado smo to uradili jer nas je viša sila na to prisilila.

Konstantno racionaliziramo svoje finansijsko poslovanje smanjivajući troškove dok istovremeno radimo na povećanju prihoda Kluba. Bitno je takođe napomenuti da smo značajno smanjili broj aktivnih sudskih sporova sa 65 na 12. Zaključili smo sporazume o vansudskoj nagodbi kako bi se spriječile blokade računa i dalje gomilanje kamata na štetu Kluba.

Vraćam se na isplaćenu cifru od 1.368.748,06 KM. Ovo je zaista impozantna brojka i mi smo vrlo zadovoljni tempom oporavka našeg Kluba. Podsjetiću nas sve zajedno, da smo prije godinu i pol dana bili pred gašenjem, gubljenjem licence, rasprodajom imovine Kluba, ukratko pred ponorom. Zatekli smo dug od 7 miliona KM bez kamata i to nam cijelo vrijeme otežava naše normalno funkcionisanje. Kao navijači smo se organizovali i nismo dopustili da naš Klub doživi takav scenarij. Naša čista namjera, pošten i transparentan rad, kao navijača Kluba, su dali ogromnu pozitivnu energiju. Svjedoci ste da smo prije godinu dana ostali bez prvog tima, da smo uz pomoć našeg trenera Edisa Mulalića i njegovog stručnog štaba, uz pomoć našeg Samira Bekrića, Ace Kosorića, Edina Cocalića i Semira Štilića napravili jedan ozbiljan tim koji je sada u borbi za mjesta koja vode u evropska takmičenja. Ne smijemo to zaboravljati jer su to bili vrlo teški trenuci za sve nas i kada postavljamo očekivanja za budućnost, trebamo imati u vidu gdje smo bili prije samo godinu dana.

Sve ovo pokazuje da je naš Željo Klub naroda, radničke klase, Klub svojih navijača i da ima nevjerovatnu energiju što sve nas zajedno privlači da dolazimo redovno u svoj dom, na našu Grbavicu. Sinergija Kluba i njegovih navijača je nešto što se rijetko viđa na ovim našim prostorima. Akcija Udruženja navijača i projekat generalnog sponzorstva je nešto unikatno, nešto što se rijetko dešava u svijetu fudbala.

Sinergija Kluba i navijača se sve više prepoznaje u našoj javnosti i Klub iz dana u dan ima sve veće povjerenje društvene zajednice. Podsjetiću na rekordna izdvajanja Općine Novo Sarajevo, na čelu sa dr Hasanom Tanovićem, koja je prepoznala transparentan rad i sinergiju navijača i Kluba. Općina Novo Sarajevo nas je u I kvartalu značajno pomogla i zahvaljujemo se na tome jer bez toga bi bili u još težoj situaciji da ispunimo uslove za licencu i održimo jednu vrlo lijepu atmosferu koju trenutno imamo u Klubu.

Osim toga, u prošlu srijedu je usvojen i budžet Kantona Sarajevo koji predviđa do sada najveća izdvajanja za sportske kolektive u KS, uključujući i naš Klub. Radujemo se saradnji sa novom Vladom KS i na ovom mjestu iskazujemo veliku zahvalnost Irfanu Čengiću kao inicijatoru ove vrste podrške kroz budžet KS.

I u narednom periodu ćemo nastaviti jasnim putem finansijske konsolidacije i oporavka Kluba jer to dugujemo našem Želji koji nas čini toliko sretnim.

Pozivam vas da i dalje dolazite na našu Grbavicu u velikom broju i da našem Gospodinu, 101-godišnjaku, budete maksimalna podrška jer je On zaslužuje. Budite član naše Plave porodice.

Zato nam ne trebaju bilo kakve podjele iz prošlosti jer samo zajedništvom sviju nas možemo postići naše ciljeve.

Mi smo Željini, Željo je naš.

I na kraju, nikada ne zaboravite da je Klub iznad svakog pojedinca. Samo je Željin interes bitan.

Hvala vam!”

– Edis Kovačević, predsjednik UO FK Željezničar.