Intervju: Vedran Drljević autor dokumentarnog filma “Fata“

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada, završeno je snimanje dokumentarnog filma “Fata“, autora Vedrana Drljevića.

Film donosi priču o dugogodišnjoj navijačici Fudbalskog kluba Željezničar, koja je svojim prisustvom i podrškom voljenom klubu postala jedna od najomiljenijih osoba na Grbavici. O Fati i njenom liku i djelu govorili su mnogi bivši i sadašnji fudbaleri te članovi našeg Kluba, a sav prikupljeni materijal će se u narednom periodu naći u postprodukciji.

FKŽ: Kako ste došli na ideju snimanja ovog filma i o čemu bi on u konačnici trebao govoriti?

Vedran Drljević: Fatu poznajem godinama. Kada kog bih prošao Grbavicom vidio bih Fatu, i tako godinama. Svaki trening i utakmicu FK Željezničar isprati kao da su posljednji. Iako sam navijač FK Sarajevo, a novinarstvom i filmom se bavim godinama, ovo je bio samo logičan slijed događaja. Prije par mjeseci sam sreo Fatu i pomislio kako bi bilo lijepo snimiti film o legendarnoj navijačici i simbolu Sarajeva. Film “Fata“ je jedna topla ljudska priča koja govori o uzvraćenoj ljubavi. Fata je imala težak život, pun iskušenja, a moja želja je bila da tu njenu ljubav prema Želji prikažem u dokumentarnom filmu. Iako je uskraćena za mnoga dobra koja mi imamo u svakodnevnim životima, kod Fate ne možete primjetiti nezadovoljstvo. Ona voli, a ljubav joj je uzvraćena od strane Želje, navijača, komšija i prijatelja.

FKŽ: Razgovarali ste sa mnogim ljudima koji se Fate sjećaju i iz nekog prošlog vremena. Možete li navesti neke od sagovornika?

Vedran Drljević: Svi sagovornici, njih dvadeset, su za Fatu imali samo riječi hvale. Od bivših i sadašnjih igrača, članova Uprave, navijača… Dovoljno je spomenuti samo jednu izjavu legendarnog Miše Smajlovića koji kaže: Fata je legenda Želje!!!

FKŽ: Pored toga što je velika navijačica Željezničara, o Fati se ne zna mnogo toga. Koliko ste istraživanja morali uraditi te da li će se neke posebne informacije saopštiti u filmu?

Vedran Drljević: Razgovarao sam sa puno ljudi, raspitivao se, upoznao njenog brata Ismeta koji nam je govorio detalje Fatinog djetinjstva. Tokom snimanja zabilježili smo prave emocije, bilo je suza i smijeha. Gledatelji će o Fati saznati mnogo detalja i vidjet će snimke koji će ih ostaviti bez daha. Jednostavno, Fata voli, a drugi su navijači.

Koliko Vam je Klub pomogao u procesu snimanja filma?

Vedran Drljević: FK Željezničar je od prvog dana snimanja bio na usluzi. Pomagali su nam u realizaciji našeg projekta na sve moguće načine. Ustupali prostorije kluba za potrebe snimanja, te se trudili da nam sve olakšaju kako bi Fata dobila punu pažnju.

FKŽ: Možete li nam reći ko još čini vaš tim koji radi na filmu?

Vedran Drljević: Moje kolege snimatelji i montažeri Adis Hurem i Samir Cacan su žrtvovali mnogo slobodnog vremena kako bi film bio snimljen i ovim putem im se zahvaljujem. Naravno, ovim putem se zahvaljujem mnogobrojnim prijateljima koji su nam na razne načine pomagali oko projekta.

Kada možemo očekivati premijernu projekciju filma i da li ćete aplicirati na neke festivale?

Vedran Drljević: Nadam se da ćemo u februaru mjesecu imati finalnu verziju “Fate“, a nadamo se da će film biti prikazan na SFF-u naredne godine. To nam je velika želja, jer “Fata“ to zaslužuje.

FK Željezničar želi puno sreće autorima filma te se iskreno raduje skoroj premijeri!

Mi smo Željini, Željo je naš!

POGLEDAJ GALERIJU