Admir Džubur je krajem juna ove godine imenovan za predsjednika FK Željezničar. Sa predsjednikom Kluba smo razgovarali o proteklom periodu, infrastrukturnim projektima, transferima, sponzorima i očekivanjima u narednom periodu. Intervju pročitajte u nastavku.

1. Kako ocjenjujete funckionisanje Kluba u posljednjih šest mjeseci?

– Funkcionisanje kluba u proteklih šest mjeseci možemo ocijeniti kao uspješno. Imajući u vidu sve što se dešavalo i kakve je posljedice imalo prvenstveno na finansijsku stabilnost Kluba slobodno možemo reći da smo zadovoljni. Ono što posebno ohrabruje je rezultat ekipe u proteklom periodu koji nam daje nadu da ćemo na proljeće biti u igri za trofeje te obezbijediti takmičenje u Evropi što je i primarni cilj ove godine. Sve ovo ne bi moglo biti ostvareno bez saradnje i razumijevanja svih zaposlenih u Klubu. Ono što se mora uraditi u narednom periodu je donošenje odluka na nivou Skupštine Kluba gdje i kako dalje. Od ovih odluka će zavisiti i sve druge stvari, aktivnosti na poboljšanju uslova za rad Omladinske škole, stvaranje kampa za razvoj mladih igrača što je preduslov za napredak Kluba, organizacijsko, stručno i igračko jačanje u svim segmentima poslovanja. Ukratko rečeno, dugoročna stabilizacija Kluba koje nema bez osiguranih finansijskih sredstava za normalno funkcionisanje Kluba, a od visine tih sredstava će zavisiti i ciljevi Kluba u narednom periodu. Ono što je nakon ovih šest mjeseci vrlo jasno je da se Željo ne može osloniti na kratkoročna rješenja u vidu pomoći prijatelja kojih realno i nema toliko. Naravno, hvala svima onima koji to zaista jesu i koji to nesebično pokazuju. Svim klubovima je potrebna značajnija finasijska pomoć lokalnih institucija vlasti koja bi omogućila normalnije funkcionisanje klubova, istakao je Džubur dodavši da je nedostatak Zakona o sportu neregulisan status sportskih kolektiva u cjelini posebna priča koja dosta koči sve planove i daljnji napredak i razvoj klubova.

2. Potpisan je ugovor sa respektabilnim proizvođačem opreme, Macronom. Komentar?

– Kao što ste mogli saznati sa naše zvanične stranice, radi se o najvećem ugovoru sa renomiranim proizvođačem opreme. Ponosni smo na njega i to govori da možemo biti kreatori novih vrijednosti, ne samo u BiH već i u regiji. Posebno bih izdvojio da ćemo za svaku sezonu imati nove dresove, vrhunske kvalitete i dizajna, te da će Shop imati mnogo opreme za sve uzraste i obogatit ćemo značajno ponudu. Jednostavno, ovo je veliki iskorak naprijed i sigurno da moramo biti ponosni i sretni.

3. Nastavljen je kvalitetan rad i odnos sa sponzorima, te je prihod od sponzorstava skoro isti kao u 2018. godini. Jeste li zadovoljni i može li Željo još više na tom polju?

– Zadovoljni smo što održavamo saradnju sa našim sponzorima i prijateljima Kluba na ovom nivou. Protekli period je bio dosta težak i za njih i za nas. Sve što se dešavalo je imalo utjecaja, ali pravi prijatelji i oni koji prepoznaju Želju kao brend i mogućnost saradnje su uvijek tu. Nedostatak generalnog sponzora smo djelomično kompenzovali kroz sponzorstva utakmica međutim nismo potpuno zadovoljni. U ovom segmentu želimo i sigurno možemo više, radimo na tome. Koristim priliku da pozovem one koji misle da bi mogli biti partner najvećem klubu u BIH u naredne tri godine kada Klub slavi 100 godina , kada očekujemo ozbiljna dešavanja oko Kluba da se jave i da ovu priču nastavimo zajedno.

4. Jeste li zadovoljni jesenjim dijelom prvenstva, Plavi su na drugom mjestu sa bodom zaostatka i u 1/4 finalu Kupa BiH?

– Nakon svega što se desilo zadovoljni smo, u igri smo na oba polja, kup i prvenstvo, bit ćemo još bolji!, kratko i jasno je prokomentarisao predsjednik Kluba.

5. Radovi na postavci krova su u toku, jeste li zadovoljni dinamikom rada i kada će radovi biti okončani? Da li nakon postavke krova možemo u skorijem periodu očekivati adaptaciju poslovnih prostora na istoku?

– Radovi na postavci krova idu zadovoljavajućom dinamikom, ona je istina malo u zakašnjenju zbog objektivnih razloga koji su se vidjeli tek kada smo skinuli beton koji se nalazio oko postojećih ankera za stubove krova. Morali smo uraditi novo tehničko rješenje i izraditi nove ankere i taj posao je pri kraju. Sve ovo neće utjecati na zadane rokove te ćemo nastavak prvenstva i proljetne kiše dočekati pod krovom. Dana 18.12.2019. dobili smo Rješenje o formiranju komisije za tehnički prijem istočne tribine, uplatili smo potrebna sredstva za rad komisije i očekujemo da ćemo nakon završenog tehničkog prijema, etažiranja koje slijedi iza toga dobiti upotrebnudozvolu i staviti prostore u funkciju. Sve ove aktivnosti očekujemo da budu gotove do kraja februara, kazao je Džubur, a sve aktivnosti u vezi sa radovima na postavci krova možete pratiti na zvaničnoj Facebook stranici FK Željezničar.

6. Projekat vanjskog uređenja sjeverne tribine?

– Projekat uređenja sjeverne tribine ide svojim tokom i čekamo dobijanje urbanističke saglasnosti za nastavak aktivnosti na zatvaranju gornjeg dijela . Uporedo se priprema projekat uređenja izgleda portala poslovnih prostora na sjeveru. Sve ovo je uvjetovano i završetkom aktivnosti na prenosu vlasništva gornje etaže sjevera sa SD na FK Željezničar. Sa prijateljima iz Sportskog druśtva smo na putu da i to napokon riješimo na obostrano zadovoljstvo.

7. Održali ste sastanke sa predstavnicima Općine, Grada i Kantona, a u vezi s izgradnjom južne tribine. Kakve su reakcije i može li se najaviti izgradnja južne tribine?

– Projekat izgradnje južne tribine također ide svojim tokom i kada bude novih informacija pravovremeno ćemo obavijestiti javnost. Sve dodatne, a planirane aktivnosti ćemo ubrzati nakon dobivanja Urbanističke saglasnosti. Grad i Općina su ispunili obećanja i inicijalna sredstva su osigurana kroz budžete.

8. Transferi? Da li će biti odlazaka i dolazaka na Grbavici?

– Sve je uslovljeno finasijama te eventualnim odlascima. Iz Kluba je sporazumno uz obeštećenje otišao Sipović i jasno je da se moramo pojačati na toj poziciji. O tom dijelu se brine transfer komisija i sve konkretne informacije će prvo objaviti naša zvanična stranica, a do tada su sve samo špekulacije.

9. Uskoro slijedi izborna sjednica Skupštine FK Željezničar. Dosadašnje aktivnosti?

– Aktivnosti na pripremi izborne skupštine vodi komisija, prijavljivanje kandidata je u toku i ono traje do 23.12.2019. Nakon što pristignu sve prijave komisija nastavlja sa radom, plan je da se sjednica Skupština održi krajem januara.

10. Grbavica je najposjećeniji stadion u BiH, a drugi u regionu. Poruka navijačima?

– Ovu priliku želim iskoristiti da se zahvalim našim navijačima na podršci ove sezone. Sama činjenica da smo prvi u BIH, a drugi u regionu govori dovoljno o ljubavi koju imamo prema našem Želji. Ovaj trend se treba nastaviti i u budućnosti, te zbog toga pozivam sve navijače da sa još većim prisustvom i podrškom pomognemo igračima na terenu i zajedno dođemo do onoga što nam fali zadnjih godina. Samo zajedno!, kazao je predsjednik FK Željezničar, Admir Džubur.

Na kraju razgovora, predsjednik FK Željezničar je u svoje i ime ostalih članova Upravnog odbora poželio svim članovima FK Željezničar, navijačima, simpatizerima i svim ostalim građanima BiH, sretnu i uspješnu Novu godinu.

Skupstina FKZ 29.06.2019.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba